Raket Kordajları İle İlgili Yeni Gelişmeler

babolat_yaz

 

RPM Blast

Ben Orkun OLGAR, Size tenis kordajları ve Babolat RPM blast hakkında bilgi vereceğim. 1974 doğumluyum, 16-18 yaş Genç Milli takımlarında ülkemizi temsil ettim. Zamanında kendi yaş gruplarımda yenemediğim 2 oyuncu Marsel’in koçu Can Üner ve bir süre Venüs Williams ile çalışan Barış Ergün idi. 17 yaşında profesyonel tenisi denemek için Florida’ya gittim. ABD, Kanada ve Meksika bölgesinde bir çok ITF JR turnuva oynadım. Bunların arasında ITF dünya şampiyonası da var. 19 yaşıma geldiğimde profesyonel tenisin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğuna ve yapmak istemediğime karar verdim. Daha sonra NCAA üniversite tenisi oynadım ve 23 yaşında döndüm. Şu an keyif için veteran oynuyorum.

Tenis Kordajları hakkında genel bazı bilgiler verdikten sonra ,  Babolat kordaj modellerine de değineceğim ;  Bu bölümü madde madde sıralamak istiyorum :

1. Sanılanın aksine bir rakete kordaj 2 farklı tansiyon ile çekilmez , bir rakete kordaj tek parça çekiliyorsa ( genel uygulama bu yöndedir ) kordajın tek bir tansiyonu olur ; mesela 25. Eğer 6’şar metrelik 2 farklı parça kordaj ile dikeyler ve yataylar farklı çekim yapılıyorsa 25-26 gibi bir söylem yapılabilir.

2. Bir rakete çekeceğiniz kordaj kalınlığı arttıkça, kordaj daha az esneyebileceğinden topu nispeten daha az atacak ve kontrol hissi yaratacaktır, daha zor kopacaktır.

3. Daha ince bir kordaj topla olan hissi arttıracak, daha fazla esnediği için topu daha fazla atacak, ekstra güç yaratacaktır. Daha ince kordajların daha fazla spin yarattığı söylense de bu net bir bilgi değildir.

4. Yüksek tansiyon ile çekilen kordaj ( bir duvar etkisi ) topu daha az atacak, çarpışmada titreşimi arttıracaktır, bu sayede kolu daha fazla yoracaktır.

5. Düşük tansiyonlu kordaj, esneyecek ve mancınık etkisi ile topu daha fazla atacaktır. Çarpışmanın etkisini azaltacak ve kolu daha az yoracaktır.

6. Yumuşak dokulu kordajlar daha az titreşim yaratırlar.

7. Kordaj aralığı daha sık olan raketler topu daha az atarlar ve bu sebeple kordaj çok yüksek tansiyonlarda kullanılmamalıdır. Daha seyrek kordaj aralığı olan raketlerde ise daha yüksek tansiyonlar kullanılabilir. ( tamamen göreceli olarak )

8. Kordajın hissi her raket modelinde farklı olacağı için aynı marka aynı model bir kordajın farklı raketlerdeki tansiyonu da değişecektir.

9. Sıcak havalarda daha sık kordaj değiştirmek gerekir çünkü kordaj tansiyonunu daha çabuk salar.

Tabi ki bu ana kurallar çerçevesinde oyun seviyeniz ve tarzınıza göre kordaj modelini ve tansiyonunu belirlemek size kalmış. Genel olarak veteran tenisinde önerilen, kordaj aralığı çok sık olmayan raketlere 125-130 aralığında bir kordajı, raketin modeline göre çok yüksek olmayan tansiyonlarda germek .

 

rpm_oyuncular

 

Babolat bir çoğunuza göre Tenis dünyasının yeni markası sayılsa da aslında gerçek bundan çok farklı ; Belki de şu an pazardaki en eski/ilk tenis markası. 1875 yılında Albert Babolat ilk bağırsak kordajı dünyaya sundu. O günden 1994 yılına kadar Babolat , kordaj&grip ve tenis aksesuarlarına yoğunlaştı. 1994 yılında raket üretmeye başladı ve bir anda hiç kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde raket pazarının en hızlı büyüyen markası oldu. 2005 Australian Open ‘dan beri Grand Slam turnuvalarında profesyonel oyuncuların en çok kullandığı/tercih ettiği marka. Özellikle son 2010 Rolland Garros ve US Open turnuvalarında hem bayanlar hem erkekler kategorisinde şampiyonlar raket/kordaj/grip olarak Babolat ürünlerini kullanıyordu.

Peki RPM Blast’i diğer Babolat kordajlarından farklı yapan nedir ? Ürünün 8 kenarlı şekli, silikon kaplaması gibi detaylardan çok en önemli özelliği Rafael Nadal’ın özel isteği ile geliştirilmiş olması. Rafa bu R&G çalışmalarında yoğun olarak bulundu çünkü oyununu bir ileri seviyeye taşımak istiyordu ve kullandığı kordaja ve ekipmana çok önem veren bir oyuncu. Uzun süren çalışmaların ve Rafa ile yapılan kort üzerindeki testlerin ardından RPM Blast üretildi. Rafa’ya göre bu kordaj ile topa daha sert vurabildiği gibi aynı zamanda daha fazla spin verebiliyor. Bu sadece lafta kalmadı ve yapılan testlerde  RPM Blast ‘li Rafa’nın topa daha sert vurduğu, servis ortalama hızının 107 milden 119 mile çıktığı, topa vuruş sırasında verdiği spin’in ( RPM , Rounds Per Minute / Dakikada dönüş hızı ) çok ciddi şekilde yükseldiği kağıt üzerinde de ispatlandı.

 

RPM_Blast

 

Rafa RPM Blast in 1.30 kalınlığı ile oynuyor ve kullandığı Babolat AeroPro Drive rakete, oynadığı zemine ve hava şartlarına ( sıcaklık, nem, rüzgar ) göre 24 yada 25 tansiyon ile çektiriyor.

Orkun OLGAR - 9 Ekim 2010 / Derleme: Ali AYAZ

---------------------------------------------------------------------------------------

 

  • Tenis sporunun vazgeçilmezi raket ve özellikle kordaj konusunda son yıllarda önemli teknolojik gelişmeler yaşandı ve yaşanıyor.
  • Raket merakım yoktur fakat kordaja çok önem verdiğimi her fırsatta dile getiriyorum. Kordaj bu sporun sarf malzemesi ve bana göre teknik özellikleri birbirine yakın her rakette performans kordaja göre değişiyor. Çeşitli kordaj malzemesi, kordaj dış cephe kaplaması (!) ve kordaj kesitlerinde uygulamalar yapıldı. Önceleri "kaymaz" kordaj üretildi. Yani oyun sırasında tellerin hareket etmesini önleyen bir kaplama kullanıldı, silikon esaslı. Barsak telleri bir yana bırakırsak, sentetik tellerde çeşitli kimyasal karışımlarla daha fazla "atma" veya daha fazla kontrol sağlanmaya çalışıldı. Tel üzerinde çentiklerle spin artırılması hedeflendi. Daire kesit yerine üçgen  kullanılarak  daha fazla spin verilmeye çalışıldı. Hepsinin artıları olduğu gibi eksileri de vardı. Kordaja meraklı birisi olarak bunların hepsini denediğimi söylemeliyim. Tabii hiçbiri beni Nadal veya Roddick yapamadı nedense :) Yine de bazı telleri çok beğendiğimi söylemeliyim en azından aradaki farkı anlıyorum.
  • Kordaj değişiminde pratik uygulama HAFTADA KAÇ KEZ OYNUYORSAN YILDA O KADAR DEĞİŞTİRMELİSİN.
  • Tabii veteranlar için geçerli bir formül bu, yoksa performans oyuncuları için söz konusu bile değil.
  • Haftada 3 tenis oynayan sporcunun 4 ayda bir kordaj değiştirmesi ön görülüyor. Kordaj fiyatlarının yüksek olduğu düşünülmesine rağmen yılda 3 kordaja güç yeter sanıyorum.
  • Simdi yeni bir kordaj daha var : BABOLAT RPM BLAST.
  • Her ne kadar raketleriyle ünlü olsa da aslında Babolat bir Fransiz kordaj üreticisidir. Raketlerinin de nasıl olduğunu oynayanlar biliyor elbette. Bu kordajda dikkatimi çeken octagon (sekizgen) kesit. Üçgen kesitli kordaj kullanmıştım. Çekim sırasında telde burulmalar olduğu için düzgün bir profil elde edilemiyordu. Sekizgen kesitte bu farketmeyecektir. Silikon kaplaması vuruş sırasında ayrılan tellerin hızla yerine geri gelmesini sağlayan bir uygulama zaten.

 

  • RPM Blast kordajla ilgili açıklama şöyledir;
  • Daha fazla spin istiyor musunuz?
  • RPM BLAST kordajı diğer kordajlardan ayıran en belirgin özelliği OCTAGONAL yani sekizgen şekli…
  • Bu sıradışı şeklinin yanısıra silikon dış katmana ve yüksek yoğunlukta polyster çekirdeğe sahip olması , kordajın hem çok güçlü hem çok dayanıklı hem de mükemmel bir his vermesini sağlıyor..
  • Babolatın yeni silahı Rpm blast yakında doping diye yasaklanırsa şaşırmayın. Rafa Nadal RPM blast ile oynamaya başladığı Rolland Garros öncesinden beri nerdeyse maç kaybetmedi . 1. Servis hızı ortalaması 107 mil den 119 mile çıktı. Rafa diyorki : " RPM Blast  ile oynamaya başladığımdan beri raketimin hissi bile değişti. Servislerinin hızlandığını net bir şekilde hissedebiliyorum. Ayrıca koluma gelen titreşimin azaldığınıza hissediyorum " diyor.

Mete Yaylali - 18 Eylül 2010 tarihinde Mete Yayla'nın Tenis Türk'te yaptığı bilgiyi tenisseverlerin bilgisi için eklenmiştir..

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Engin Kratzer'in 25 Eylül 2010 tarihinde Hürriyet'te yayınlanan kordaj ile ilgili yazısını yine arşivimize koyuyorum. Ali Ayaz..

 

Motoru değiştirince şampiyonluk geldi


TENİSÇİLERİN mükemmel performans sağlayabilmeleri için kullandıkları malzeme çok önemlidir.

Raketi araba, raket telini de motor olarak nitelendirdiğimizde, kordajın (raket teli) ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Rafael Nadal da malzemelerde teknolojinin en son gelişmelerini kendi oyununa uygun olanları araştırarak ve deneyerek seçiyor. Örneğin bu seneki Avustralya Açık’tan beri Fransız Babolat şirketinin özel olarak üretiği bir kordaj ile oynamaya başladı (RPM).
Yoğun silikon ve polyester liflerinden oluşan bu kordajla oynamaya başlayan Nadal’ın servisleri ve vuruşları hızlandı. Nadal’ın vurduğu aşırı spinli toplarda bu teli taktırmadan önce vuruşları dakikada ortalama 3 bin 200 devire ulaşıyordu. Babolat’ın yeni teliyle bu devir 4 bin 900’lere çıktı. Nadal’ın spinli vuruşları (bilhassa forehand) rakip sahaya gelmeden havada 80 kez rotasyona (kendi ekseni etrafında dönmesi) uğruyor. Bu da rakiplerin Nadal’dan gelen topları karşıladıklarında ne kadar zorlandıklarının en somut örneği. Bu teli Djokovic, Tsonga ve Nadal kullanıyor.
90’lı yılların en iyi tenisçileri Agassi ve Sampras ortalama 1800 devirle vuruyordu toplara. Babolat bu teli hazırlarken, Nadal ve ekibiyle görüştü, onların fikirlerine başvurdu. Nadal’ın tel gerginliği, oynadığı zemine ve topa göre ortalama 24-26 kilo. Fransız şirketi Babolat 1875’te kuruldu.

Cumhurbaşkanı’nın tenis sevgisi çağ atlattı

KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tenise olan ilgisi ülkesini Davis Kupası’nda Dünya Grubu’na taşıdı.Tenisi kitle sporu haline getirmek için bütün imkanları seferber eden Nazarbayev her fırsatta tenis oynuyor. Profesyonel tenisin de gelişmesi için komşu Rusya’dan destek alıyor. Nazarbayev, Rusların bazı “ikinci sınıf” tenisçilerine, kendi ülkelerinde bulamadıkları imkanları vererek, onların Kazak vatandaşlığına geçmesini sağladı. Nazarbayev’in bu çabaları sonucunda Kazakistan Tenis Milli takımı, Roger Federer’in ülkesi İsviçre’yi yenerek, Davis Kupası’nın elit ülkeleri arasına girmeyi başardı.

Yazının linki: www.hurriyet.com.tr

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tel seçimi ve konu ile ilgili bilgiler geldikçe bu konu başlığı altında arşivlemeye devam ediyorum. Konunun meraklıları tüm istediği bilgilere bir başlık altında ulaşabilmeleri sanırım işlerini kolaylaştıracaktır. Ali AYAZ tarafından 30 Haziran 2012 de derlenmiştir. Katkıda bulunan herkese ben de tenis klinik adına teşekkürlerimi sunarım. ( bu konu ile ilgili olarak daha önce Atilla Alada tarafından yine sitemizde yazılmış diğer yazıya yandaki linkden ulaşabilirsiniz tenisklinik.com/raket-ve-kordaj-secimi )

 

Aşağıda 27 Haziran 2012 tarihinde Tecnifibre'dan Emre Tekmir'in kordaj çekim teknikleri ile ilgili yazısını okuyabilirsiniz..

 

Ülkemizde, kordaj çekimi konusunda bir standarda sahip olduğumuzu söylemek biraz zor. Zira bu konuya verilen önem, titizlik ve hassasiyet az. Kullanılan teknik ise genellikle az kordaj sarfiyatının ve çabuk kordaj çekmenin önemsendiği bir teknik. Klasik yanlışlar var ve bunlar el değiştiriyor.İleri seviye kordaj tekniklerini öğrenmek ya da ilerletmek için pek çaba sarfedilmiyor, ihtiyaç hissedilmiyor.  Benim gözlemlerim bu yönde..

Uluslararası kordaj çekim tekniklerinin, raket üreticilerinin tavsiyelerine uygun çekim yöntemlerinin ülkemizde de bir standart haline getirilmesini sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu standardı oturtmak birazda bize bağlı. Talebi oluşturmalıyız. Kordaj teknisyeninden en azından aşağıdaki hususların bazılarını yerine getirmesini istemeliyiz.

Benim temsil ettiğim firmada dahil olmak üzere tüm üretici firmalara düşen görev ise yurt çapında kulüplerimizde eğitim seminerleri tertiplemek olsa gerek.


1.      Ana kordajlar;

Kordaj çekimine ana kordajların en kısa olanından başlamak yapılan temel hatalardan biridir.

Kordaj işlemi ana kordajların tam ortasından başlatılmalı , sağa sola simetrik ve eşit olarak ilerlemelidir. Kordaj makineleri raketlerin bu bölümünü tamamiyle desteklediği için rakette hiçbir çarpılma meydana gelmeyecektir. Bu sayede raket çerçevesinde daha homojen bir yük dağılımı ve kordaj alanı oluşacaktır. Çekim sırasında raketin çarpılmasının hatta kırılmasının önüne geçilir. Yusuki yöntemi olarak adlandırılan bu ortadan başlama yöntemi youtube ta bir kordaj teknisyeni tarafından detaylı olarak anlatılıyor.

Kenardan başlatılan bir rakette düğüm 2. ya da 3. kenar telin çekilmesi ile gerilir. Bu da kısa ana kordajlar arasında tansiyon farkı oluşmasına ve raket simetrisinin bozulmasına neden olur. Dünyada hiçbir raket üreticisi başlangıç düğümü ile kenardan başlama yöntemini önermez. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bu yöntem performansa olumsuz etki edebilen sakıncalı bir yöntemdir.

2.      Çapraz kordajlar;

Kaliteli kordaj çekiminin ön önemli göstergelerinden biri çapraz kordajların raketintepe noktasından başlayarak boğaz kısmına doğru örülmüş olmasıdır. Örneğin Prince firması boğaz noktasından başlayarak raket tepesine doğru yapılmış olan çapraz çekimler nedeniyle oluşabilecek raket problemlerinin garanti kapsamı dışında kalacağını web sitesinde önemle belirtmektedir. Head, Babolat, Tecnifibre, Yonex gibi firmalar raket örgü şemalarında çapraz çekimlerin tepeden başlayarak aşağıya doğru yapılmasını önemle vurgularlar. Usrsa ve Ersa birlikleri başta olmak üzere birçok kordaj teknisyeni bu yöntemin önemini sitelerinde vurgulamaktadır.

Kordaj çekiminin raketin boğaz bölümünde sonlandırılması niçin önemlidir? Çünkü raket çerçevesinde meydana getirilen stresin ve son düğümün raketin en kuvvetli bölümü olan boğaz bölümünde sonlandırılması ve raketin aktif alanı olan tepe bölümünden uzak tutulması istenir.

İkinci olarak örme sırasında kordajın en fazla sürtünen kısmı olan son kısımların raketin alt bölümünde kalması önemli bir teknik konudur. Özellikle doğal bağırsak ve multiflament gibi hassas kordajların çekiminde çekimin raketin boğaz kısmında bitirilmesi kordaj ömrünü artıracaktır.


Bu yöntemi uygulamak için ana kordajların ve çapraz kordajların iki ayrı parça olarak çekilmesini ve çaprazlara raketin tepe noktasından başlanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca ATW (Around the World ) sistemini bilen teknisyenler tek parça (2 düğüm) kordajı önerilen şekilde çekebilir.

3.      Profesyonel düğümler;

Sıklıkla kullanılmakta olan polyester tellerin ön önemli dezavantajları çok çabuk tansiyon kaybetmeleri ve donuk his vermeleridir. Tansiyonunu çabuk kaybeden fakat kolay kopmayan bu tip kordajlar tenisçi dirseğine davetiye çıkarırlar. Profesyonel düğümler burada biraz önem kazanır. Profesyonel düğüm tekniklerinin raketlerde kullanılması önemlidir zira bu düğümler kordajı kitlediği gibi tansiyon kaybını da azaltabilir.

Not: Eğer polyester kordaj kullanıyorsanız ; kordajınız kopmasa dahi belirli aralıklarla yenilemenizi öneririm.


Ayrıca, modern kordaj makineleri üzerinde bulunan düğüm germe fonksiyonunun kullanılmasında fayda vardır. Düğüm için çekilen son telin %10-15 oranında fazla gerilmesi prensibi ile çalışırlar. Çünkü düğüm işleminde mutlaka bir miktar tansiyon kaybedilecektir. Fazla tansiyonla  gerilen son tel düğümden sonra bir miktar kaybolan tansiyonu telafi edecektir.

4.      Dinamik tansiyon ölçme aygıtı ERT300.

Bu  Aygıt İsviçre yapımı hassas bir ölçü aletidir. Raket kordaj alanının dinamik tansiyonunu (DT) belirlemekte kullanılan bir referans belirleme aygıtıdır.

Her kordaj makinesinin kalibrasyonu doğru olmayabilir. Örneğin 25kg çektirmekte olduğunuz raketinizin gerçek gerginliği çekimi yapan kişinin tekniğine ve makinanın kalibrayon doğruluğuna göre değişecektir. Bu aygıt vasıtasıyla kendi kordaj kalibrasyonunuzu yapabilir bir daha ki çekim için tansiyonu artırma ya da azaltma yönünde kesin bir değerlendirme yapabilirsiniz.Stringforum.net sitesi DT değerlerini içeren bir ‘database‘i okuyucularının hizmetine sunmaktadır.

Özellikle sürekli seyahat eden ve farklı yerlerde kordaj yenilemek durumunda olan profesyonel tenisçiler için son derece önemli bir yardımcı aletdir. Kendilerinde de bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca kordaj servisi aldığınız firmanın  çekmiş olduğu kordajınız  için yazılı bir tarihçe oluşturmasını ve dinamik tansiyon aygıtı varsa bu aygıtla sağlama yapmasını isteyebilirsiniz.

5.     Sahip olduğunuz raketin kordaj çekim şemasını yanınızda bulundurabilirsiniz. Bunu raket üreticisinin sitesinden bulabilir, yazıcınızda yazdırabilirsiniz. Kordaj çekimine bununla gidebilir ve uygulanmasını isteyebilirsiniz. Pratik ve etkili bir yöntem olabilir. Raketiniz doğru olarak çekilecek, zamanla çarpılmayacak, raket ve kordajınızın ömrü uzayacaktır.

6.     Modern ve yeni bir kordaj makinesinin kullanıldığı kordaj servislerini tercih edin. Modern makineler otomatik kalibrasyona sahiptir. Ön germe fonksiyonu olan makineler Grand Slam turnuvalarında yeterli kabul edilen yegane makine tipleridir. Tabla kildini otomatik olarak yapan makineler özellikle Prince raketlerinin kolay ve doğru çekilmesi için elzemdir.

Kordaj çekimini ayrıcalıklı ve profesyonel bir iş haline getiren daha birçok konu, teknik detay vardır. Ancak yukarıdaki temel konuların üzerinde durmak bu konuya kalite ve bilincin getirilmesi konusunda yardımcı olacaktır kanısındayım.

Kordaj çekimi ciddi ve titizlik gösterilmesi gereken bir uzmanlık işidir. Amerika ve Avrupa’da kordaj teknisyenlerinin bağlı olduğu kuruluşlar vardır. Kordaj teknisyenleri çeşitli kurumlar oluşturmuş, bilgi alışverişi ve dayanışma içerisindedirler. Hem mesleklerini ilerletiyor hem de modern tenisin gereksinimlerine el emekleri ile daha iyi hizmet vermeye çalışmaktadırlar. Ülkemizde de kendini sürekli geliştiren kordaj teknisyenlerini görmek, raket üreticilerinin belirlediği özelliklerde kordaj işlemlerini yerine getirmek ülke tenisinin gelişimine katkı sağlayacaktır düşüncesindeyim.

Düşünce ve varsa ilavelerinizi beklerim. Emre Tekmir... ( Tenis Türk Haziran 2012 )

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Yine konu ile ilgili SPX Grouptan İlyas Karaca'nın bilgileri: 28 Haziran 2012

 

- Kordaj arabanın lastiği gibidir..Lastikler gidilecek yere uygun değil ise kabak tadı verir..Dağa giderken normal lastikle gidilir ise kullanılan arabanın markası ve modeli ne olursa olsun kar lastiği takıldığındaki performans ve his alınamaz..

Bir F1 yarışına katıldığınızı farz edin ve kullanacağınız araç bu işin 1 nosu olan Ferrari olsun ancak yarışacağınız zemine uygun lastikler takılmaz ise inanın ne amacınıza ne de uygun lastik takıldığındaki yaşayacağınız keyife  ulaşabilirsiniz..


Önemle belirtmek isterimki tenis, kayak, snowboard vb. aktif sporlarda kullanmış olduğunuz malzemeyi hissetmeden hissettiremez ve istediğiniz haraketleri yapmakta güçlük çekersiniz.Sonuç olarak sağlamak istediğiniz kontrolü, almak istediğiniz konforu ve keyfi yaşayamazsınız..Bu sebeple kullanılacak teknik ekipman seçimi çok önemlidir..

Değerli tenisseverler, hissetmek konusunda kordaj seçimi kadar kordajınıza çektireceğiniz tansiyonda aynı şekilde önem taşır.Raketlerde genelde önerilen kordaj modeli ve tansiyon belirtilmektedir ancak sizler yinede kendi fiziksel gücünüze ve sitilinize göre önerileride göz önünde bulundurarak deneme yanılma yöntemi ile kordaj ve tansiyon seçiminizi yaptığınız taktirde daha bilinçli bir kullanıcı haline gelebilirsiniz.

Bu sayede kordaj modelinizi ve çektireceğinizi tansiyonu sabitleyerek hem piskolojik olarak rahat olursunuz hem de her zaman raketinizden istediğinizi alarak istikrarlı bir şekilde tenis yaşantınızı sürdürebilirsiniz..

Kordaj seçimi ve tansiyonun önemi dışında birdeoynanan tenis süresi yoğunluğuna göre kordajın yenilenmesi çok önemli bir etkendir.Kordajınızın tansiyonu özellikle yaz aylarında çok daha çabuk kaybolur ve vuruşlarınızı istediğiniz şekilde yapamazsınız.Bu sebeplekordajınızın yenilenmesini, oynama yoğunluğuna göre ayarlamanız gerekmektedir.Küçük ama önemli bir detay ise özellikle yaz aylarında raketinizi asla ve asla araba bagajında muhafaza etmeyin ltfn.

Murat beyde çok önemli bir noktaya deyinmiş..(Makine aynı olsa bile raket çekimi kisiden kisiye fark ettigi için özelikle profesyonel oyuncular o turnuvada ilk kime çektirmislerse hep o kisiyle devam ediyorlar.)

Bu konu gerçekten çok önemli bir konudur.Dünyanın en iyi kordaj mak, raketi ve kordajınıda çektirseniz kordajınızı çeken kişinin aynı olması rakenizi uzun ömürlü kullanmanız, sağlığınız ve sürekli keyifli bir şekilde tenis oynamanız açısından çok ama çok önemlidir.

Örnek vermek gerekir ise, sorumlu olduğum TR Babolat bayilik ağı içerisinde tenisseverleri mutlu etmek adına kordaj çekim işini kendine iş edinmiş ve inanılmaz değer vererek bu işi yapan bazı bayilrerimizi sizlerle paylaşmak isterim.Neden mi?



- Bu noktaların hepsinde kordaj çekim dosyaları var.Kime, hangi tarihte, hangi rakete, hangi kordajı, kaç tansiyonla çekilmiş hepsini kayıt tutuyorlar ve her mağazada ayrı kordaj sorumluları bulunuyor.Bu şekilde çalışan ve aklıma gelen bazı noktalar aşağıdaki gibidir.

- SPX Mağazalar Zinciri, Hobi Spor, Çelebi Spor, Opsar Sport, SBC Spor gibi..Bu noktalara giden misafirler zaten sadece kordaj çektirmeye değil bir nevi sohbet etmeyede gittiklerini biliyorum.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Murat Aykaç'ın konu ile ilgili görüşlerini paylaşmak için bekliyoruz...

 

Ve ben biraz tel konusu ile ilgili eskilerden bahsedeyim. 197x li yıllar.. Tahta raketlerin çoğunlukta olduğu.. Ankara Tenis Kulübünde rahmetli Fuat Anbar girişde küçücük odada telleri büyük bir ustalıkla çekerdi. Ama tel bulmak ne gezer. Ancak bir ayağı yurt dışında olanlar tek çekimlik paket telleri getirir bir de yabancı oyuncuların ellerinde görürdük. O zaman ruloları ben hatırlamıyorum. Sanki 80 li yıllarda rulo teller gelmeye başladı. Esas söyleyeceğim  o dönemdeki tahta raketlerimizin telleri koptuğu zaman komple değişim diye birşey yoktu. Kopan yer ki biliyorsunuz genelde dikey bölümden olur.. İki sıra sağını ve solunu söküp, geri kalan üstündeki teli göz kararı elle gerdirerek raketin üzerine her iki taraftan düğümleyerek sabitlerdik. Ortadaki kopan bölümün yerine daha önceden başka raketlerin kenar bölümlerinden çıkmış ( çok baskı görmemiş telleri ) telleri yamalardık.. Öyleki bazen bir raketin üzerinde 3-4 yama yer olurdu. Farklı renk ve tipte teller.. Sanıyorum bu yazıyı okuyan bir çok kişi ne anlattığımı dahi anlamayacaktır. Ama 1980 öncesi eski ustalar büyük tebessümle yazdıklarımı anılarıyla anlatacaklardır. Yama işleminden bahsedeyim, yama işlemlerinde en çok kullanılan malzemeler eski tahta bir raketin sap kısmı, kunduracıların kulladıkları bız ve eski raketlerden çıkmış tel parçaları ( hangisi uyarsa metraj olarak ).. Bız tahta raketin üstünde düğüm atabilmek için sadece tek bir tel geçen yerden yama yapılacak telin geçebilmesi için deliği genişletmeye yarayan ucu sivri tornovidaya benzer bir alet.. Eski raket sapı ise kopmuş teli sonlandırmak ve düğümü atmadan önce kalan telin sarılarak teli gerdirme ya da tansiyonu daha yüksek verebilmek için kullanılan bir parça..

Peki bu kadar yama olan bir raketle şimdikiler oynar mı? O dönem tahta ve yamalı raketlerle ( sepet gibi olurlardı ) büyük bir aşk ile oynanırdı. Raketlerin sapına bugünkü konforlu gripler yerine önceleri talaş sürülür daha sonraları ise gazlı beze benzer yapışkanımsı bir bez takılırdı..

 

Konu eskilerden açılmışken.. Raketimize komple tel değişimi olduğunda büyük bir ödül almış gibi olurduk. Tabi eskiden bugünkü gibi elektronik tel makineleri yoktu, masaüstü basit mekanik aletler vardı, hatta bunlar çanta içinde demonte olarak turnuvalara götürülür.. Götüren kişiler hiç durmadan sabahlara kadar sürekli turnuva oyuncularının tellerini çeker, iyi de para kazanırlardı.

 

ATK da toprak kortta oynarken ustaları seyrederken raketlerinin yüzlerinde topa hep aynı yer ile vurduklarından ortasında bir toptan biraz büyük bir top izi çıkardı. Biz çocuklar toprak kortun çamur yerlerine toplarımızı sürer.. Sonrada o kiremit renkli çamuru tellerimize sürerek o izi hemen raketimize çıkarmaya çalışırdık. Sonrada değişik açılardan bakıp bakıp dururduk.

 

Her zaman şunu gözledim. Onbir oniki yaşına gelmiş yeni oyuncular tellerini kopmasını büyük bir istekle beklerler, sanki telleri koptuklarında artık belirli bir aşamaya geldiklerini sanırlar.. Hatta bazıları bir türlü kopmak bilmeyen tellerini koparmak için binbir tür teli aşındırma yöntemi uyguladıklarını ve benim telim koptu demeyi ne çok severler.. Bizse eskiden telimiz kopacak ne yaparız diye korkardık.. Hep hala uyarırım, telini sağa sola vuranı veya taşa veya bişeye vuran çocukları aman ha diye...

 

konumuz eski dönem raket kordajları ama tahta raketler antika olunca.. Hala hemen hemen her kulüpte eski tahta raketler süs olarak kullanılmakta, biz birde bunların arasına ayna kestirip kort oturma yerlerine asıyoruz. Kadın teniscilerimiz saçlarını rahatça kontrol edebilsin diye..

 

Biz Ankara'da telimiz koptu derdik, İstanbullular ise patlattık derlerdi.. Yaşlılar kordaj derdi, bizler tel derdik ama bugün bakıyorum 40 sene sonra kordaj kelimesi ağırlıkta.. Her klubün usta bir tel çekicisi olurdu.. Bizim kulübün Fuat Hoca'dan sonra hatırladıklarım İbrahim Uyar, Aydın ve İsmail Gönülalan kardeşler, tabi son 20 sene Aydın Hoca Tennis Shop... Eskiden bir klüpte bir tel makinası olması çok önemli birşeydi. Şimdi insanların kendi makinası olanlar var.. Bu arada en hızlı tel çekme rekoru İsmail Gönülalan'ın 18 dakikası mı idi ( örme ve çekme dahil )..

 

Uzun süredir düzenli yazı yazmayınca zor oluyor hatta konular bazen aklımda sıralanıveriyor yazarken bir bakmışım bazılarını unutmuşum bile.. Son olarak maç içinde tel koptuğunu çaylak oyuncular pek anlamazlar, oysa çat diye bir ses gelir ve tabi karşıdaki o puanda kontrollü kalarak rakibinin telinin gevşeyerek hata yapmasını bekler. Bazen o kopuk tel ile oyun devam ederken arka arkaya yan sıralardan bir kaç tel daha çat çat diye gitmeye başlar.. Artık vakitleri dolmuş.. Hoşumuza gider baksana 3 tel birden kopardım falan diye..

Yeni yazılarda buluşmak üzere hepinize sevgiler... Ali AYAZ 30 Haziran 2012...

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Kordajlar ile ilgili arşivimizi genişletmeye devam ediyoruz.. Tecnifibre firmasının Türkiye temsilcisi Emre Tekmir'in tenisci dirseği ve tel seçimi ile ilgili paylaşımlarını aşağıda okuyabilirsiniz..

Tenisçi dirseğinin bu sporun en yaygın sakatlanmalarından biriolduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyada her yıl binlerce junior tenisçinin ön kolve tenisçi dirseği nedeniyle tenise ara vermek ya da bırakmak zorunda kaldığıda bilinmektedir (*).  Ben bir çokveteran tenisçinin dirseklik taktığına şahit oluyorum. Birkaçının  ise ciddi derecede tenisçi dirseği problemiyaşadığını biliyorum.    Vuruş tekniği ve ekipman seçimi sakatlıklarınönüne geçilmesi bakımından çok önemli. Vuruş tekniği konusunu değerli hocalarımızabırakıp, Fransa’daki  kordaj fabrikasındakatıldığım eğitim seminerinde öğrendiğim polyester kordajlarla ilgili önemlibir konuyu sizinle paylaşmak istedim. Türkiye'de tenis çok gelişmektedir ve spora yeni başlayan sayısı artmaktadır. Bilgi tazelemekte ve paylaşmakta fayda görüyorum.


Polyester kordaj nedir;

Polyester kordajların yapısı oldukça basittir.  Bunlar sadece tek bir polyester fiber ve incebir kaplama içerir.  Bu tip bir kordajyapısına monoflament de denir. Bu kordajlar multiflament kordajlara göre dahayorucudur. Yorgunluk gibi, performans düşüklüğü, vibrasyon ve bunlara bağlıolarak sakatlanma olasılığı daha yüksektir. Polyester kordajlardan doğal bağırsak veya multiflament kordaj etkisialabilmek, daha fazla güç üretebilmek için daha fazla enerji ile topa vurmakgerekir.  Performans testleri yapantarafsız EPS firması polyester kordajların multiflament kordajlara göre %22daha yorucu olduğunu kanıtlamıştır.

Polyester kordajların naylon ya da multiflament kordajlaragöre oldukça sert ve aynı zamanda daha az elastik olduklarını dabiliyoruz.  Diğer taraftan yüksekdayanıklılık göstermektedirler.   Esnemekabiliyetlerinin olmaması (uzayıp eski konumuna dönememe) nedeniyle çabuktansiyon kaybederler.  Tansiyon kaybıkontrolün düşmesine ve kordajın kısa bir süre sonra donuk bir his vermesinesebep olabilir. Bu nedenle bu tip bir kordajı yenilemek için kopmasınıbeklemeyin.

Riske gelince;

Güç üretiminde yeterli olamayan oyuncu tipleri için polyesterkordajlar dezavantaj oluşturabilir. İstenmeyen vibrasyon ve sertlik olumsuzneticeler doğurabilir. Performans oyuncuları hergün antrenman yapmaları ve ana spordallarını fitness çalışmaları ile desteklemeleri nedeniyle veteran ve çocuktenisçiler gibi risk gurubunda değildirler. 13 yaş altındaki çocuk  tenisçiler ve veteran tenisçiler için yumuşakkordajların kullanılması  kordajimalatçıları tarafından önemle tavsiye edilir. Özellikle çocuk tenisçiler ünlütenisçilere özenmekte ve onların kullandığı kordajları, raket-kordaj- tansiyonkombinasyonunu  aynen kopyalamaktadır. Bu,küçük yaştaki oyuncular için tamamen yanlış bir tercih olabilir ve ön kol ya dadirsek sakatlanmalarına yol açabilir.Tenise ara verme, devam ettirememe gibisorunlara sebep olabilir. Çocuk tenisçilerimizi yetiştiren hocalarımızın veanne babaların bu konuya hassasiyet göstermeleri önem taşır. Yıllardır tenisoynayan ve tenisçi dirseği problemi yaşayan bir arkadaşımın uzun bir süre buproblemine kesin bir çözüm bulamadığını duydum. Önerilen tedavi yöntemleriprobleme neden olabilecek, tenis sporuna ait spesifik faktörlerin göz ardıedildiğini göstermekteydi.

Basit bir kural vardır. Eğer buzda frene basarsanız vearabanız kaymaya başlarsa yapacağınız ilk iş ayağınızı frenden çekmektir. Yaniilk önce problemi başlatan faktörü ortadan kaldırmak gerekir. Daha sonra, geçolmadıysa, ilave önlemler alınır. Eğer kol ya da dirsekle ilgili bir problem yaşanıyorsamultiflament ya da doğal bağırsak kordajlara geçilmesi ve daha düşüktansiyonlar kullanılması önerilmelidir. 300 gr altındaki raketlerde sertpolyester monoflamet tellerin kullanılması tenisçi dirseğini ve kolproblemlerini tetikler. Zira meydana gelen şok hafif raket tarafından fazlaemilmeyecek ve kola iletilecektir.  

Çocuk ve veteran tenisçilerin kordaj koparma sıklıkları yüksekdeğildir. Bu sebeble multiflament kordaj kullanımı fazla bir ekonomik yükgetirmeyecek, aksine his, güç ve konfor artışı nedeniyle tenis eğitimine faydasağlayacak, oyundan alınan hazzı artıracak, sakatlanma riskini azaltacaktır.   Mutlakapopuler bir polyester  kordajın rakettekullanılması arzu ediliyorsa en azından çapraz kordajlarda nylon (sentetik) yada multiflament kordajlara yer verilerek raket konforu  artırılabilir.

Polyester kordajlar yüksek sarfiyatı olan kulüp ve oyuncularıiçin idealdir.  Fiyat / Performansbakımından çok avantaj sağlar ve bu sebeple performans oyuncuları tarafındantercih edilmektedir.  Ayrıca bukordajların raket üzerinde sabit ve düzenli durması bazen tercih nedeniolabilmektedir.  Hisleri farklıdır. Dahaaz ‘’atmaları’’ nedeniyle derinlik kontrolu sağlarlar. ‘’Gücü kendiüretebilen’’ ileri teknik seviyeye sahip tenisçiler için vazgeçilmez olabilir.

Polyester kordajların avantajları:   Topu oyunda tutma algısını arttırır. Derinlikkontrolunu artırır. Topa daha sert vurabilme hissini arttırır. Daha ince kordajlarlaoynama imkanı verir. Dayanıklılığı önemli ölçüde arttırır.

Dezavantajları ise: Vücut yorgunluğunu arttırır. Multiflamentlerleaynı etkiyi yaratmak için daha fazla enerji gerektirir. Maç ilerledikçeüretilen hız ve atış mesafelerinde düşüş görülür. Maç ilerledikçe ön kolda  güç düşüşü hissedilir, tansiyon kaybı dahafazla ve hızlı olur.

Multiflament kordajlar üretim tekniklerinin karmaşıklığınedeniyle nispeten daha pahalıdırlar.  

Multiflament kordajlara örnek olarak;

Tecnifibre X-One Biphase, NRG2, TGV    

Wilson K Gut, Nxt , Nxt Tour, BabolatXcel Premium, Xcel Power’ı sayabiliriz.

Yazımın amacı markaların polyester kordajlarını hedef almakdeğildir. Amaç; ekipman fark ve önemini vurgulamak,performans artışını sağlayabilmektir. Zira birçok markanın hem monoflament hemde multiflament kordaj ürünleri vardır.  Kullanmaktaolduğunuz markanın kordaj çeşitlerini araştırabilirsiniz. Çocukların veveteranların kullanabileceği , yukarıdaki tarife uygun bir ürünü yine aynımarkada rahatlıkla bulabilirsiniz.

Özetle;

Polyester kordaj iyi bir çözüm olabilir fakat heroyuncu için uygun değildir.

Özellikle çocuk tenisçilerimizin kordaj seçiminde bu bilinçle hareketetmelerini sağlamalıyız.   Performans vesağlıklarını etkileyebilecek bir konu olan kordaj seçiminde onlara mutlakayardımcı olalım, pazarlama trendlerinden olumsuz etkilenmelerine izinvermeyelim.

(*) Tecnifbre raporuna göre 2011 yılında 60 bin tenisçi ön kolve tenisçi dirseği sakatlanmaları sebebiyle tenise ara vermek ya da bırakmakzorunda kalmıştır.

 

* Derleme : Ali AYAZ / 15-8-2012

 

------------------------------------------------------------------------------

 

Tecnifibre firmasının Türkiye temsilcisi Emre Tekmir'den yeni bir makale daha...

 

Lucien Nogues’in Racquet Sports Industry (RSI) dergisinde yayınlanmış olan makalesini sizlerle paylaşmak istedim. Konu: kordaj, raket, kordaj çekimi .Soru cevap şeklinde hazırlanmış. Önemli bulduklarımı olabildiğince tercüme ettim.

Bilgilerimizi tazeleme şansı olur. Ayrıca kordaj bilgisine sahip olmak, kulüplerimizde çekim standardı oluşturmak ve bu standardı yaymak ülkemizde  tenis kalitesinin artmasına fayda sağlayacaktır.

 

Makale Temmuz 2012 de yayınlanmış. İlginç tespitler var.

 

RSI: Tek parçalı kordaj çekimini mi yoksa iki parçalı kordaj çekimini mi önerirsiniz ?

Nogues: Üç sebebten dolayı iki parçalı kordaj çekimini tavsiye etmekteyim:

1) İki parçalı çekimde kordaj daha az sürtünür daha az  hasar görür ve aşınır. Bu sebeble daha tutarlı ve iyi çekim neticesi alırsınız.Ana kordaj çekilirken çapraz için kullanacağınız kordaj raketin yarısından boşuna geçirilmemiş olur.

2) Kordaj teknisyeni daha kısa parça kordajlarla uğraşacağından işi daha pratikleşecektir.

3) Çapraz kordajların raket üst kısmından başlanarak çekilebilmesine olanak sağlanır.

 

RSI: Çapraz kordajların raket üstünden örülmeye başlanması ile altından örülmeye başlanması arasındaki fark nedir ?

Nogues: Çapraz kordajlar yukarıdan aşağıya doğru örüdüğünde raket çerçevesi üzerinde daha az stres meydana gelmektedir.

Raket çerçevesinin tepe noktaları (saat 11 ve 1) raketin en zayıf noktalarıdır. Bu sebeble aşağıdan yukarıya doğru örülen çapraz kordajlar stresin bu zayıf bölgelerde yoğunlaşmasına sebebiyet verir ki bu istenmeyen bir durumdur bizim için.

 

RSI: Raket teknisyeni çapraz kordajları örerken mi – ördükten sonra mı düzeltmeli ?

Nogues: Her ikisi de. Raketi ören kişi – raket teknisyeni çaprazları her fırsatta düzelterek örmeli. Yani hem işlemi yaparken hem de örme işlemi bittiğinde. Kordajlar kordaj çekim işlemi bitene kadar dümdüz hale gelmeyecektir. İşlem sonunda tel köşelerinin tam 90 derece olmasına özen gösterin. Bu işlem daha tutarlı bir tansiyon yüzeyi ve kordaj alanı oluşturulmasına yardımcı olur. Raket sahibinin güvenini kazanacaksınız ve ayrıca bu sizin imzanız olacaktır.

 

RSI: Çekim kalitesinden ödün vermeden kordaj çekim süresini kısaltmanın en iyi yolu nedir ?

Nogues: Tekrar esastır. Her raket çekiminde sürekli aynı şeyleri tekrarlamalısınız. Zaman içerisinde tekrar yaparak çekim kalitesinden ödün vermeden hızlanmalısınız. Diğer taraftan 2 parçalı yani 4 düğüm çekim tekniği tercih ederek çekim zamanınızı kısaltacaksınız zira bu yöntemde her bölümde daha az  kordaj uzunluğu ile uğraşmak zorunda kalacaksınız.

 

RSI: Yeni bir raket almak isteyen veya raketinde yeni bir kordaj denemek isteyen biri  için ne önerirsiniz?

Nogues: Yeni bir ürün denediğinde bir seferde sadece bir parametre değiştirilmelidir. Yeni raket denerken eski rakette kullandığınız kordajı  ve aynı kordaj tansiyonunu uygulamanızı tavsiye ederim.  Aynı zamanda denenen rakette balans noktası güç ve manevra kolaylığı değerlerinin çok değişmediğinden emin olun. Ancak bu takdirde gerçek bir kıyaslama yapabilirsiniz .

Avantaj ve dezavantajları daha kolay görebilirsiniz.

Farklı bir kordaj deneyecekseniz her zaman kullandığınız raketi kullanmalısınız. Yine aynı kordaj tansiyonunu ve kordaj kalınlığını kullandığınızdan emin olun. Neyi tercih ettiğinizi belirleyin: Güç-konfor-dayanıklılık-tansiyon tutma kabiliyeti . Her özellik için meydana gelen avantaj ve dezavantajları belirlemelisiniz. Kordaj denerken yine sadece bir seferde bir parametre değiştirmelisiniz.

Böylelikle farkın gerçekten nereden geldiğine karar verebilirsiniz. Denemelerinizi not almanızda fayda vardır.

 

RSI:  Raketinde karma (hibrid) kordaj kullanmak isteyen biri için önerileriniz ne olur ?

Nogues: Hibrid kordaj kullanımı farklı kordaj özelliklerini raketinde isteyen kişiler için önerilebilir. Bu sebeble ‘’deney’’ bu işin temelidir.

Önceliklerinizi belirleyin ve kordaj kombinasyonlarını bu önceliklere göre seçin.

Ana kordajlar (dikey) kordajın temel öğesidir ; Eğer daha fazla dayanıklılık istiyorsanız ana kordajınızda polyester, çapraz kordajda doğal bağırsak kullanmalısınız. Daha fazla his ve konfor arıyorsanız , doğal bağırsak yada multiflament kordajı ana kordaj olarak, polyester kordajı da çapraz kordaj olarak kullanmalısınız.

Hibrid kordaj kullanımının diğer bir avantajı ise ( sadece tamamen polyestere göre) kordaj alanının tansiyon tutma kabiliyetinin artırılmasıdır.

Eğer oyuncu hibrid kordaj kullanımında tecrübeye sahib değil ise hazır paketlerde satılan hibrid kordajları kullanmasını öneririm zira bu kordajlar denenerek hazırlanmış birbirleri ile uyumları ispatlanmış kordaj karışımlarıdır.

 

RSI: Raketini oyun stiline uygun modifiye etmek isteyen bir oyuncuya öneriniz ne olur?

Nogues: Güç/Kontrol/Manevra kabiliyeti: Bu paremetrelere arasında kesin bir oran belirlenmelidir. Her parametre üzerindeki avantaj ve dezavantajları hesaplamalısınız.

 

RSI: Performans oyuncusu olmayan (recreational) tenisçiler için sizce en önemli ekipman konusu nedir?

Nogues: Dikkat edin! Kordajlar raket çerçevesinden daha tepkili ve kuvvetlidir.

Bir çok tenis tutkunu raketleri için ciddi sayılabilecek bütçe ayırmaktadırlar. Belkide yazın haftada  bir iki kez, kışın haftada bir kez raketlerini kullanırlar. Bu şekilde 3 sene dayanan kordajlarıyla gurur duyarlar. Aslında bu istenmeyen bir durumdur ve raket performasını çok kötü etkiler.Zira kordajın elastikiyeti tamamen yok olmuştur.

Bu durumda oyuncu raketten ilk günlerde aldığı hazzı yakalamak için çok çaba sarf edecektir. Motor araba ilişkisi gibi kordajın da servise ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Raket ağırlığı da oldukça önemli bir konudur. Bir çok tenis oyuncusu performans oyuncularının kullandıkları raketleri kullanmak ister. Ancak bu tip raketler onlar için çok ağır olabilir.

Örneğin  Rafael Nadal  Babolat Aeropro Drive kullanmaktadır, fakat bu normal bir senyor oyuncu için fazla ağır olabilir. Bu sebeble  Babolat Aeropro Lite ve Aeropro Team raketlerini üretmektedir.

 

RSI: Performans oyuncusu olmayan tenisçilerin raketlerini  optimum seviyede tutabilmeleri için neler önerirsiniz ?

Nogues: Kordajınızın tansiyon kaybedeceğini unutmayın ve daha sık kordaj değiştirme alışkanlığı edinin.

Raket hissinin ve oyun kalitesinin yüzde 40’ından fazlası kordaj sayesinde oluşturulur.  Bu sebeble kordaj tekniyeni ile konuşarak oyun tipinize ve raketinize en uygun kordajın raketinize çekilmesini sağlayın.

 

RSI: Performans oyuncusu olmayan tenisçilerin doğal bağırsak kordajlarını optimum seviyede tutabilmeleri için önerileriniz nedir ?

Nogues: Eğer kordajınız nemlenmiş ise, raketi kılıfından çıkarıp doğal ortamda kurumasını sağlayın. Önemli bir kural ise kordajın aşırı sıcaklık farklarına maruz kalmamasıdır. Bu sebeble raketinizi araç içinde bırakmamanızı öneririm. Çünkü gece ve gündüz arasında önemli sıcaklık farklılıkları oluşabilir.

 

RSI: Geometrik kesitlere sahip kordajlar ilave spin üretimine ne kadar katkıda bulunabilir ?

Nogues: Geometrik kesitlere sahip kordajlar, örneğin  Babolat RPM Blast ve  Pro Hurricane Tour , ekstra spin üretimine katkıda bulunurlar ancak ekstra spin üretiminin sebebi sanıldığından farklıdır. Spin üretimi geometrik kesitin topu daha fazla tutmasından kaynaklanmaz.

Kordaj kesitinin köşeli olması sebebiyle ana kordaj çapraz kordajın üzerinde daha rahat kayar bu da yay etkisi yaratarak spin oranını artırır.

Yani özetle ilave spin kordajın topu tutmasından değil kordajın kayganlığının artarak yay etkisi ile  topu daha fazla döndürmesinden  kaynaklanır.

 

 

RSI: Polyester kordajlardan kaynaklanan güç kaybını telafi etmek için  modern performans raketlerinin daha sert çerçevelere sahip olduğu doğru mudur ?

Nogues: Hayır, Performans oyuncularının bu sebeble daha sert raketler kullandığını söyleyemeyiz. Oyuncular güçlendikçe ve topa çok daha sert vurmaya başladıkça polyester kordaj kullanımında artış görüldü zira burada amaç gücü azaltmak ve kontrolu artırmaktır.

Eğer daha fazla güç isteselerdi doğal bağırsak kullanırlardı.  Ayrıca polyester kordajları da dayanıklılıkları için tercih etmiyorlar çünkü pro oyuncuların çoğu polyester kordajı sadece 7-9 game kullanır !

Modern tenisteki en büyük değişiklik oyuncuların fiziksel anlamda çok güçlenmiş olmalarıdır. Bu oyuncular daha hafif raketler kullanarak manevra yeteneklerini artırmaya başladılar. Bunun anlamı şu : Daha hafif raket kullanımı onlara raket başını daha fazla  hızlandırma imkanı verdi bu da daha fazla spinli vuruşlar yapmalarını sağladı. Daha sert raket çerçevesi hafifleyen raket ağırlığını telafi ederek güçün fazla düşmesini engelledi.

 

RSI: Günümüzde pro oyuncular gerçekten düşük tansiyonları mı tercih ediyorlar, eğer böyle ise sebebi nedir?

Nogues: Evet. Pro oyuncular güç üretmek için dizayn edilmemiş olan bir kordaj tipinden  ,yani polyesterden, daha fazla güç alabilmek için düşük tansiyonlar  kullanmaya başladılar.

 

Çeviri: Emre Tekmir - 09.10.2013 - tenistürk

 

------------------------------------------------------------------------------

 

Soru:

Around The World sisteminde yapılan atlama ile tepeden boğaza doğru iniliyor ancak uyguladığımızda son düğümü tepede atmak zorunda kalıyoruz.

Bu durumda raket için  hangisi daha öncelikli?

-          Tepen aşağı inmek mi?

-          Son düğümü boğazda atmak mı?

Biz 3 senedir çektiğimiz raketleri ERT 300 ile kontrol ediyoruz. Bizim tecrübemize göre,  aynı rakette kullanılan farklı kordajlarda farklı DT değerleri alınabiliniyor. DT den kp ye dönüştürdükten sonra sağlama her zaman    %100 tutmuyor  +/-   1   bir fark oluşabiliyor (hatta nadiren daha fazla). Bunda raket kafalarının büyüklük farkları mı sonucu etkiliyor?

 

-Around the world sisteminde son düğüm boğazda kalmalı. Uygulamanızda bir yanlışlık olabilir mi? Zira bu yöntem çapraz kordajların raketin boğaz kısmına doğru örülebilmesi için geliştirilmiş.
Ayrıca her durumda raket çapraz çekiminin aşağıda sonlandırılmasına dikkat etmek gerekli derim. 
Üretici tavsiyeleri ve uzman teknisyenlerin (grand slam stringers) tavsiyeleri genellikle bu yönde. 

ERT 300 cihazı aslında bir referans belirleme cihazı. Aynı rakette farklı kordajların farklı DT ölçüleri vermesi çok normal. Zaten aletin üretilme amacı da bu olsa gerek. Oyuncu raket,kordaj ve kordaj çekim tekniği sebebiyle alışmış olduğu kordaj alanı gerginliğini (dinamik tansiyon) her yerde, her turnuvada, uçaktan ininçe, vs.vs kontrol edebilmesi için  bu aleti kullanmalı. Varsayalım siz kulübünüzde çektiğiniz bir raketle 38 DT elde ediyorsunuz ve bu tansiyona alışıksınız. Bu sizin referansınız olmalı ve kontrol bu referans ölçünüzü sağlayabilmek için yapılmalı. Bu doğrultuda kullanılırsa son derece faydalı bir aygıt.

 

Soru:Eğer bir tercih yapmamız gerekirse, hangisinin daha önemli  olduğu ?   Düğümün boğazda kalması mı öncelikli,  yoksa çaprazları tepeden boğaza doğru çekmek mi ?

 

-Esasen amacın çapraz kordajların aşağıya toğru örülmesi gerektiği. Yani çaprazları yukarıdan başlayarak örmek gerektiği cevabını verirdim bu sorunuza.

 

Ancak Amerika daki forumlarda artık teknisyenlerin 2 parça kordaj çekimine yöneldiklerini yazılarından okuyorum.

Bu şema benim öğrendiğim ATW den biraz farklı. Benim öğrendiğim metodla düğüm de aşağıda sonlanıyor. Bendeki muhtemelen daha yeni bir yöntem olsa gerek :)

 

biraz daha karmaşık çünkü benim bildiğim yöntemde 4 numaralı hareket üstteki 2. çapraz sıradan geçiyor ve sondaki ana kordajdan aşağa indiriliyor. Bunun için daha önce son ana kordajın  önceden boş bırakılması lazım.

Ben bu yöntemi inspired tennis David Henry den öğrendim. Ayrıca youtube da yulittle ve mr10 ATW sistemini benim öğrendiğim şekilde anlatıyorlar.  Her ikiside uzman teknisyenler.

 

Ben genellkikle 2 parça çekim yapıyorum artık. Tansiyonlar aynı bile olsa.Zira buradaki bazı oyuncularımdan gelen feedback lerde raketten daha fazla performans aldıklarını hararetle söylüyorlar. Bunlardan bir tanesi Başak Eraydın. Artık raketinde 2 parçadan farklı çekim istemiyor.

 

ABD deki forumlarda 2 parçanın tansiyonu raket üzerinde daha fazla koruduğu konusunda fikir birliği var.

 

Emre Tekmir

 

 

 


Okuma: 56088
Yorumlar (1)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C