DÜNYANIN en iyi kemanını aldınız; ancak tellerini doğru akort etmediniz.

Çalamazsınız. Tenis raketi de keman gibidir. Tellerini iyi çektirmezseniz istediğiniz oyun konforunu elde edemezsiniz.

Eskiden raketimin telleri koptuğu zaman koşa koşa hocaların hocası merhum Fehmi Ağabey'e (Kızıl) giderdim. Fehmi Ağabey hemen hep yanında bulundurduğu eski bir çantadan envai çeşit tel parçaları, bız ve pense çıkartıp kopan telleri alır ve o parça teller ile yama yapardı. Telin tansiyonunu yılların vermiş olduğu tecrübe ile hissederek, ayarlardı.

Evet, kopan tellerimize yama yapılırdı. Çoğu zaman maçları beş-altı yamalı raketlerle oynardık. Bugün ise kopan tel komple yeni tel ile değiştiriliyor. Bu yazımda tenis oynayanlara biraz olsun tel konusunda bilgi aktarmak istiyorum. Günümüzde artık tel sektörü tenis sanayinde milyonlarca dolarlık bir paya sahip.

Genelde piyasada teller iki kategoriye ayrılmakta. Doğal bağırsak ve sentetik (naylon, polyester...) teller. Bağırsak teller çoğunlukla inek bağırsağından üretilmektedir. Bu teller, sentetik tellere nazaran daha esnek, ancak oldukça pahalı. Daha ziyade profesyonel tenisçiler tarafından kullanılmakta. Fiyatları ise 40-150 milyon lira arasında değişmekte. Sentetik teller ise ileri teknoloji ürünleri ve devamlı gelişmekte olan bir pazar. Yüzde yüz bağırsak tellerin niteliklerine sahip değiller. Buna karşılık daha dayanıklı ve hesaplıdır. Onlarca değişik marka var. Fiyatları 10-60 milyon lira arasında değişmektedir. Bağırsak karışımlı sentetik teller ve titanyum karışımlı teller de mevcut. Bir rakete ortalama 10.5-11.5 metre tel kullanılmakta. Bu oran raketin kafa ölçüsüne göre değişmekte. Tellerin çap kalınlıkları ise 1,10 mm. ile 1.43 mm. arasındadır.

İnce tel avantajlı

Tabii ki, ince telin avantajları tartışılmaz. İnce telin esnekliği fazla olup, ayrıca vuruşlarda daha yoğun top hissi sağlamakta ve en önemlisi kola binen yükü azaltmaktadır. Buna karşı dayanıklılık süresi daha azdır. Olay sadece telin alımı ile bitmiyor. Raketinize gerdireceğiniz tellerin tansiyonu (kg. ağırlığı) çok önemlidir. Genelde raketlerin üzerinde tavsiye edilen tansiyon miktarları belirtilir. Ancak, tellerin tansiyonunu oyun tarzınıza göre ayarlamanız gerekmektedir. Örneğin telleri sert gerdirdiğinizde topa vururken daha fazla enerji sarf etmeniz gerekir. Kola binen yük ise çoğalır. Bunun yanında kontrol artar ancak top hissi azalır. Sert tansiyonlu teller, Top Spin vuruşlarını kullanan oyuncular tarafından tercih edilmektedir. Yumuşak gerdirmede ise topa daha az enerji sarf ederek vurulur. Telin dayanıklılık süresi uzar, kontrol azalır , topa vuruş hissi artar, kola binen yük azalır.

Sizlere tavsiyem, raketlerinizi aşırı sıcakta, soğukta ve nemli ortamlarda bırakmayın. Hele hele aracınızın bagajında hiç bırakmayın. Kol sağlığınız (tenis elbow) açısından tellerinizi 2-3 ayda bir değiştirin. Artık raketler teknolojinin bizlere sunduğu imkanlar ile elle değil, elektronik makineler ile çekilmektedir.

Yeni senede bol tenisli günler dileği ile...

Engin Kratzer  - Hürriyet 11.01.2004

ek

Engin Kratzerin diğer yazıları için

hurgazlogo

 
   
   
   
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...