Sıkça Sorulan Sorular

Maillerde çok sayıda soru geliyor, ancak bunlara tek tek cevap vermek her zaman olanaklı değil, aşağıda bunların genel cevaplarını bulabilirsiniz, ancak bir çok arkadaş sayfamızı ziyaret etmeden aklına gelen her şeyi hemen sormakta, oysa sayfamız oldukça kapsamlı şekilde hazırlanmaktadır.

bullet

Tenis yeni başladım, yaşım 18, ulusal ve uluslararası turnuvalarda başarı elde edebilir miyim, turnuvalara girebilir miyim...?  


Kimsenin
ümidini kırmak istemeyiz. Ama bu konuda bizim bildiğimiz bir istisna yok. Konuyu özetleyecek olursak, tenise performans bazında hedef koyabilmek için genel başlama yaşı 4-6 dır. Ünlü tenisçilerin tenise başlama yaşlarını incelerseniz büyük bir ortalama ile bunu görürsünüz. Bunun istisnası ise 12-13 yaştır. Ancak bu yaşlarda başlayan oyuncularda parmak ile sayılacak kadar azdır ve başka sporlardan gelmiş ve iyi spor altyapıları olan kişilerden oluşmaktadır (Türk tenisçiler bölümümüzde de yaş konusuna bakabilirsiniz). Tenise erken başlamanın en önemli unsuru 5-12 yaş arası yapılan yüklemenin max kalite ve verimde olmasından kaynaklanır. Unutmayınız ki "ağaç yaşken eğilir". Diğer bir bakış yönü de şudur: Bir tenisçinin zirveye ulaştığı yaşlar ortalama 18-30 yaşları arasıdır. Demek ki bu seviye için tenise 6 yaşında başlamış birinin yetişmesi için geçen süre ortalama 15 yıldır.

Onlarca turnuva, binlerce antrenman, emek, tecrübe! Bu kadar yolu nasıl kapatacaksınız. Her ülkede binlerce genç ve aile 6-8 yaşından itibaren büyük fedakarlıklar ile hazırlandıkları bu yolda ancak bir kaç oyuncu zafere ulaşabilmektedir. Aslında bu bütün spor dallarında ve hatta hayatta belki bir çok şeyde de böyle... Örneği çok az olmasına rağmen Agassi 34 yaşında kariyerinin sonuna gelmişken ne dediğimiz herhalde daha iyi anlatabiliriz. Ancak şunu da unutmayın, teniste bir çok kategoriler var özellikle bu konuda veteran tenisi geç başlayanlar için müsabaka hayatını sürdürmede diğer spor dallarına göre büyük bir keyif yaratmaktadır. Sayfamızı detaylı incelerseniz tüm konuyla ilgili değişik ayrıntılarda bulabilirsiniz. Tenis televizyondan göründüğü gibi kolay bir oyun değildir. "Eğer  bir tenis oyuncusunu seyrettiğinizde, bu oyuncunun yaptığı vuruşlarda süreklilik, isabet, hız görüyorsanız ve bu Size yapılması kolaymış gibi görünüyorsa, seyrettiğiniz kişi o vuruşu ve tekniklerini çok iyi yapıyor demektir"

Genelde performans tenisi oynamayıp tenise 18 li yaşlardan başlamış kişilerin girebilecekleri turnuvalar sınırlıdır. Bu tür turnuvalar büyük şehirlerimizde yapılmakta lokal veya şehir bazında olabilmektedir. Örneğin İstanbul'da her veteran turnuvasının yanında 18+ da yapılmaktadır. İsteyenler bu turnuvalarda durumlarını görebilirler. Ancak bu turnuvalarada lise çağlarına kadar tenis oynamış ve büyük bir ihtimalle üniversite sınavı yüzünden tenise ara verip geri dönen eski tenisçiler katılmaktadır. Buda sonradan başlayanların şansını çok azaltmaktadır...Sonuç siz çocuğunuzun iyi ve kariyerli bir oyuncu olmasını düşünüyorsanız 6 yaşında tenise başlatmalısınız...  29-10-04

Ağustos 2004

bullet

Sorudan daha çok istenen diğer bir konuda döküman, kitap, cd gibi şeyler...

Türkiye bu konuda özellikle Türkçe'ye çevrilmiş çok yayın yok, videolar ise çok eski teknikleri içeren şekilde. İyi yayınlar ise yabancı dillerde. Bunlarıda sayfamızdaki linkler bölümünden öğrenebilirsiniz. Bu konuda tennis clinic olarak bizde tenis teknikleri ile ilgili sürekli ücretsiz yayınlarımızı sürdüreceğiz.

bullet

Çeşitli illerdeki turnuva tarihleri ve tenis oynayabilecek yerler hakkında bilgi?

Türkiye performans ve veteran turnuvaları resmi sitelerinde ilan edilmekte, ancak illerdeki özel turnuvaları takip etmemiz olanaksız, bize ilan edilmesi için bir posta gelirse buradan bildirebiliriz. Tenis oynanabilecek yerleri ise ülke çapında bir kort haritası yaparak yardımcı olmayı düşünüyoruz.

bullet

Raket alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Raket alırken aklınızda bulunması gerekenlerden bazıları:

  • Hafif raket demek iyi raket demek değildir, eğer öyle olsaydı raket üreticileri müşterilerinin bu talebi doğrultusunda raketleri daha hafif üretirlerdi. Raketler performansa göre mühendislerce yıllardır süregelen çalışmalar sonucunda ağırlık dengeleri, gramajları, tel aralıkları ve kafa genişlikleri gibi etkenler hesaplanarak yapılmaktadır.
  • Bazı raket satıcıları, ellerinde olmayan ama o dönemin çok popüler raketlerini maliyetinin altında fiyatlarla gösterip, sonra size kendi istedikleri raketi satmaya çalışırlar.
  • Pahalı raket demek her zaman sizin için iyi demek değildir. Pahalı raket performans raketi demek de değildir...Raket alırken nelere dikkat etmeniz gerekir yazımız devam edecek.
  • İnternetten raket alırken şunlara dikkat edin, Aldığınız rakete 35 dolar civarı kargo parası ekleneceği, kdv konulabileceği, yanlış size gelme ihtimali, bazen hafif defolu raket satımı, kredi kartınızın riski...


Raket alırken bir profesyonele danışın. Raket ile ilgili her türlü bilgi için...

Ağustos 2004

Okuma: 23544
Yorumlar (1)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C