Tenis Kuralları
I. Tekler Oyunu
Madde 1 – Yarışma Sahası
Aşağıdaki kurallar ITF ( Int Tennis Fed.) resmi oyun kurallarıdır. Orjinal ve uzun halidir! Basitçe kuralları öğrenmek isteyenler için tenis oyun kurallarına genel bir bakış: Eğer tüm kurallar yerine tenise yeni merak salıp genel ve kısa kuralları görmek isterseniz bu sayfanın sonuna gidiniz! Kurallardaki resimlerin üzerinde mouse'unuzu (farenizi) tutarak bilgi edinebilirsiniz.. |
Saha, 23.77 m. uzunluğunda ve 8.23 m. genişliğinde dikdörtgen şeklindedir.
Saha, ortasından boydan boya bir ağ ile ikiye bölünür. Ağ, çapı en çok 0.8 cm. olan bir ip veya metal kabloya asılır ve iki ucu, kenarları 15 cm.den fazla olmayan, kare şeklinde veya 15 cm. çapında yuvarlak iki adet direğe raptedilir veya tepelerinden geçirilir. Direklerin yükseklikleri, ip veya metal kablonun üst noktasından 2.5 cm.den fazla olmamalıdır. Direkler, merkezleri sahanın her iki yanından 0.91 m. olacak şekilde dikilmelidir. İp veya metal kablonun üst seviyesi, yerden 1.0 m yükseklikte olacak şekilde ayarlanacaktır.
Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası, (34.maddeye bakınız) çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, “Tekler Direkleri” denilen direkler vasıtasıyla ağ desteklenerek1.07 m. yükseklikte durması sağlanır. Bu tekler direkleri kare kesitinde ise kenarları, daire ise çapları 7.5 cm.den fazla olmamalıdır. Tekler direkleri, merkezleri tekler sahasının her iki kenarından 0.91 m. uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Ağ, iki direk arasındaki boşluğu tamamen kaplayacak şekilde gerilmeli topun arasından geçmesini önleyecek şekilde küçük delikler olmalıdır. Ağın yüksekliği, orta noktasında 0.91 m. olacak şekilde tamamen beyaz renkli ve 5 cm. eninde bir şerit (kayış) ile gergin olarak sarkacak biçimde zemine tespit edilir. Ağın üst kısmındaki ip veya metal kabloyu kaplamak üzere, 5 cm.den dar ve 6.3 cm.den geniş olmamak şartıyla tamamen beyaz renkli bir bant bir baştan diğerine ağın üst kısmına geçirilir. Ağ, şerit (kayış), bant ve tekler direklerinin üzerine reklam konulamaz.
Sahayı çevreleyen çizgilerden uçtaki çizgilere ana çizgiler, kenardakilere yan çizgiler denir. Ağın her iki tarafında 6.40 m. uzaklıkta ve ağa paralel olarak servis çizgileri çizilir. Ağın her iki tarafında son çizgileri ile yan çizgiler arasında kalan boşluk, yan çizgilere paralel 5 cm. eninde bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünür. Bu çizgiye orta servis çizgisi, böldüğü parçalara da servis sahaları denir. Ana çizgilerin orta noktasından sahanın içine doğru ve orta servis çizgisi izasında, 5 cm. eninde ve 10 cm. uzunluğunda, ana çizgilerle dik açı teşkil edecek biçimde birer çizgi çizilir. Bunlara orta işareti denir. Diğer çizgiler en az 2.5 cm., en çok 5 cm. eninde olmalıdır. Ana çizgilerin ise eninin 10 cm. den fazla olmaması şarttır. Tüm ölçüler, çizgilerin dış kenarları dikkate alınarak uygulanmalıdır. Tüm çizgilerin aynı renkte çizilmiş olması şarttır.
Sahanın arka kısımlarına reklam, tente veya diğer herhangi bir benzer madde konulduğu taktirde bunların beyaz, sarı veya diğer açık renkleri taşımaması lazımdır. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanıla bilinir.
Sahanın arka kısımlarında oturan çizgi hakemlerinin oturdukları iskemlelere reklam konulduğu taktirde, bunların beyaz veya sarı renkler taşımamaları gereklidir. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanıla bilinir.
AÇIKLAMA: Davis Kupası veya Uluslararası Federasyonun diğer resmi şampiyonalarında, ana çizgilerin arka kısımlarında 6.40 m. den ve yan çizgilerin kenarlarında da 3.66 m. den az olmamak üzere boş saha bırakılmalıdır. Çizgi hakemleri, sahanın arka kısmında 6.40 m.lik ve yan kısmında 3.66 m.lik boşlukların içinde yer alabilirler, ancak hiçbir şekilde bu boşluklara 91.4 cm. den daha fazla giremezler.
Madde 2 – Yarışma Sahasında Yer Alabilecek Diğer Tesisler
Sahada bulunması gereken ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant gibi daimi eşyalardan başka sahanın etrafını çevreleyen duvar, tel, set vs. ile sahada hakem, net hakemi, ayak hatası hakemi, çizgi hakemleri ve yerlerinde olmak kaydıyla top toplayıcıları ile bunların oturmaları için sabit yada taşınabilir koltuk veya sandalyeler ile tribünler bulunur.
AÇIKLAMA: Bu maddede belirtilen hakem kelimesi, hakem ile birlikte, sahada oturma hakkı olan kişileri ve bir yarışmanın idaresi için hakeme yardımcı olabilecek herkesi kapsamaktadır.
Madde 3 – Top
Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve beyaz veya sarı renkte olmalıdır. Eğer topun üzeri dikişli ise dikişler ipliksiz olmalıdır.
Topun çapı 6.35 cm. ila 6.67 cm. arasında ve ağırlığı da 56.7 gr. ila 58.5 gr. arasında olmalıdır.
Top, 254 cm. yükseklikten beton bir zemine bırakıldığında 135 cm. ila 147 cm. yüksekliğe zıplamalıdır.
8.165 kg.lık bir yük altında topun içeriye doğru deformasyonu (şekil değiştirmesi) 0.56 cm. ila 0.74 cm., aksi istikametteki deformasyonu da 0.89 cm. ile 1.08 cm. arasında olması gerekir. Bu iki deformasyon rakamı, topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında elde edilen ölçümlerin ortalaması olup iki ayrı ölçüm arasındaki farkın her defasında 1.08cm. den fazla olmaması gerekir.
Deniz seviyesinden 1.219 m.’nin üzerindeki oyunlarda yukarıda belirtilen özelliklere ilaveten iki ayrı tip top kullanıla bilinir. Bunlardan birincisinin tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun olmakla birlikte zıplama özelliği 121.92 cm. ila135 cm. olmalı ve iç basıncı dış basınçtan fazla olmalıdır. İkincisinin de tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun ve zıplama özelliği de 135 cm. ila 147 cm. arasında olmakla birlikte iç basıncının dış basınçla eşit seviyede olması ve o yarışmanın yapılacağı yükseklikte (irtifada) ve yarışmanın başlamasından önce en az 60 gün süreyle iklime alıştırılmış olmalıdır. Bu tip toplara genellikle sıfır basınçlı veya basınçsız top denilmektedir.
Zıplama, ölçü ve deformasyon testlerinin Ek-1’de belirtilen kurallara uygun olarak yapılması gerekir.
Madde 4 – Raket
Aşağıda belirtilen özelliklere uygun olmayan raketlerin kullanılması Tenis Kuralları bakımından uygun değildir.
Raketin topa vururken topa temas eden yüzeyi düz olmalı ve bu yüzeyde teller hasır örgüsü biçiminde örülmeli (gerilmeli) ve her tel mutlaka çerçeveye bağlanmalıdır. Tellerin bu örülme biçimi raket yüzeyinin her yerinde muntazam olmalı ve tellerin sıklığı raketin her kısmında aynı olmalıdır. Tellerin sıklığı, özellikle merkezde, diğer kısımlardan az olmamalıdır. Tellerin aşınmasını kopmasını ve titreşimini önlemek amacıyla ve bu kullanım amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydı ile tellere ilaveler kona bilinir. Bunun dışında tellere herhangi bir şey takılamaz.
Raketin uzunluğu, sap kısmı dahil 81.28 cm. den fazla olmamalı, genişliği de 31.75 cm. den fazla olmamalıdır. Raketin tellerinin gerili olduğu yüzeyin boyu 39.37 cm. den, eni ise 29.21 cm. den fazla olmamalıdır.
Sapı ve telleri de dahil olmak üzere raketin üzerine herhangi bir şey takılamaz ve çıkıntı yapılamaz. Sadece tellerin aşınmasını, kopması ve titreşimini önlemek veya ağırlık dağılımını sağlamak amacıyla raket üzerine ilaveler konulabilir. Ancak bunlarında kullanma amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydıyla kabulü mümkündür.
Sapı ve telleri de dahil olmak üzere raketin şeklini değiştiren veya oyun esnasında ağırlık dağılımını değiştirmeye yarayan herhangi bir ilavenin yapılması yasaktır.
Uluslar arası Tenis Federasyonu, herhangi bir raketin veya prototipinin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususlarında yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslar arası Tenis Federasyonu resen alabileceği gibi herhangi bir talep üzerine, ilgili imalat firmaları, oyuncular, Ulusal Tenis Federasyonları veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslar arası Tenis Federasyonu Sekreteryasından temin edilebilir.
Olay 1 - Raketin topa temas eden yüzünde bir takım telden fazla tel gerilmesi mümkünmüdür?
Karar - Hayır. Madde metninden de açıkça anlaşılacağı gibi raketin yüzeyinin bir örnek telle örülmesi şarttır.
Olay 2 - Tellerin birden fazla yüzey teşkil edecek biçimde gerilmiş olması halinde raketin yüzeyinin düz olduğundan ve tellerin bir örnek gerilmiş olduğundan söz edile bilinir mi?
Karar - Hayır.
Olay 3 - Raketin tellerine, titreşim önleyici bir alet konula bilinir mi, eğer konulabilinirse bu nereye konulabilir?
Karar - Evet. Ancak böyle bir aletin örgü biçimindeki tellerin gerili olduğu yüzeyin dışında yer alması şarttır.
Madde 5 – Servis Atan – Karşılayan
Oyuncular karşılıklı olarak ağın her iki yanında dururlar. Topu ilk oyuna sokan oyuncuya Servis Atan, diğerine Karşılayan denir.
Olay 1 - Bir oyuncu topa vurmaya teşebbüs ederken, ağın üzerinden diğer tarafa geçerse:
•Topa vurmadan önce,
•Topa vurduktan sonra, o puanı kaybeder mi?
Karar - Her iki halde de puan kaybetmez, ancak, Madde 20/e gereğince, oyuncunun karşı oyuncuya ait sahayı çevreleyen çizgilerin içine değmemesi gerekir. Ayrıca, engelleme hali var ise rakip oyuncu Madde 21 ve 25 gereğince Hakemin karar vermesini isteye bilir.
Olay 2 - Servis atan, karşılayanın kendi sahasını çevreleyen çizgilerin içinde durmasını istemektedir. Bu önemlimidir?
Karar - Hayır. Karşılayan ağın kendisine ait tarafında istediği yerde durabilir.
Madde 6 – Saha Seçimi – Servis Sırası
İlk oyuna başlanırken saha seçimi ve servis atmak veya karşılamak hakkı kura ile kararlaştırılır. Kurayı kazanan oyuncu aşağıda belirtilen iki seçenekten birini seçer veya bunları seçmesini rakibinden ister.
•Servis atmak veya karşılamak hakkı, ki bu durumda diğer oyuncu sahayı seçer, veya,
•Sahayı seçer ki, bu durumda diğer oyuncu servis atmak veya karşılamak hakkını seçer.
Olay 1 - Bir maçın ertelenmesi veya durması halinde, yeniden başladığında oyuncuların yeni bir seçim hakkı varmıdır?
Karar - Evet. Kura aynen kalmakla beraber servis atma ve saha seçimi hususunda oyunculara seçme hakkı verilebilir.
Madde 7 – Servis
Servis atan, her iki ayağı ana çizginin gerisinde ve orta çizgi hizası ile yan çizgilerin hizası arasında olacak şekilde durur. Sonra top eliyle herhangi bir istikamette havaya atar ve yere düşmeden önce raketi vurur ve topla raketin birbirine değdiği anda servis atma hareketi tamamlanmış sayılır. Tek kolunu kullanmak zorunda olan oyuncular topu havaya atmak için raketlerini kullanabilirler.
Olay 1 - Bir tekler oyununda, servis atarken ana çizginin gerisinde, tek sahasının yan çizgisi ile çiftler sahasının yan çizgisi arasında kalan kısımda durulabilir mi?
Karar - Hayır.
Olay 2 - Eğer bir oyuncu servis atarken bir top yerine iki veya daha fazla top atarsa servisi kaybeder mi?
Karar - Hayır. Servis tekrarlanması istenir, fakat hakem hareketin kasten yapıldığını kabul ederse Madde 21’e göre hareket edebilir.
Madde 8 – Ayak Hatası
Servis atan, servisi atarken yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştiremez. Servis atanın ilk duruş tarzını pek fazla değiştirmeyen cüzi ayak hareketleri “yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştirmesi” olarak kabul edilemez.
Servis atan, servisi atarken ayaklarından hiç birini, ana çizginin gerisindeki ve orta çizgi ile yan çizgi hizası arasındaki alan dışında bir yere değdiremez.
“Ayaklar” kelimesi, bacağın ayak bileğinden aşağıdaki kısmı manasında kullanılmıştır.
Madde 9 – Servisin Atılması
Servis atılırken servis atan sırasıyla sağ ve sol sahanın arkasında durur, ancak, her oyunun başlangıcında sağ tarafta durarak servisi ortadan atması gerekir. Eğer sahanın yanlış tarafında durarak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
Servis atıldığında, topun, rakip oyuncu geri çevirmeden önce, ağın üzerinden geçerek çaprazlama olarak karşı taraftaki servis sahasında yere değmesi veya bu servis sahasını çevreleyen çizgilerden birinin üzerine değmesi gerekir.
Madde 10 – Hatalı Servis
Aşağıdaki hallerde servis hatalı addedilir:
•Servis atan, 7, 8, 9, (b) maddelere aykırı hareket ederse,
•Topa vururken ıska geçerse,
•Top, yere değmeden önce ağ, şerit veya bant dışında herhangi bir yere (daimi eşyalara) değerse.
Olay 1 - Servis atan, servis atmaya hazırlanırken topu yukarı doğru havaya attıktan sonra topa vurmaktan vazgeçerek onu tutarsa, bu hatamıdır?
Karar - Hayır.
Olay 2 - Çiftler sahasında, çiftler direkleri ve tekler sopaları tesis edilmiş vaziyette tekler oyunu oynarken, servis atışında top, bir tekler sopasına çarptıktan sonra doğru servis sahasına düşerse, bu hatamıdır veya servis tekrarlanır mı?
Karar - Servis hatalıdır, çünkü, çiftler direkleri, tekler sopası ve bunların arasında kalan ağ kısmı veya bant daimi eşyalardandır. (Madde 2 ve 10 ile Madde 24’deki açıklamaya bakınız.)
Madde 11 – İkinci Servis
Hatalı servisten sonra (eğer bu ilk hata ise), servis atan hatalı servis attığı yerden tekrar servis atar. Ancak, ilk servisi yanlış yerden atmış ise 9. Maddeye uygun olarak yalnız ikinci servisi diğer taraftan atmalıdır.
Olay 1 - Oyuncu yanlış sahadan servis atmış ve o puanı kaybetmiştir.Bundan sonra, yanlış sahadan servis attığını söyleyerek bunun hata olarak kabulünü isteyebilir mi?
Karar - Puan olduğu gibi kalır ve müteakip servis puan durumuna göre doğru sahadan atılır.
Olay 2 - Durum 15-15 dir ve servis atan yanlışlıkla sahanın solundan servis atmış ve puanı kazanmıştır. Bundan sonra sahanın sağından servis atar ve hata yapar. Bu anda yanlışlık anlaşılır. Aldığı puana hak kazanır mı? Müteakip servisi hangi taraftan atmalıdır?
Karar - Önceki puan aynen kalır. Servis atanın yaptığı hata da aynen kalır, müteakip servis sahanın solundan atılır. Puan durumu 30-15 dir.
Madde 12 – Servis Atma Zamanı
Karşılayan hazır olmadan servis atan servisi atmamalıdır. Eğer karşılayan servisi karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu kabul edilir. Bununla beraber, eğer karşılayan hazır olmadığını beyan etmişse, atılan serviste topun servis için tespit edilmiş olan sınırlar içinde yere değmediğini ileri sürerek hata kararı verilmesini isteyemez.
Madde 13 - Tekrarlama
Kurallara istinaden veya oyunun nizamı bozulduğu, kesildiği hallerde tekrarlama istendiğinde hallerde aşağıdaki şekillerde hareket edilir:
•İstek sadece bir servise taalluk ediyorsa, o servis tekrarlanmalıdır.
•İstek diğer herhangi bir hale taalluk ediyorsa, o puan tekrarlanmalıdır.
Olay 1 - Servis, Madde 14’de izah edilen sebepler dışında bir sebeple kesilmiştir. Bu durumda, sadece servis mi tekrarlanmalıdır?
Karar - Hayır, tüm puan tekrarlanmalıdır.
Olay 2 - Oyun esnasında top patlarsa, tekrarlanma mı istenmelidir?
Karar - Evet.
Madde 14 – Servisin Tekrarlanması
Aşağıdaki hallerde servis tekrarlanmalıdır:
•Servis atıldıktan sonra top, ağa, banta veya şeride değerek doğru sahaya düşerse veya ağa, banta yahut şeride değdikten sonra, yer düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
•Karşılayan hazır değilken servis atılır veya servis hatası yapılırsa.(Madde 12’ye bakınız.)
Tekrarlanma hallerinde, o servis sayılmaz ve servis atan tekrar servis atar, fakat servisin tekrarlanması bir önceki hatayı hükümsüz kılmaz.
Madde 15 – Servis Atma Sırası
Birinci oyun bittikten sonra müteakip oyunda, karşılayan servis atar, servis atanda karşılar ve bu şekilde maçın müteakip oyunlarda oyuncular münavebe ile servis atarlar. Eğer oyunculardan biri, sıra kendisinde olmadığı halde servis atmış ise, bu yanlışlık anlaşıldığı anda, aslında servis atma sırası kendisinde olan oyuncu servis atar.Ancak, bu yanlışlıktan önceki puanlar geçerli sayılır. Böyle bir yanlışlığın anlaşılmasından önce servis hatası yapılmışsa bu sayılmaz. Eğer böyle bir yanlışlık o oyun bittikten sonra anlaşılırsa, servis atma sırası, değişikliğe uğradığı şekli ile kalır.
Madde 16 – Saha Değiştirme
Oyuncular her sette birinci, üçüncü oyunlarda ve müteakip tek sayılı oyunlarda sıra ile karşılıklı saha değiştirirler. Aynı şekilde, her setin sonunda, o sette oynanan toplam oyun sayısı çift ise müteakip setteki birinci oyundan sonra saha değiştirilir.
Eğer bir yanlışlık yapılır ve oyuncular bu kuralda belirtilen sıraya uymazlarsa, yanlışlık anlaşıldığı anda kendilerine ait doğru sahaya geçerler ve bundan sonra kurala uygun olarak münavebe ile saha değiştirmeye devam ederler.
Madde 17 – Oyunun Devamlılığı
Servis atıldığı andan itibaren top oyundadır ve bir hata veya tekrarlamaya işaret edilmediği sürece de, puan alınıncaya kadar oyunda kalır.
Olay 1 - Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakemce hiçbir puan çağrısında bulunulmadığından top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar - Hayır. Rakibin bu olaydan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunamaz.
Madde 18 – Servis Atanın Puan Kazanması
Aşağıdaki hallerde servis atan puanı kazanır:
•14. Madde gereğince tekrarlanma hali yoksa, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
•Karşılayan, 20. Maddede belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.
Madde 19 – Karşılayanın Puan Kazanması
Aşağıdaki hallerde karşılayan puanı kazanır:
•Servis atan üst üste iki hatalı servis atarsa,
•Servis atan, 20. Maddede belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.
Madde 20 – Puan Kaybedilmesi
Bir oyuncu aşağıdaki hallerde puanı kaybeder:
•Top oyunda iken üst üste iki defa yere düşmeden önce onu ağın üzerinden doğrudan doğruya karşı sahaya gönderemezse “Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç”,
•Karşı sahaya gönderdiği top, rakibin sahasını çevreleyen çizgilerin dışında, daimi eşyalara veya herhangi bir şeye çarparsa yahut rakibinin sahasının dışına düşerse “Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç”,
•Sahanın dışında iken dahi olsa, top yere düşmeden topa vurup da (vole) onu karşı sahaya gönderemezse,
•Topla oynarken kasten onu raketinin üzerinde taşırsa veya raketiyle yakalarsa yahut kasten topa raketiyle birden fazla dokunursa,
•Top oyunda iken, kendisi veya raketi(elinde iken veya değilken) yahut giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey, ağa, direklere, tekler sopalarına, ipe veya metal kabloya, şerit, bant yahut rakibinin sahasına değerse,
•Top ağı geçmeden havada iken (vole) vurursa,
•Top oyunda iken, elinde (veya ellerinde) ki raket haricinde, kendisine veya giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
•Raketini topa doğru atarak topa vurursa,
•Puanın oynanması sırasında kasten veya maddeten raketinin biçimini bozarsa.
Olay 1 - Servis atma sırasında, servis atanın raketi elinden kayarak ağa doğru uçsa ve top henüz yere değmeden önce raket ağa değerse, bu bir servis hatasımıdır, yoksa o oyuncu puan mı kaybeder?
Karar - Top oyunda iken raketi ağa değdiği için servis atar o puanı kaybeder. (Madde 20 (e))
Olay 2 - Servis atarken, top karşı sahada, istenilen servis sahasının dışına düştükten sonra servis atanın raketi elinden kayarak havada uçup ağa değse, bu durumda servis atan o puanı kaybeder mi?
Karar - Raket ağa değdiği esnada top oyundan çıkmış olduğundan bu bir servis hatasıdır.
Olay 3 - A ve B, C ve D’ye karşı oynamaktadır ve A, D’ye servis atmaktadır. Servis atılırken C, top yere düşmeden önce ağa değer. Bundan sonra topun servis sahasının dışına düşmesi sebebiyle hata olduğu söylenir. C ve D bu puanı kaybederler mi?
Karar - Hata kararı yanlıştır. Zira hata kararının verilebilmesinden önce C ve D zaten o puanı kaybetmişlerdir, çünkü top henüz oyunda iken C ağa değmiştir.(Madde 20 (e))
Olay 4 - Top oyunda iken oyunculardan biri ağın üzerinden sıçrayarak rakibinin sahasına geçebilir mi, bu halde cezalandırılır mı?
Karar - Hayır. O puanı kaybeder. (Madde 20 (e))
Olay 5 - A ağın üzerinde topa keserek vurur ve top rakibinin sahasına çarparak A’nın sahasına geri gelir..Topa yetişemeyen B, raketini fırlatarak topa vurur. Raket ve top birlikte ağın diğer tarafındaki A’nın sahasına düşerler. A geri çevirmek için topa vurur, ancak top B’nin sahasının dışına düşer. Bu durumda B o puanı kazanır mı, kayıp mı eder?
Karar - B puanı kaybeder.(Madde 20 tel ve top)
Olay 6 - Atılan serviste top yere düşmeden önce servis sahasının dışında durmakta olan bir oyuncuya çarpar. O oyuncu puanı kazanır mı, kayıp mı eder?
Karar - Kendisine top çarpan oyuncu puanı kaybeder.(Madde 20 (g)) Madde 14 (a)’da öngörülen durum müstesnadır.
Olay 7 - Sahanın dışında duran bir oyuncu, sahanın dışına düşeceği şüphesiz olan topa havada iken vurur (vole) veya eliyle onu tutar ve o puanın kendisine verilmesini ister.
Karar - Hiçbir halde puan iddiasında bulunamaz. Şöyle ki:
1.Topu yakalamışsa Madde 20 (g) gereğince o puanı kaybeder.
2.Topa havada vurmuş (vole) ve kötü bir şekilde karşı tarafa iade etmişse Madde 20 (C) gereğince o puanı kaybeder.
3.Topa havada vurmuş (vole) ve iyi bir şekilde karşı tarafa iade etmişse oyun devam eder.
Madde 21 – Rakibi Engellemek
Bir oyuncu rakibinin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktirde; bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır.
Olay 1 - Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar - Hayır. Ancak, hakem gerek görürse 21. Maddeye göre hareket eder.
Olay 2 - Topun ağın üzerinden geriye sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir?
Karar - Hakem, 21. Madde’ye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir. (Madde 25’e bakınız)
Olay 3 - Topa istenmeyerek iki kez vurulması 21. Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?
Karar - Hayır.
Madde 22 – Topun Çizgilere Düşmesi
Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.
Madde 23 –Topun Daimi Eşyalara Değmesi
Top yere düştükten sonra (ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) bir daimi eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu; yere düşmeden önce değmişse rakibi puanı kazanır.
Olay 1 - Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu, topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar - O oyuncu puanı kaybeder.
Madde 24 – Topun Doğru Olarak Çevrilmesi
Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiştir ve oyun devam eder:
- Top, ağ, direkler,tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken şeylerden birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse,
- Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geri sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendisinde olan oyuncu Madde 20 (e)’de belirtilen kurallara aykırı olmak kaydı ile topa doğru olarak vurursa,
- Direklerin veya tekler sopalarının dışında, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa doğru sahanın içine düşmesi halinde,
- Bir oyuncunun, topa vurduktan sonra raketi ağın üzerinden, diğer tarafa geçtiği taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse,
- Eğer top,servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa.
AÇIKLAMA: Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip veya metal kablo ve bant daima eşya olarak kabul olunur ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilemez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu, kurallara uygun bir vuruştur.
Olay 1 - Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?
Karar - Madde 10 (C) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.
Olay 2 - Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?
Karar - Evet.
Olay 3 - Servis dışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı?
Karar - Hayır. Oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda olan asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini açıkça anlayamaz ise o puanı tekrarlatmalıdır.
Olay 4 - Bir oyuncu oyun esnasında birden fazla raket kullanabilir mi?
Karar - Hayır. Kuralların tümünde tek olarak gösterilmelidir.
Olay 5 - Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldırılmasını isteyebilir mi?
Karar - Evet. Fakat top oyunda iken değil.
Madde 25 - Topa Vurmanın Engellenmesi
Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dolayı vuruş yapması engellenmiş ise o puan tekrarlatılmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellenmesi ve Madde 21 deki şartlar müstesnadır.
Olay 1 - Bir seyircinin engellenmesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu o puanın tekrarlanması istenilebilir mi?
Karar - Eğer hakem, engellenmenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet. Yoksa engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zeminin bozukluğundan dolayı ise puan tekrarlatılmaz.
Olay 2 - Bir oyuncu servis atılırken olay 1de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vermiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar - Evet. Zira top oyunda iken engelleme olduğundan, sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.
Olay 3 - Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiğini ve bu sebeple topu geriye çevirmeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25’e istinaden tekrar isteyebilir mi?
Karar - Hayır.
Olay 4 - Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?
Karar - Puan tekrarlatılmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa Hakem, Madde 21’e göre karar verir.
Olay 5 - Eğer hakem veya yardımcılardan biri yanlışlıkla “HATA” veya “DIŞARIDA” (aut) kararı verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse, hangi karar geçerlidir?
Karar - Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiç birinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir, aksi taktirde puan tekrarlatılır.
Olay 6 - Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar - Evet. Fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz.
Olay 7 - Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?
Karar - Vuruş geçerlidir. Bu kadar ki, sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlatmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.
Olay 8 - birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir avda. Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğsa veya hakem puana karar veremeyecek durumda olsa nasıl bir karar verilmelidir?
Karar - İlk servis için verilen “HATA” kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.
Madde 26 – Oyunda Puanlama Şekli
Puanlar 15, 30, 40, ve OYUN şeklinde verilir. Şöyle ki; Bir oyuncunun kazandığı ilk puanda 15, ikincisinde 30, üçüncüsünde 40 ve dördüncüsünde OYUN olarak sonuç (skor) söylenir. Bu şekilde, üst üste dört kez puan alan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Ancak, her iki oyuncu karşılıklı üçer puan kazanmışlarsa sonuç “BERABERE” olarak söylenir ve müteakip puanı kazanan oyuncu ileri geçerek, sonuç onun lehine “AVANTAJ” (İLERİDE) olarak söylenir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa bir OYUN kazanmış olur. Eğer, müteakip puanı diğer oyuncu kazanmış ise sonuç tekrar “BERABERE” olur ve oyunculardan biri üst üste iki puan kazanıncaya kadar karşılaşma sürer ,ancak bu halde üst üste iki puanı kazanan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Madde 27 – Sette Puanlama Şekli
Diğerinden (rakibinden) önce altı OYUN kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir SET kazanır. Ancak, SET kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki OYUN farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar SET uzar.
Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi uygulanabilir. Bu durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir.
Müsabakalardan önce aksi kararlaştırılıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlarda üçüncü set haricinde, ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar 6 – 6 beraberliğe ulaştığı hallerde Tie-break sistemi uygulanır.
Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir.
Tekler:
Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda 6 – 6 beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir. (1,2,3,4,5,6,7,8,9)
Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırasıyla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafından durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise ,bu şekilde yanlış yerden atılmış servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, Tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.
Topların değişmesi bakımından Tie-break uygulanan oyun, bir oyun olarak sayılır. Şu kadar ki, top değiştirme sırası Tie-break’in başlangıcına rastlarsa, topların değiştirilmesi, müteakip setin ikinci oyuna kadar ertelenir.
Çiftler:
Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendisinde olan oyuncu ilk puan için servisi atar. Ondan sonra da, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis atar.
Servis Sırası:
Tie-break uygulanan oyunda ilk servisi atma sırası kendisinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.
Olay 1 - Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla Tie-break istemine göre oyun oynanır ise, oynan puanlar geçerlimidir?
Karar - Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun Tie-break sistemine göre devam eder.
Olay 2 - Müsabakadan önce Tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerlimidir?
Karar - Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde, müteakip oyun Tie –break sistemine göre oynanır.
Olay 3 - Tie-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri, kendi sırası olmadığı halde servis atarsa, servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar - Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilir ise yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar muhafaza edilir.
Madde 28 –Set Sayıları
Maçlar, erkeklerde en fazla 5, kadınlarda ise en fazla 3 set üzerinden oynanır.
Madde 29 –Saha Görevlilerinin Vazifeleri
Hakem ile idare olunan maçlarda, onun kararı kesindir. Aynı zamanda Başhakem bulunduğu taktirde, Hakemin kuralların uygulanışa ilişkin kararları hakkında Başhakeme başvurabilir ve bu durumlarda Başhakemin kararı kesindir.
Çizgi hakemi, ağ hakemi, ayak hatası hakemi gibi yardımcıların görevlendirildiği maçlarda, bunların kendi görevli bulundukları hususlarda somut bir pozisyonun değerlendirmesine dair kararları kesindir; ancak, Hakem açık bir hata yapıldığını görürse yardımcısının o kararını değiştirebilir veya o puanı tekrarlattırabilir. Yardımcılarından biri karar vermekte tereddüde düşerse, durumu derhal hakeme bildirmelidir ve hakem karar vermelidir. Bir pozisyon hakkında hakem karar vermekte tereddüde düşerse puanı tekrarlattırmalıdır.
Davis Kupası maçlarına veya sahada Başhakemin bulunduğu diğer takım müsabakalarında, Başhakem herhangi bir puanın tekrarlattırılması için talimat verebilir.
Başhakem, hava şartları veya zeminin durumu yahut karanlık olması sebepleriyle her zaman bir maçı ertelemeye yetkili ve mezundur. Herhangi bir erteleme halinde, Başhakem ve oyuncular aksini kararlaştırmazlar ise, önceki skor ve oyuncuların sahadaki duruş yerleri aynen muhafaza edilir.
Olay 1 - Hakemin tekrarlatma kararı verdiği bir durumda, oyunculardan biri puanın tekrarlanmaması gerektiğini iddia etmektedir. Bu durumda, Başhakem’den karar vermesi istenebilir mi?
Karar - Evet. Tenis kurallarının belli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar mercii Hakemdir. Bununla beraber, Hakemin Tereddüde düşmesi veya bir oyuncunun onun kararına karşı Başhakem nezdinde itirazda bulunması hallerinde Başhakemin karar vermesi gerekir ve onun kararı kesindir.
Olay 2 - Bir top için “DIŞARIDA” (out) kararı verildikten sonra oyunculardan biri o topun içeride olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda Başhakem karar vere bilir mi?
Karar - Hayır. Bu durum, sahada meydana gelen somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu hususunda verilecek karara ilişkin olup sahada bulunan görevlilerin (Hakem ve yardımcıları) verecekleri karar kesindir.
Olay 3 - Bir puanın oynanmasından sonra hakem, o puanın oynanması sırasında bir çizgi hakeminin açıkça hata yapmış olduğunu ileri sürerek onun kararını değiştirebilir mi?
Karar - Yapılan hatayı derhal (anında) belirtmedikçe veya bunun diğer oyuncuyu engellediğine karar vermedikçe, Hayır.
Olay 4 - Bir çizgi hakemi bir top için “DIŞARIDA” kararı verir. Hakem, pozisyonu açıkça görmemiş olmakla beraber topun içeride olduğunu zannetmektedir. Bu durumda hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar - Hayır. Hakem, yardımcılarının kararlarını ancak, o kararın her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirdiği taktirde değiştirebilir. Bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizgini dışına değdiğini ve çizgi ile topun izi arasında bir mesafe olduğunu görmüş olması; bir çizgi hakeminin “DIŞARIDA” veya “HATA” şeklinde verdiği kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması gereklidir.
Olay 5 - Hakemin puan kararı vermesinden sonra bir çizgi hakemi kendisinin söylemiş olduğu kararını değiştirebilir mi?
Karar - Evet. Bir çizgi hakeminin hata yaptığını anladığı anda, derhal olmak kaydı ile hatasını düzeltmesi şarttır.
Olay 6 - Bir oyuncunun geri çevirdiği topun “DIŞARIDA” olduğunu çizgi hakemi belirttikten sonra oyuncu o topun içeride olduğunu iddia ederek itiraz etmektedir. Bu durumda, hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar - Hayır. Hakemin, bir oyuncunun itirazı veya karşı çıkması üzerine karar değiştirmesi asla mümkün değildir.
Madde 30 – Oyunun Devamlılığı ve Ara Verme
Aşağıdaki şartlar da dikkate alınmak kaydı ile, oyun ilk servisin atılmasından, maçın tamamlanmasına kadar kesintisiz devam eder.
- Birinci servisin HATA olması halinde, servis atan hiçbir gecikmeye meydan vermeksizin ikinci servisi atmalıdır. Karşılayan, makul ölçüler içerisinde servis atana bağımlı olup servis atanın servis atmaya hazır olduğu anda karşılayanın da karşılamaya hazır olması gereklidir. Oyuncuların saha değiştirmesi sırasında, son oyunun bitiminde topun oyundan çıkması ile müteakip oyunun başlaması için topun servisle oyuna girmesi arasında en fazla 1.5 dakika süre geçebilir.Oyunun devamlılığını engelleyici bir durumun olup olmadığına karar verme yetkisi hakeme aittir. İki puan arasında hiçbir şekilde 25 saniyeden fazla süre geçemez. Uluslar arası Tenis Federasyonu tarafından kabul edilen takım müsabakaları ve uluslar arası müsabaka düzenleyicileri, bu 25 saniyelik sürenin daha az olmasını kararlaştırabilirler.
- Bir oyuncunun kuvvetini kazanmasına, nefeslenmesine veya fizik kondisyonunun düzelmesine imkan vermek amacıyla oyuna ara verilmesi, ertelenmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak, bir kaza veya sakatlık sebebiyle bir oyuncunun derhal oyuna devam edemeyecek hale gelmesi durumunda hakem, bir defaya mahsus olmak üzere üç dakikalık ara verebilir. Uluslar arası Tenis Federasyonu tarafından kabul edilen takım müsabakaları ve uluslar arası müsabaka düzenleyicileri, bu bir defalık üç dakikalık ara verme süresini beş dakikaya uzatabilirler.
- Oyuncunun kontrolü dışındaki bir sebepten ötürü giysileri, ayakkabısı veya düğer teçhizatı (raket hariç), onun oyuna devamını imkansız kılacak veya arzu edilmeyecek bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmayan bir hale geldiği taktirde, hakem tarafından bu durumun düzeltilmesine yetecek bir süre oyuna ara verilebilir.
- Hakem, gerekli gördüğü zaman ve münasip göreceği süre ile oyuna ara vermeye veya ertelemeye yetkilidir.
- Üçüncü setten veya kadınlarda ikinci setten sonra oyunculardan her birinin dinlenme hakkı vardır. Bu dinlenme süresi 10 dakikayı geçemez ancak, 15 derece kuzey ve 15 derece güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde bu süre 45 dakikadır. Bundan başka, oyuncuların kontrolü dışındaki haller dolayısıyla icap ettiği taktirde, hakem lüzum gördüğü bir süre için oyuna ara verebilir.Eğer oyuna ara verilmiş ve daha sonraki bir gün tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak o sonraki gün oynanan üçüncü setten (kadınlarda ikinci setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır.Eğer oyuna ara verilmiş ve aynı gün 10 dakikadan daha uzun bir süre sonra tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak kesintisiz olarak birbirini takiben oynanan üç setten (kadınlarda iki setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır. Her millet veya tertip komitesi, Uluslar arası Tenis Şampiyonaları (Davis Kupası ve Federasyon Kupası) dışında, kendi ülkesinde yapılacak turnuvalar, maçlar ve müsabakalarda uygulanacak kurallarda, işbu fıkrada belirtilen şartları değiştirmekte veya tamamen kaldırmakta serbesttir.
- Turnuva tertip komiteleri, önceden ilan etmek şartıyla ve 5 dakikadan fazla olmamak kaydı ile, maçlardan önceki oyuncuların ısınma sürelerini kararlaştırmaya yetkilidirler.
- Ceza puanlama sistemlerinin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemler hükümlerine uygun karar vermesi zorunludur.
- Oyunun devamlılığına ilişkin prensip ve kurala aykırı davranış halinde, hakem önceden ikazda bulunmak kaydıyla kuraldışı davranan oyuncuyu diskalifiye edebilir.
Madde 31 – Kaptanlık ve Talimat Verme
Takım müsabakalarında oyuncular saha değiştirirken, saha içinde oturan kaptanlarından talimat alabilirler. Ancak, Tie-break sırasında saha değiştirirken talimat verilmesi uygun değildir.
Bunun dışında hiçbir maç esnasında oyunculara talimat verilemez. Bu kural kat’i surette uygulanır ve buna aykırı davranış halinde, önceden ikaz edilmek suretiyle o oyuncu diskalifiye edilebilir.
Ceza puanlaması sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda, hakem bu sisteme istinaden ceza uygulanır.
Olay 1 - Taciz edici şekilde olmaksızın işaretle talimat verilmesi halinde o oyuncu ikaz mı edilmeli, yoksa diskalifiye mi edilmelidir?
Karar - Bu şekilde işaretle veya sözle talimat verildiğini görür görmez hakemin gerekli tedbiri alması lazımdır. Eğer, hakem bu şekilde talimat verildiğini görmez ise oyuncular bu konuda onun dikkatini çekebilirler.
Olay 2 - Madde 30 (e)’de belirtilen şekilde oyuna ara verildiğinde veya oyun herhangi bir sebeple kesilip oyuncunun sahayı terk etmiş olduğu anda oyuncu talimat alabilir mi?
Karar - Evet. Oyuncunun sahada olmadığı bu gibi hallerde talimat verme hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur.
AÇIKLAMA: Her türlü nasihat, bilgi ve emir verme talimat mahiyetindedir.
Madde 32 – Topların Değiştirilmesi
Topların belli bir oyun sayısından sonra değiştirilmesinin kararlaştırıldığı hallerde, eğer kararlaştırılan doğru zamanda toplar değiştirilmemiş ise, normal olarak yeni toplarla hangi oyuncu (veya çift) servis atacak idi ise, yeniden servis atma sırası ona (veya onlara) geldiğinde hata düzeltilir ve toplar değiştirilir. Bundan sonra da, daha önce kararlaştırılmış oyun sayısına göre top değişimi yapılmasına devam olunur.
II. Çiftler Oyunu
Madde 33 – Çiftler Oyunu
Aşağıdaki istisnalar dışında, yukarıda belirtilen kurallar çiftler oyununda da aynen geçerlidir.
Madde 34 – Çiftler Sahası
Çiftler oyununda saha 10.97 m. genişliktedir, yani, her iki yanda tekler oyunundaki sahadan 1.37şer metre daha geniştir ve iki servis çizgisinin arasında kalan tekler yan çizgilerine servis yan çizgileri denir.
Bunun dışında, saha 1. Maddede tanımlanan şekildedir. Ağın her iki yanındaki ana çizgi ile servis çizgileri arasında kalan tekler yan çizgileri arzu edildiği taktirde kaldırılabilir.
Madde 35 – Çiftlerde Servis Atma Sırası
Servis atma sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır.
Her setin ilk oyununda, servis atma sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin servisi atacağını kararlaştırır. Rakip çift de, ikinci oyun için aynı şekilde hangi eşin servis atacağını kararlaştırır. Birinci oyunda servis atan oyuncunun eşi üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun eşi de, dördüncü oyunda servis atar ve setin müteakip oyunlarında aynı sıraya uyularak servis atılır.
Olay 1 - Bir çiftler maçında oyunculardan biri maç saatinde gelmemişse ve onun eşi, rakip oyunculara karşı tek başına oynamasına izin verilmesini isterse, bu mümkün müdür?
Karar - Hayır.
Madde 36 – Çiftlerde Servis Karşılama Sırası
Servis karşılama sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır.
Her setin ilk oyununda, servis karşılama sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin ilk servisi karşılayacağını kararlaştırır ve aynı eş tüm set boyunca her tek sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder.
Rakip çift de aynı şekilde, ikinci oyunda ilk servisi hangi eşin karşılayacağını kararlaştırır ve o eş tüm set boyunca her çift sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder. Eşler, her oyun esnasında münavebe ile servisi karşılar.
Olay 1 - Çiftler oyununda servis atanın eşi veya karşılayanın eşi, karşılayanın görüşünü engelleyecek bir şekilde durabilir mi?
Karar - Evet. Servis atanın eşi veya karşılayanın eşi ağın kendilerine ait tarafında, sahanın içinde veya dışında dilediği yerde durabilir.
Madde 37 – Çiftlerde Servis Atma Sırasında Yanlışlık Yapılması
Eşlerden biri sıra kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık fark edildiği taktirde asıl servis atma sırası kendisinde olan eş servis atar. Fakat, bu yanlışlığın fark edilmesinden önce alınmış olan tüm puanlar ve yapılmış hatalar geçerli sayılır.
Böyle bir yanlışlığın fark edilmesinden önce bir oyun tamamlanmışsa, bu taktirde, servis atma sırası bu değişikliğe uygun olarak devam eder.
Madde 38 – Çiftlerde Karşılama Sırasında Yanlışlık Yapılması
Bir oyunda karşılayanlar tarafından karşılama sırası değiştirilirse, bu yanlışlığın anlaşıldığı oyunun sonuna kadar bu değişiklik devam eder. Fakat, o sette, servis karşılayacakları müteakip oyunda, eşler tekrar asıl karşılama sıralarına uyarlar.
Madde 39 –Çiftlerde Servis Hatası
Madde10’da belirtilen durumlarda veya topun servis atanın eşine yahut onun giydiği veya taşıdığı herhangi bir şeye değmesi halinde servis hatalıdır. Fakat, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse servis atan puanı kazanır. Madde 14 (a) hükmü saklıdır.
Madde 40 – Çiftlerde Topa Vuruş Tarzı
Rakip çiftlerden biri veya diğeri tarafından topa münavebe ile vurulur ve bu kurala aykırı olarak, oyunculardan birinin top oyunda iken kendi eşi vurduktan sonra topa raketiyle değmesi halinde o puanı rakipleri kazanır.
NOT: Aksi belirtilmediği taktirde, işbu kurallardaki erkeklerle ilgili hükümler, kadınlar için de aynen geçerlidir.
Basitçe kuralları öğrenmek isteyenler için tenis oyun kurallarına genel bir bakış: Oyunun temel mantığı, topu raket kullanarak, çizgilerle sınırlanmış alan içine bir defa sekerek veya hiç yere değmeden rakip sahanın çizgilerle belirlenmiş alana rakibinin karşılayamayacağı şekilde atabilmektir. Servise kiminle başlanacağı para atışı veya raket çevirme yöntemiyle belirlenir. Oyun, ilk servis atma hakkını kazanan oyuncunun, kendi yarı sahası dip çizgisi (baseline) arkasının sağından, rakip sahanın çaprazındaki sağ servis alanına servis atması ile başlar. Servis karşılayan topun yere bir kez çarpıp sektikten sonra karşı alana topu vurabilir. Başarısız servis atışlarına "hata" (Fault) denir. Her puan için iki servis atma hakkı vardır. Servis atışı fileye çarpıp, servis sahası içine düşmüşse buna "let" denir. Fakat bu hata (fault) değildir; servis tekrar edilir. Servisin let durumunda bir sınırlama yoktur. İkinci servis atışında da hata yapılırsa, ikinci hata (Çift Hata-Double Fault) olur ve sayıyı rakip oyuncu alır. Servis atışı sırasında topa vurana kadar, oyun alanı çizgileri ihlal edilirse, buna ayak hatası (Foot Fault) denir. Ayak hatası yapıldığında, bu bir hata olarak kabul edilir ve ikinci servis hakkı kullanılmak zorunda kalınır. Hatanın tekrarı durumunda sayı rakip oyuncunun olur. Ayrıca;
Sayı alındıktan sonra, servis atan bu sefer kendi sahasının dip çizgisi arkasının solundan, yine rakip sahanın çaprazındaki sol servis alanına servis atar, bu sayı kazanıldıkça bir sağdan bir soldan oyun bitene kadar devam eder. Sonraki oyunda, servis atma hakkı diğer oyuncuya geçer. Toplamları tek sayı olan oyunlarda saha değişimi yapılır. Servis karşılama dışında, top yerde sekmeden de vurularak karşı alana atılabilir. Topun oyun çizgileri üzerine çarpması durumunda oyun devam eder. Topun çizgilerle sınırlanan alanın dışına atılmasına ise "out" denir. |
tennis clinic
Kurallarla ilgili yapılan değişiklikleri sizlere bildirmeye çalışacağız...
Saha, 23.77 m. uzunluğunda ve 8.23 m. genişliğinde dikdörtgen şeklindedir.
Saha, ortasından boydan boya bir ağ ile ikiye bölünür. Ağ, çapı en çok 0.8 cm. olan bir ip veya metal kabloya asılır ve iki ucu, kenarları 15 cm.den fazla olmayan, kare şeklinde veya 15 cm. çapında yuvarlak iki adet direğe raptedilir veya tepelerinden geçirilir. Direklerin yükseklikleri, ip veya metal kablonun üst noktasından 2.5 cm.den fazla olmamalıdır. Direkler, merkezleri sahanın her iki yanından 0.91 m. olacak şekilde dikilmelidir. İp veya metal kablonun üst seviyesi, yerden 1.0 m yükseklikte olacak şekilde ayarlanacaktır.
Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası, (34.maddeye bakınız) çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, “Tekler Direkleri” denilen direkler vasıtasıyla ağ desteklenerek1.07 m. yükseklikte durması sağlanır. Bu tekler direkleri kare kesitinde ise kenarları, daire ise çapları 7.5 cm.den fazla olmamalıdır. Tekler direkleri, merkezleri tekler sahasının her iki kenarından 0.91 m. uzaklıkta olacak şekilde yerleştirilir.
Ağ, iki direk arasındaki boşluğu tamamen kaplayacak şekilde gerilmeli topun arasından geçmesini önleyecek şekilde küçük delikler olmalıdır. Ağın yüksekliği, orta noktasında 0.91 m. olacak şekilde tamamen beyaz renkli ve 5 cm. eninde bir şerit (kayış) ile gergin olarak sarkacak biçimde zemine tespit edilir. Ağın üst kısmındaki ip veya metal kabloyu kaplamak üzere, 5 cm.den dar ve 6.3 cm.den geniş olmamak şartıyla tamamen beyaz renkli bir bant bir baştan diğerine ağın üst kısmına geçirilir. Ağ, şerit (kayış), bant ve tekler direklerinin üzerine reklam konulamaz.
Sahayı çevreleyen çizgilerden uçtaki çizgilere ana çizgiler, kenardakilere yan çizgiler denir. Ağın her iki tarafında 6.40 m. uzaklıkta ve ağa paralel olarak servis çizgileri çizilir. Ağın her iki tarafında son çizgileri ile yan çizgiler arasında kalan boşluk, yan çizgilere paralel 5 cm. eninde bir çizgi ile iki eşit parçaya bölünür. Bu çizgiye orta servis çizgisi, böldüğü parçalara da servis sahaları denir. Ana çizgilerin orta noktasından sahanın içine doğru ve orta servis çizgisi izasında, 5 cm. eninde ve 10 cm. uzunluğunda, ana çizgilerle dik açı teşkil edecek biçimde birer çizgi çizilir. Bunlara orta işareti denir. Diğer çizgiler en az 2.5 cm., en çok 5 cm. eninde olmalıdır. Ana çizgilerin ise eninin 10 cm. den fazla olmaması şarttır. Tüm ölçüler, çizgilerin dış kenarları dikkate alınarak uygulanmalıdır. Tüm çizgilerin aynı renkte çizilmiş olması şarttır.
Sahanın arka kısımlarına reklam, tente veya diğer herhangi bir benzer madde konulduğu taktirde bunların beyaz, sarı veya diğer açık renkleri taşımaması lazımdır. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanıla bilinir.
Sahanın arka kısımlarında oturan çizgi hakemlerinin oturdukları iskemlelere reklam konulduğu taktirde, bunların beyaz veya sarı renkler taşımamaları gereklidir. Açık renkler, sadece oyuncuların görüşüne engel olmamak kaydı ile kullanıla bilinir.
AÇIKLAMA: Davis Kupası veya Uluslararası Federasyonun diğer resmi şampiyonalarında, ana çizgilerin arka kısımlarında 6.40 m. den ve yan çizgilerin kenarlarında da 3.66 m. den az olmamak üzere boş saha bırakılmalıdır. Çizgi hakemleri, sahanın arka kısmında 6.40 m.lik ve yan kısmında 3.66 m.lik boşlukların içinde yer alabilirler, ancak hiçbir şekilde bu boşluklara 91.4 cm. den daha fazla giremezler.
Madde 2 – Yarışma Sahasında Yer Alabilecek Diğer Tesisler
Sahada bulunması gereken ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant gibi daimi eşyalardan başka sahanın etrafını çevreleyen duvar, tel, set vs. ile sahada hakem, net hakemi, ayak hatası hakemi, çizgi hakemleri ve yerlerinde olmak kaydıyla top toplayıcıları ile bunların oturmaları için sabit yada taşınabilir koltuk veya sandalyeler ile tribünler bulunur.
AÇIKLAMA: Bu maddede belirtilen hakem kelimesi, hakem ile birlikte, sahada oturma hakkı olan kişileri ve bir yarışmanın idaresi için hakeme yardımcı olabilecek herkesi kapsamaktadır.
Madde 3 – Top
Topun dış yüzeyi muntazam olmalı ve beyaz veya sarı renkte olmalıdır. Eğer topun üzeri dikişli ise dikişler ipliksiz olmalıdır.
Topun çapı 6.35 cm. ila 6.67 cm. arasında ve ağırlığı da 56.7 gr. ila 58.5 gr. arasında olmalıdır.
Top, 254 cm. yükseklikten beton bir zemine bırakıldığında 135 cm. ila 147 cm. yüksekliğe zıplamalıdır.
8.165 kg.lık bir yük altında topun içeriye doğru deformasyonu (şekil değiştirmesi) 0.56 cm. ila 0.74 cm., aksi istikametteki deformasyonu da 0.89 cm. ile 1.08 cm. arasında olması gerekir. Bu iki deformasyon rakamı, topun üç ayrı eksenine tatbik edilen yük karşısında elde edilen ölçümlerin ortalaması olup iki ayrı ölçüm arasındaki farkın her defasında 1.08cm. den fazla olmaması gerekir.
Deniz seviyesinden 1.219 m.’nin üzerindeki oyunlarda yukarıda belirtilen özelliklere ilaveten iki ayrı tip top kullanıla bilinir. Bunlardan birincisinin tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun olmakla birlikte zıplama özelliği 121.92 cm. ila135 cm. olmalı ve iç basıncı dış basınçtan fazla olmalıdır. İkincisinin de tüm özellikleri yukarıda sayılanlara uygun ve zıplama özelliği de 135 cm. ila 147 cm. arasında olmakla birlikte iç basıncının dış basınçla eşit seviyede olması ve o yarışmanın yapılacağı yükseklikte (irtifada) ve yarışmanın başlamasından önce en az 60 gün süreyle iklime alıştırılmış olmalıdır. Bu tip toplara genellikle sıfır basınçlı veya basınçsız top denilmektedir.
Zıplama, ölçü ve deformasyon testlerinin Ek-1’de belirtilen kurallara uygun olarak yapılması gerekir.
Madde 4 – Raket
Aşağıda belirtilen özelliklere uygun olmayan raketlerin kullanılması Tenis Kuralları bakımından uygun değildir.
Raketin topa vururken topa temas eden yüzeyi düz olmalı ve bu yüzeyde teller hasır örgüsü biçiminde örülmeli (gerilmeli) ve her tel mutlaka çerçeveye bağlanmalıdır. Tellerin bu örülme biçimi raket yüzeyinin her yerinde muntazam olmalı ve tellerin sıklığı raketin her kısmında aynı olmalıdır. Tellerin sıklığı, özellikle merkezde, diğer kısımlardan az olmamalıdır. Tellerin aşınmasını kopmasını ve titreşimini önlemek amacıyla ve bu kullanım amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydı ile tellere ilaveler kona bilinir. Bunun dışında tellere herhangi bir şey takılamaz.
Raketin uzunluğu, sap kısmı dahil 81.28 cm. den fazla olmamalı, genişliği de 31.75 cm. den fazla olmamalıdır. Raketin tellerinin gerili olduğu yüzeyin boyu 39.37 cm. den, eni ise 29.21 cm. den fazla olmamalıdır.
Sapı ve telleri de dahil olmak üzere raketin üzerine herhangi bir şey takılamaz ve çıkıntı yapılamaz. Sadece tellerin aşınmasını, kopması ve titreşimini önlemek veya ağırlık dağılımını sağlamak amacıyla raket üzerine ilaveler konulabilir. Ancak bunlarında kullanma amacına uygun büyüklükte ve buna göre yerleştirilmek kaydıyla kabulü mümkündür.
Sapı ve telleri de dahil olmak üzere raketin şeklini değiştiren veya oyun esnasında ağırlık dağılımını değiştirmeye yarayan herhangi bir ilavenin yapılması yasaktır.
Uluslar arası Tenis Federasyonu, herhangi bir raketin veya prototipinin yukarıda belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı ve kullanılıp kullanılamayacağı hususlarında yetkilidir. Bu konudaki kararları Uluslar arası Tenis Federasyonu resen alabileceği gibi herhangi bir talep üzerine, ilgili imalat firmaları, oyuncular, Ulusal Tenis Federasyonları veya bu konuyla ilgili herhangi bir kimsenin talebiyle de karar verebilir. Bu tip başvurular ve kararların alınabilmesi için gerekli formlar Uluslar arası Tenis Federasyonu Sekreteryasından temin edilebilir.
Olay 1 - Raketin topa temas eden yüzünde bir takım telden fazla tel gerilmesi mümkünmüdür?
Karar - Hayır. Madde metninden de açıkça anlaşılacağı gibi raketin yüzeyinin bir örnek telle örülmesi şarttır.
Olay 2 - Tellerin birden fazla yüzey teşkil edecek biçimde gerilmiş olması halinde raketin yüzeyinin düz olduğundan ve tellerin bir örnek gerilmiş olduğundan söz edile bilinir mi?
Karar - Hayır.
Olay 3 - Raketin tellerine, titreşim önleyici bir alet konula bilinir mi, eğer konulabilinirse bu nereye konulabilir?
Karar - Evet. Ancak böyle bir aletin örgü biçimindeki tellerin gerili olduğu yüzeyin dışında yer alması şarttır.
Madde 5 – Servis Atan – Karşılayan
Oyuncular karşılıklı olarak ağın her iki yanında dururlar. Topu ilk oyuna sokan oyuncuya Servis Atan, diğerine Karşılayan denir.
Olay 1 - Bir oyuncu topa vurmaya teşebbüs ederken, ağın üzerinden diğer tarafa geçerse:
- Topa vurmadan önce,
- Topa vurduktan sonra, o puanı kaybeder mi?
Karar - Her iki halde de puan kaybetmez, ancak, Madde 20/e gereğince, oyuncunun karşı oyuncuya ait sahayı çevreleyen çizgilerin içine değmemesi gerekir. Ayrıca, engelleme hali var ise rakip oyuncu Madde 21 ve 25 gereğince Hakemin karar vermesini isteye bilir.
Olay 2 - Servis atan, karşılayanın kendi sahasını çevreleyen çizgilerin içinde durmasını istemektedir. Bu önemlimidir?
Karar - Hayır. Karşılayan ağın kendisine ait tarafında istediği yerde durabilir.
Madde 6 – Saha Seçimi – Servis Sırası
İlk oyuna başlanırken saha seçimi ve servis atmak veya karşılamak hakkı kura ile kararlaştırılır. Kurayı kazanan oyuncu aşağıda belirtilen iki seçenekten birini seçer veya bunları seçmesini rakibinden ister.
- Servis atmak veya karşılamak hakkı, ki bu durumda diğer oyuncu sahayı seçer, veya,
- Sahayı seçer ki, bu durumda diğer oyuncu servis atmak veya karşılamak hakkını seçer.
Olay 1 - Bir maçın ertelenmesi veya durması halinde, yeniden başladığında oyuncuların yeni bir seçim hakkı varmıdır?
Karar - Evet. Kura aynen kalmakla beraber servis atma ve saha seçimi hususunda oyunculara seçme hakkı verilebilir.
Madde 7 – Servis
Servis atan, her iki ayağı ana çizginin gerisinde ve orta çizgi hizası ile yan çizgilerin hizası arasında olacak şekilde durur. Sonra top eliyle herhangi bir istikamette havaya atar ve yere düşmeden önce raketi vurur ve topla raketin birbirine değdiği anda servis atma hareketi tamamlanmış sayılır. Tek kolunu kullanmak zorunda olan oyuncular topu havaya atmak için raketlerini kullanabilirler.
Olay 1 - Bir tekler oyununda, servis atarken ana çizginin gerisinde, tek sahasının yan çizgisi ile çiftler sahasının yan çizgisi arasında kalan kısımda durulabilir mi?
Karar - Hayır.
Olay 2 - Eğer bir oyuncu servis atarken bir top yerine iki veya daha fazla top atarsa servisi kaybeder mi?
Karar - Hayır. Servis tekrarlanması istenir, fakat hakem hareketin kasten yapıldığını kabul ederse Madde 21’e göre hareket edebilir.
Madde 8 – Ayak Hatası
Servis atan, servisi atarken yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştiremez. Servis atanın ilk duruş tarzını pek fazla değiştirmeyen cüzi ayak hareketleri “yürümek veya koşmak suretiyle durumunu değiştirmesi” olarak kabul edilemez.
Servis atan, servisi atarken ayaklarından hiç birini, ana çizginin gerisindeki ve orta çizgi ile yan çizgi hizası arasındaki alan dışında bir yere değdiremez.
“Ayaklar” kelimesi, bacağın ayak bileğinden aşağıdaki kısmı manasında kullanılmıştır.
Madde 9 – Servisin Atılması
Servis atılırken servis atan sırasıyla sağ ve sol sahanın arkasında durur, ancak, her oyunun başlangıcında sağ tarafta durarak servisi ortadan atması gerekir. Eğer sahanın yanlış tarafında durarak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
Servis atıldığında, topun, rakip oyuncu geri çevirmeden önce, ağın üzerinden geçerek çaprazlama olarak karşı taraftaki servis sahasında yere değmesi veya bu servis sahasını çevreleyen çizgilerden birinin üzerine değmesi gerekir.
Madde 10 – Hatalı Servis
Aşağıdaki hallerde servis hatalı addedilir:
- Servis atan, 7, 8, 9, (b) maddelere aykırı hareket ederse,
- Topa vururken ıska geçerse,
- Top, yere değmeden önce ağ, şerit veya bant dışında herhangi bir yere (daimi eşyalara) değerse.
Olay 1 - Servis atan, servis atmaya hazırlanırken topu yukarı doğru havaya attıktan sonra topa vurmaktan vazgeçerek onu tutarsa, bu hatamıdır?
Karar - Hayır.
Olay 2 - Çiftler sahasında, çiftler direkleri ve tekler sopaları tesis edilmiş vaziyette tekler oyunu oynarken, servis atışında top, bir tekler sopasına çarptıktan sonra doğru servis sahasına düşerse, bu hatamıdır veya servis tekrarlanır mı?
Karar - Servis hatalıdır, çünkü, çiftler direkleri, tekler sopası ve bunların arasında kalan ağ kısmı veya bant daimi eşyalardandır. (Madde 2 ve 10 ile Madde 24’deki açıklamaya bakınız.)
Madde 11 – İkinci Servis
Hatalı servisten sonra (eğer bu ilk hata ise), servis atan hatalı servis attığı yerden tekrar servis atar. Ancak, ilk servisi yanlış yerden atmış ise 9. Maddeye uygun olarak yalnız ikinci servisi diğer taraftan atmalıdır.
Olay 1 - Oyuncu yanlış sahadan servis atmış ve o puanı kaybetmiştir.Bundan sonra, yanlış sahadan servis attığını söyleyerek bunun hata olarak kabulünü isteyebilir mi?
Karar - Puan olduğu gibi kalır ve müteakip servis puan durumuna göre doğru sahadan atılır.
Olay 2 - Durum 15-15 dir ve servis atan yanlışlıkla sahanın solundan servis atmış ve puanı kazanmıştır. Bundan sonra sahanın sağından servis atar ve hata yapar. Bu anda yanlışlık anlaşılır. Aldığı puana hak kazanır mı? Müteakip servisi hangi taraftan atmalıdır?
Karar - Önceki puan aynen kalır. Servis atanın yaptığı hata da aynen kalır, müteakip servis sahanın solundan atılır. Puan durumu 30-15 dir.
Madde 12 – Servis Atma Zamanı
Karşılayan hazır olmadan servis atan servisi atmamalıdır. Eğer karşılayan servisi karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu kabul edilir. Bununla beraber, eğer karşılayan hazır olmadığını beyan etmişse, atılan serviste topun servis için tespit edilmiş olan sınırlar içinde yere değmediğini ileri sürerek hata kararı verilmesini isteyemez.
Madde 13 - Tekrarlama
Kurallara istinaden veya oyunun nizamı bozulduğu, kesildiği hallerde tekrarlama istendiğinde hallerde aşağıdaki şekillerde hareket edilir:
- İstek sadece bir servise taalluk ediyorsa, o servis tekrarlanmalıdır.
- İstek diğer herhangi bir hale taalluk ediyorsa, o puan tekrarlanmalıdır.
Olay 1 - Servis, Madde 14’de izah edilen sebepler dışında bir sebeple kesilmiştir. Bu durumda, sadece servis mi tekrarlanmalıdır?
Karar - Hayır, tüm puan tekrarlanmalıdır.
Olay 2 - Oyun esnasında top patlarsa, tekrarlanma mı istenmelidir?
Karar - Evet.
Madde 14 – Servisin Tekrarlanması
Aşağıdaki hallerde servis tekrarlanmalıdır:
- Servis atıldıktan sonra top, ağa, banta veya şeride değerek doğru sahaya düşerse veya ağa, banta yahut şeride değdikten sonra, yer düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
- Karşılayan hazır değilken servis atılır veya servis hatası yapılırsa.(Madde 12’ye bakınız.)
Tekrarlanma hallerinde, o servis sayılmaz ve servis atan tekrar servis atar, fakat servisin tekrarlanması bir önceki hatayı hükümsüz kılmaz.
Madde 15 – Servis Atma Sırası
Birinci oyun bittikten sonra müteakip oyunda, karşılayan servis atar, servis atanda karşılar ve bu şekilde maçın müteakip oyunlarda oyuncular münavebe ile servis atarlar. Eğer oyunculardan biri, sıra kendisinde olmadığı halde servis atmış ise, bu yanlışlık anlaşıldığı anda, aslında servis atma sırası kendisinde olan oyuncu servis atar.Ancak, bu yanlışlıktan önceki puanlar geçerli sayılır. Böyle bir yanlışlığın anlaşılmasından önce servis hatası yapılmışsa bu sayılmaz. Eğer böyle bir yanlışlık o oyun bittikten sonra anlaşılırsa, servis atma sırası, değişikliğe uğradığı şekli ile kalır.
Madde 16 – Saha Değiştirme
Oyuncular her sette birinci, üçüncü oyunlarda ve müteakip tek sayılı oyunlarda sıra ile karşılıklı saha değiştirirler. Aynı şekilde, her setin sonunda, o sette oynanan toplam oyun sayısı çift ise müteakip setteki birinci oyundan sonra saha değiştirilir.
Eğer bir yanlışlık yapılır ve oyuncular bu kuralda belirtilen sıraya uymazlarsa, yanlışlık anlaşıldığı anda kendilerine ait doğru sahaya geçerler ve bundan sonra kurala uygun olarak münavebe ile saha değiştirmeye devam ederler.
Madde 17 – Oyunun Devamlılığı
Servis atıldığı andan itibaren top oyundadır ve bir hata veya tekrarlamaya işaret edilmediği sürece de, puan alınıncaya kadar oyunda kalır.
Olay 1 - Bir oyuncu topu doğru olarak geri çeviremez. Fakat hakemce hiçbir puan çağrısında bulunulmadığından top oyunda kalır. Oyun devam edip o puanın oynanmasından sonra diğer oyuncu puanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir mi?
Karar - Hayır. Rakibin bu olaydan dolayı engellenmemiş olması şartı ile hatalı durumdan sonra oyuncuların oyuna devam etmesi halinde artık o hatalı durum sebebiyle puan iddiasında bulunamaz.
Madde 18 – Servis Atanın Puan Kazanması
Aşağıdaki hallerde servis atan puanı kazanır:
- 14. Madde gereğince tekrarlanma hali yoksa, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
- Karşılayan, 20. Maddede belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.
Madde 19 – Karşılayanın Puan Kazanması
Aşağıdaki hallerde karşılayan puanı kazanır:
- Servis atan üst üste iki hatalı servis atarsa,
- Servis atan, 20. Maddede belirtilen başka bir sebeple puanı kaybederse.
Madde 20 – Puan Kaybedilmesi
Bir oyuncu aşağıdaki hallerde puanı kaybeder:
- Top oyunda iken üst üste iki defa yere düşmeden önce onu ağın üzerinden doğrudan doğruya karşı sahaya gönderemezse “Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç”,
- Karşı sahaya gönderdiği top, rakibin sahasını çevreleyen çizgilerin dışında, daimi eşyalara veya herhangi bir şeye çarparsa yahut rakibinin sahasının dışına düşerse “Madde 24 (a) veya (c) şıklarında belirtilen haller hariç”,
- Sahanın dışında iken dahi olsa, top yere düşmeden topa vurup da (vole) onu karşı sahaya gönderemezse,
- Topla oynarken kasten onu raketinin üzerinde taşırsa veya raketiyle yakalarsa yahut kasten topa raketiyle birden fazla dokunursa,
- Top oyunda iken, kendisi veya raketi(elinde iken veya değilken) yahut giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey, ağa, direklere, tekler sopalarına, ipe veya metal kabloya, şerit, bant yahut rakibinin sahasına değerse,
- Top ağı geçmeden havada iken (vole) vurursa,
- Top oyunda iken, elinde (veya ellerinde) ki raket haricinde, kendisine veya giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse,
- Raketini topa doğru atarak topa vurursa,
- Puanın oynanması sırasında kasten veya maddeten raketinin biçimini bozarsa.
Olay 1 - Servis atma sırasında, servis atanın raketi elinden kayarak ağa doğru uçsa ve top henüz yere değmeden önce raket ağa değerse, bu bir servis hatasımıdır, yoksa o oyuncu puan mı kaybeder?
Karar - Top oyunda iken raketi ağa değdiği için servis atar o puanı kaybeder. (Madde 20 (e))
Olay 2 - Servis atarken, top karşı sahada, istenilen servis sahasının dışına düştükten sonra servis atanın raketi elinden kayarak havada uçup ağa değse, bu durumda servis atan o puanı kaybeder mi?
Karar - Raket ağa değdiği esnada top oyundan çıkmış olduğundan bu bir servis hatasıdır.
Olay 3 - A ve B, C ve D’ye karşı oynamaktadır ve A, D’ye servis atmaktadır. Servis atılırken C, top yere düşmeden önce ağa değer. Bundan sonra topun servis sahasının dışına düşmesi sebebiyle hata olduğu söylenir. C ve D bu puanı kaybederler mi?
Karar - Hata kararı yanlıştır. Zira hata kararının verilebilmesinden önce C ve D zaten o puanı kaybetmişlerdir, çünkü top henüz oyunda iken C ağa değmiştir.(Madde 20 (e))
Olay 4 - Top oyunda iken oyunculardan biri ağın üzerinden sıçrayarak rakibinin sahasına geçebilir mi, bu halde cezalandırılır mı?
Karar - Hayır. O puanı kaybeder. (Madde 20 (e))
Olay 5 - A ağın üzerinde topa keserek vurur ve top rakibinin sahasına çarparak A’nın sahasına geri gelir..Topa yetişemeyen B, raketini fırlatarak topa vurur. Raket ve top birlikte ağın diğer tarafındaki A’nın sahasına düşerler. A geri çevirmek için topa vurur, ancak top B’nin sahasının dışına düşer. Bu durumda B o puanı kazanır mı, kayıp mı eder?
Karar - B puanı kaybeder.(Madde 20 tel ve top)
Olay 6 - Atılan serviste top yere düşmeden önce servis sahasının dışında durmakta olan bir oyuncuya çarpar. O oyuncu puanı kazanır mı, kayıp mı eder?
Karar - Kendisine top çarpan oyuncu puanı kaybeder.(Madde 20 (g)) Madde 14 (a)’da öngörülen durum müstesnadır.
Olay 7 - Sahanın dışında duran bir oyuncu, sahanın dışına düşeceği şüphesiz olan topa havada iken vurur (vole) veya eliyle onu tutar ve o puanın kendisine verilmesini ister.
Karar - Hiçbir halde puan iddiasında bulunamaz. Şöyle ki:
- Topu yakalamışsa Madde 20 (g) gereğince o puanı kaybeder.
- Topa havada vurmuş (vole) ve kötü bir şekilde karşı tarafa iade etmişse Madde 20 (C) gereğince o puanı kaybeder.
- Topa havada vurmuş (vole) ve iyi bir şekilde karşı tarafa iade etmişse oyun devam eder.
Madde 21 – Rakibi Engellemek
Bir oyuncu rakibinin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktirde; bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır.
Olay 1 - Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar - Hayır. Ancak, hakem gerek görürse 21. Maddeye göre hareket eder.
Olay 2 - Topun ağın üzerinden geriye sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir?
Karar - Hakem, 21. Madde’ye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir. (Madde 25’e bakınız)
Olay 3 - Topa istenmeyerek iki kez vurulması 21. Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?
Karar - Hayır.
Madde 22 – Topun Çizgilere Düşmesi
Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.
Madde 23 –Topun Daimi Eşyalara Değmesi
Top yere düştükten sonra (ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) bir daimi eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu; yere düşmeden önce değmişse rakibi puanı kazanır.
Olay 1 - Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu, topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar - O oyuncu puanı kaybeder.
Madde 24 – Topun Doğru Olarak Çevrilmesi
Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiştir ve oyun devam eder:
- Top, ağ, direkler,tekler sopaları, ip veya metal kablo, şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken şeylerden birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse,
- Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geri sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendisinde olan oyuncu Madde 20 (e)’de belirtilen kurallara aykırı olmak kaydı ile topa doğru olarak vurursa,
- Direklerin veya tekler sopalarının dışında, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa doğru sahanın içine düşmesi halinde,
- Bir oyuncunun, topa vurduktan sonra raketi ağın üzerinden, diğer tarafa geçtiği taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse,
- Eğer top,servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa.
AÇIKLAMA: Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip veya metal kablo ve bant daima eşya olarak kabul olunur ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilemez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu, kurallara uygun bir vuruştur.
Olay 1 - Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?
Karar - Madde 10 (C) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.
Olay 2 - Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?
Karar - Evet.
Olay 3 - Servis dışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı?
Karar - Hayır. Oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda olan asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini açıkça anlayamaz ise o puanı tekrarlatmalıdır.
Olay 4 - Bir oyuncu oyun esnasında birden fazla raket kullanabilir mi?
Karar - Hayır. Kuralların tümünde tek olarak gösterilmelidir.
Olay 5 - Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldırılmasını isteyebilir mi?
Karar - Evet. Fakat top oyunda iken değil.
Madde 25 - Topa Vurmanın Engellenmesi
Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dolayı vuruş yapması engellenmiş ise o puan tekrarlatılmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellenmesi ve Madde 21 deki şartlar müstesnadır.
Olay 1 - Bir seyircinin engellenmesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu o puanın tekrarlanması istenilebilir mi?
Karar - Eğer hakem, engellenmenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet. Yoksa engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zeminin bozukluğundan dolayı ise puan tekrarlatılmaz.
Olay 2 - Bir oyuncu servis atılırken olay 1de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vermiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar - Evet. Zira top oyunda iken engelleme olduğundan, sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.
Olay 3 - Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiğini ve bu sebeple topu geriye çevirmeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25’e istinaden tekrar isteyebilir mi?
Karar - Hayır.
Olay 4 - Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?
Karar - Puan tekrarlatılmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa Hakem, Madde 21’e göre karar verir.
Olay 5 - Eğer hakem veya yardımcılardan biri yanlışlıkla “HATA” veya “DIŞARIDA” (aut) kararı verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse, hangi karar geçerlidir?
Karar - Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiç birinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir, aksi taktirde puan tekrarlatılır.
Olay 6 - Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?
Karar - Evet. Fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz.
Olay 7 - Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?
Karar - Vuruş geçerlidir. Bu kadar ki, sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlatmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.
Olay 8 - birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir avda. Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğsa veya hakem puana karar veremeyecek durumda olsa nasıl bir karar verilmelidir?
Karar - İlk servis için verilen “HATA” kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.
Madde 26 – Oyunda Puanlama Şekli
Puanlar 15, 30, 40, ve OYUN şeklinde verilir. Şöyle ki; Bir oyuncunun kazandığı ilk puanda 15, ikincisinde 30, üçüncüsünde 40 ve dördüncüsünde OYUN olarak sonuç (skor) söylenir. Bu şekilde, üst üste dört kez puan alan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Ancak, her iki oyuncu karşılıklı üçer puan kazanmışlarsa sonuç “BERABERE” olarak söylenir ve müteakip puanı kazanan oyuncu ileri geçerek, sonuç onun lehine “AVANTAJ” (İLERİDE) olarak söylenir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa bir OYUN kazanmış olur. Eğer, müteakip puanı diğer oyuncu kazanmış ise sonuç tekrar “BERABERE” olur ve oyunculardan biri üst üste iki puan kazanıncaya kadar karşılaşma sürer ,ancak bu halde üst üste iki puanı kazanan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Madde 27 – Sette Puanlama Şekli
Diğerinden (rakibinden) önce altı OYUN kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir SET kazanır. Ancak, SET kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki OYUN farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar SET uzar.
Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi uygulanabilir. Bu durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir.
Müsabakalardan önce aksi kararlaştırılıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlarda üçüncü set haricinde, ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar 6 – 6 beraberliğe ulaştığı hallerde Tie-break sistemi uygulanır.
Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir.
Tekler:
Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda 6 – 6 beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir. (1,2,3,4,5,6,7,8,9)
Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.
Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırasıyla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafından durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise ,bu şekilde yanlış yerden atılmış servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.
Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, Tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.
Topların değişmesi bakımından Tie-break uygulanan oyun, bir oyun olarak sayılır. Şu kadar ki, top değiştirme sırası Tie-break’in başlangıcına rastlarsa, topların değiştirilmesi, müteakip setin ikinci oyuna kadar ertelenir.
Çiftler:
Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendisinde olan oyuncu ilk puan için servisi atar. Ondan sonra da, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis atar.
Servis Sırası:
Tie-break uygulanan oyunda ilk servisi atma sırası kendisinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.
Olay 1 - Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla Tie-break istemine göre oyun oynanır ise, oynan puanlar geçerlimidir?
Karar - Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun Tie-break sistemine göre devam eder.
Olay 2 - Müsabakadan önce Tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerlimidir?
Karar - Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde, müteakip oyun Tie –break sistemine göre oynanır.
Olay 3 - Tie-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri, kendi sırası olmadığı halde servis atarsa, servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar - Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilir ise yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar muhafaza edilir.
Madde 28 –Set Sayıları
Maçlar, erkeklerde en fazla 5, kadınlarda ise en fazla 3 set üzerinden oynanır.
Madde 29 –Saha Görevlilerinin Vazifeleri
Hakem ile idare olunan maçlarda, onun kararı kesindir. Aynı zamanda Başhakem bulunduğu taktirde, Hakemin kuralların uygulanışa ilişkin kararları hakkında Başhakeme başvurabilir ve bu durumlarda Başhakemin kararı kesindir.
Çizgi hakemi, ağ hakemi, ayak hatası hakemi gibi yardımcıların görevlendirildiği maçlarda, bunların kendi görevli bulundukları hususlarda somut bir pozisyonun değerlendirmesine dair kararları kesindir; ancak, Hakem açık bir hata yapıldığını görürse yardımcısının o kararını değiştirebilir veya o puanı tekrarlattırabilir. Yardımcılarından biri karar vermekte tereddüde düşerse, durumu derhal hakeme bildirmelidir ve hakem karar vermelidir. Bir pozisyon hakkında hakem karar vermekte tereddüde düşerse puanı tekrarlattırmalıdır.
Davis Kupası maçlarına veya sahada Başhakemin bulunduğu diğer takım müsabakalarında, Başhakem herhangi bir puanın tekrarlattırılması için talimat verebilir.
Başhakem, hava şartları veya zeminin durumu yahut karanlık olması sebepleriyle her zaman bir maçı ertelemeye yetkili ve mezundur. Herhangi bir erteleme halinde, Başhakem ve oyuncular aksini kararlaştırmazlar ise, önceki skor ve oyuncuların sahadaki duruş yerleri aynen muhafaza edilir.
Olay 1 - Hakemin tekrarlatma kararı verdiği bir durumda, oyunculardan biri puanın tekrarlanmaması gerektiğini iddia etmektedir. Bu durumda, Başhakem’den karar vermesi istenebilir mi?
Karar - Evet. Tenis kurallarının belli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar mercii Hakemdir. Bununla beraber, Hakemin Tereddüde düşmesi veya bir oyuncunun onun kararına karşı Başhakem nezdinde itirazda bulunması hallerinde Başhakemin karar vermesi gerekir ve onun kararı kesindir.
Olay 2 - Bir top için “DIŞARIDA” (out) kararı verildikten sonra oyunculardan biri o topun içeride olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda Başhakem karar vere bilir mi?
Karar - Hayır. Bu durum, sahada meydana gelen somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu hususunda verilecek karara ilişkin olup sahada bulunan görevlilerin (Hakem ve yardımcıları) verecekleri karar kesindir.
Olay 3 - Bir puanın oynanmasından sonra hakem, o puanın oynanması sırasında bir çizgi hakeminin açıkça hata yapmış olduğunu ileri sürerek onun kararını değiştirebilir mi?
Karar - Yapılan hatayı derhal (anında) belirtmedikçe veya bunun diğer oyuncuyu engellediğine karar vermedikçe, Hayır.
Olay 4 - Bir çizgi hakemi bir top için “DIŞARIDA” kararı verir. Hakem, pozisyonu açıkça görmemiş olmakla beraber topun içeride olduğunu zannetmektedir. Bu durumda hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar - Hayır. Hakem, yardımcılarının kararlarını ancak, o kararın her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirdiği taktirde değiştirebilir. Bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizgini dışına değdiğini ve çizgi ile topun izi arasında bir mesafe olduğunu görmüş olması; bir çizgi hakeminin “DIŞARIDA” veya “HATA” şeklinde verdiği kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması gereklidir.
Olay 5 - Hakemin puan kararı vermesinden sonra bir çizgi hakemi kendisinin söylemiş olduğu kararını değiştirebilir mi?
Karar - Evet. Bir çizgi hakeminin hata yaptığını anladığı anda, derhal olmak kaydı ile hatasını düzeltmesi şarttır.
Olay 6 - Bir oyuncunun geri çevirdiği topun “DIŞARIDA” olduğunu çizgi hakemi belirttikten sonra oyuncu o topun içeride olduğunu iddia ederek itiraz etmektedir. Bu durumda, hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?
Karar - Hayır. Hakemin, bir oyuncunun itirazı veya karşı çıkması üzerine karar değiştirmesi asla mümkün değildir.
Madde 30 – Oyunun Devamlılığı ve Ara Verme
Aşağıdaki şartlar da dikkate alınmak kaydı ile, oyun ilk servisin atılmasından, maçın tamamlanmasına kadar kesintisiz devam eder.
- Birinci servisin HATA olması halinde, servis atan hiçbir gecikmeye meydan vermeksizin ikinci servisi atmalıdır. Karşılayan, makul ölçüler içerisinde servis atana bağımlı olup servis atanın servis atmaya hazır olduğu anda karşılayanın da karşılamaya hazır olması gereklidir.
Oyuncuların saha değiştirmesi sırasında, son oyunun bitiminde topun oyundan çıkması ile müteakip oyunun başlaması için topun servisle oyuna girmesi arasında en fazla 1.5 dakika süre geçebilir.
Oyunun devamlılığını engelleyici bir durumun olup olmadığına karar verme yetkisi hakeme aittir.
İki puan arasında hiçbir şekilde 25 saniyeden fazla süre geçemez. Uluslar arası Tenis Federasyonu tarafından kabul edilen takım müsabakaları ve uluslar arası müsabaka düzenleyicileri, bu 25 saniyelik sürenin daha az olmasını kararlaştırabilirler. - Bir oyuncunun kuvvetini kazanmasına, nefeslenmesine veya fizik kondisyonunun düzelmesine imkan vermek amacıyla oyuna ara verilmesi, ertelenmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak, bir kaza veya sakatlık sebebiyle bir oyuncunun derhal oyuna devam edemeyecek hale gelmesi durumunda hakem, bir defaya mahsus olmak üzere üç dakikalık ara verebilir. Uluslar arası Tenis Federasyonu tarafından kabul edilen takım müsabakaları ve uluslar arası müsabaka düzenleyicileri, bu bir defalık üç dakikalık ara verme süresini beş dakikaya uzatabilirler.
- Oyuncunun kontrolü dışındaki bir sebepten ötürü giysileri, ayakkabısı veya düğer teçhizatı (raket hariç), onun oyuna devamını imkansız kılacak veya arzu edilmeyecek bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmayan bir hale geldiği taktirde, hakem tarafından bu durumun düzeltilmesine yetecek bir süre oyuna ara verilebilir.
- Hakem, gerekli gördüğü zaman ve münasip göreceği süre ile oyuna ara vermeye veya ertelemeye yetkilidir.
- Üçüncü setten veya kadınlarda ikinci setten sonra oyunculardan her birinin dinlenme hakkı vardır. Bu dinlenme süresi 10 dakikayı geçemez ancak, 15 derece kuzey ve 15 derece güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde bu süre 45 dakikadır. Bundan başka, oyuncuların kontrolü dışındaki haller dolayısıyla icap ettiği taktirde, hakem lüzum gördüğü bir süre için oyuna ara verebilir.
Eğer oyuna ara verilmiş ve daha sonraki bir gün tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak o sonraki gün oynanan üçüncü setten (kadınlarda ikinci setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır.
Eğer oyuna ara verilmiş ve aynı gün 10 dakikadan daha uzun bir süre sonra tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak kesintisiz olarak birbirini takiben oynanan üç setten (kadınlarda iki setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır.
Her millet veya tertip komitesi, Uluslar arası Tenis Şampiyonaları (Davis Kupası ve Federasyon Kupası) dışında, kendi ülkesinde yapılacak turnuvalar, maçlar ve müsabakalarda uygulanacak kurallarda, işbu fıkrada belirtilen şartları değiştirmekte veya tamamen kaldırmakta serbesttir. - Turnuva tertip komiteleri, önceden ilan etmek şartıyla ve 5 dakikadan fazla olmamak kaydı ile, maçlardan önceki oyuncuların ısınma sürelerini kararlaştırmaya yetkilidirler.
- Ceza puanlama sistemlerinin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemler hükümlerine uygun karar vermesi zorunludur.
- Oyunun devamlılığına ilişkin prensip ve kurala aykırı davranış halinde, hakem önceden ikazda bulunmak kaydıyla kuraldışı davranan oyuncuyu diskalifiye edebilir.
Madde 31 – Kaptanlık ve Talimat Verme
Takım müsabakalarında oyuncular saha değiştirirken, saha içinde oturan kaptanlarından talimat alabilirler. Ancak, Tie-break sırasında saha değiştirirken talimat verilmesi uygun değildir.
Bunun dışında hiçbir maç esnasında oyunculara talimat verilemez. Bu kural kat’i surette uygulanır ve buna aykırı davranış halinde, önceden ikaz edilmek suretiyle o oyuncu diskalifiye edilebilir.
Ceza puanlaması sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda, hakem bu sisteme istinaden ceza uygulanır.
Olay 1 - Taciz edici şekilde olmaksızın işaretle talimat verilmesi halinde o oyuncu ikaz mı edilmeli, yoksa diskalifiye mi edilmelidir?
Karar - Bu şekilde işaretle veya sözle talimat verildiğini görür görmez hakemin gerekli tedbiri alması lazımdır. Eğer, hakem bu şekilde talimat verildiğini görmez ise oyuncular bu konuda onun dikkatini çekebilirler.
Olay 2 - Madde 30 (e)’de belirtilen şekilde oyuna ara verildiğinde veya oyun herhangi bir sebeple kesilip oyuncunun sahayı terk etmiş olduğu anda oyuncu talimat alabilir mi?
Karar - Evet. Oyuncunun sahada olmadığı bu gibi hallerde talimat verme hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur.
AÇIKLAMA: Her türlü nasihat, bilgi ve emir verme talimat mahiyetindedir.
Madde 32 – Topların Değiştirilmesi
Topların belli bir oyun sayısından sonra değiştirilmesinin kararlaştırıldığı hallerde, eğer kararlaştırılan doğru zamanda toplar değiştirilmemiş ise, normal olarak yeni toplarla hangi oyuncu (veya çift) servis atacak idi ise, yeniden servis atma sırası ona (veya onlara) geldiğinde hata düzeltilir ve toplar değiştirilir. Bundan sonra da, daha önce kararlaştırılmış oyun sayısına göre top değişimi yapılmasına devam olunur.
II. Çiftler Oyunu
Madde 33 – Çiftler Oyunu
Aşağıdaki istisnalar dışında, yukarıda belirtilen kurallar çiftler oyununda da aynen geçerlidir.
Madde 34 – Çiftler Sahası
Çiftler oyununda saha 10.97 m. genişliktedir, yani, her iki yanda tekler oyunundaki sahadan 1.37şer metre daha geniştir ve iki servis çizgisinin arasında kalan tekler yan çizgilerine servis yan çizgileri denir.
Bunun dışında, saha 1. Maddede tanımlanan şekildedir. Ağın her iki yanındaki ana çizgi ile servis çizgileri arasında kalan tekler yan çizgileri arzu edildiği taktirde kaldırılabilir.
Madde 35 – Çiftlerde Servis Atma Sırası
Servis atma sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır.
Her setin ilk oyununda, servis atma sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin servisi atacağını kararlaştırır. Rakip çift de, ikinci oyun için aynı şekilde hangi eşin servis atacağını kararlaştırır. Birinci oyunda servis atan oyuncunun eşi üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun eşi de, dördüncü oyunda servis atar ve setin müteakip oyunlarında aynı sıraya uyularak servis atılır.
Olay 1 - Bir çiftler maçında oyunculardan biri maç saatinde gelmemişse ve onun eşi, rakip oyunculara karşı tek başına oynamasına izin verilmesini isterse, bu mümkün müdür?
Karar - Hayır.
Madde 36 – Çiftlerde Servis Karşılama Sırası
Servis karşılama sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır.
Her setin ilk oyununda, servis karşılama sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin ilk servisi karşılayacağını kararlaştırır ve aynı eş tüm set boyunca her tek sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder.
Rakip çift de aynı şekilde, ikinci oyunda ilk servisi hangi eşin karşılayacağını kararlaştırır ve o eş tüm set boyunca her çift sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder. Eşler, her oyun esnasında münavebe ile servisi karşılar.
Olay 1 - Çiftler oyununda servis atanın eşi veya karşılayanın eşi, karşılayanın görüşünü engelleyecek bir şekilde durabilir mi?
Karar - Evet. Servis atanın eşi veya karşılayanın eşi ağın kendilerine ait tarafında, sahanın içinde veya dışında dilediği yerde durabilir.
Madde 37 – Çiftlerde Servis Atma Sırasında Yanlışlık Yapılması
Eşlerden biri sıra kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık fark edildiği taktirde asıl servis atma sırası kendisinde olan eş servis atar. Fakat, bu yanlışlığın fark edilmesinden önce alınmış olan tüm puanlar ve yapılmış hatalar geçerli sayılır.
Böyle bir yanlışlığın fark edilmesinden önce bir oyun tamamlanmışsa, bu taktirde, servis atma sırası bu değişikliğe uygun olarak devam eder.
Madde 38 – Çiftlerde Karşılama Sırasında Yanlışlık Yapılması
Bir oyunda karşılayanlar tarafından karşılama sırası değiştirilirse, bu yanlışlığın anlaşıldığı oyunun sonuna kadar bu değişiklik devam eder. Fakat, o sette, servis karşılayacakları müteakip oyunda, eşler tekrar asıl karşılama sıralarına uyarlar.
Madde 39 –Çiftlerde Servis Hatası
Madde10’da belirtilen durumlarda veya topun servis atanın eşine yahut onun giydiği veya taşıdığı herhangi bir şeye değmesi halinde servis hatalıdır. Fakat, servis atıldıktan sonra top yere düşmeden önce karşılayana veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse servis atan puanı kazanır. Madde 14 (a) hükmü saklıdır.
Madde 40 – Çiftlerde Topa Vuruş Tarzı
Rakip çiftlerden biri veya diğeri tarafından topa münavebe ile vurulur ve bu kurala aykırı olarak, oyunculardan birinin top oyunda iken kendi eşi vurduktan sonra topa raketiyle değmesi halinde o puanı rakipleri kazanır.
NOT: Aksi belirtilmediği taktirde, işbu kurallardaki erkeklerle ilgili hükümler, kadınlar için de aynen geçerlidir.
Neden bu kadar uzatıyorsunuz, daha kısa ve net açıklayabilirsiniz. Kafamızı karıştırdınız.
02.01.2003 12:46:54:
acıklamalarınız cok guzel:0) odevımın tamamını buradan gecıyorum sızlere tesekkur ederım ellerınıze saglık optm tenıs severler
29.01.2003 23:34:03:
gerçekten çok uzun.zannederim türkiye tenis federasyonu sayfasından alınmış bilgiler.çünkü çok resmi ve çok uzun. ancak isteyen istediği şekilde kısaltabilir yine de değil mi?:))
08.02.2003 23:12:52 - ışıl:
bu kadar uzun ve anlaşılması zor olması gerekmiyordu.
23.02.2003 20:34:14:
bilgiler iyi ama daha kısa olamazmıydı
23.02.2003 20:48:46 - pelin ertürk:
bilgiler çok iyi ödevimin hepsini buradan yaptım fakat cok uzun bilgisayarın yazıcı kağıdı bile yetmedi
06.05.2003 17:28:46:
Açıklamalar daha kısa ve net olursa, daha pratik olur kanısındayım.
13.05.2003 14:27:40 - güven:
bencede çok uzun ama bende ödevimi burdan geçirecegim çünkü başka şansım yok ama nasıl yapacagım bilmiyorum çok uzunnn
30.05.2003 23:13:33 - behiye usta:
Tenisin kurallarını öğrenmek için araştırma yaparken sitenizi buldum. Öncelikle teşekkür ederim. Ben önce ana hatları ile ( set ne demek, kaç set oynanır, puanlama nasıldır, servis sayısı nedir ... vbg. ) kuralların kısaca tanıtımının yapılması sonra detaylandırılmasının daha çabuk anlaşılmasını sağlayacağını düşündüm. Bunun yanısıra Kortları ve tenis raketini anlatan sayfada görsel objeler olsa daha da iyi olur.
Syg.
24.06.2003 15:35:26 - yiğit:
bence acyıp uzatmışsınız kafam darmadagan oldu
25.06.2003 08:37:31 - su:
anlamayan insanların yorumunu dikkate almayın
bence gayet açık...
25.06.2003 09:58:04 - yigo:
onu söyleyenler acaba hiç hayatında tenıs oynamış mı?
27.06.2003 17:58:19 - ruki$:
bence çok güzel bir sekilde anlatilmis, ama bazi yerleri anlamak biraz zor oldu, neyse... kendim $ahsen tenis oynamiyorum ama çok ilgilendigim bir spor, ben basketbol oyuncusuyum. Bu yazida yer alan konular benim kafamdan geçenleri ve bilmedigim seyleri güzel bir $ekilde aydinlatti. herkese selam
08.07.2003 12:57:37:
bİRDE NASIL PROFESYONEL OLUNUR ONU YAZSANIZ
22.07.2003 11:34:12 - elçin:
Başından sonuna kadar ilgiyle okudum ve tüm sorularıma yanıt buldum. Kurallar oldukça anlaşılır ve net bir şekilde yazılmış.TEŞEKKÜRLER!!
15.09.2003 19:33:08 - ataberk( Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir ):
gerçekten çok iyi bilgiler vermişsiniz! ve bu sporla gerçek anlamda ilgilenenlerin başvurabileceği çok güzel bir kaynak! tabiki başkalarının canı çok sıkılıyorsa daha basit sporlarla ilgilenebilirler(!)
07.11.2003 22:36:55 - Ali AYAZ:
Çok uzun olduğu doğru, ancak bu uluslararası kitap bilgileri. Sadece amatör tenis oynayanlar içinde kısaca kuralları anlatılabileceği bir özet yapmaya çalışacağız. tenis klinik adına eleştrilerinize ve övgülerinize teşekkürler...
11.11.2003 21:51:38 - deniz sivri:
çok ayrıntılı ve gereksiz bilgiler çok ama faydalı bilgilerde var yarın sınavım var tenisten inşallah geçerim geçersem tşk ler geçemezsem tşk ür etmiyorum ok iyiakşamlar
24.11.2003 14:15:53 - tuna:
Yüzüklerin Efendisini okurken bu kadar sıkılmamıştım.
30.11.2003 14:40:09 - tenis hayranı:
dönem ödevim için çok ideal bir site. Sizi seviyorum!!!
09.12.2003 09:44:14 - Melih UMAR:
http://members.lycos.co.uk/mhspecial/main/kural.htm bu sitedede aynı şeyler yazıyo siz mi onlardan aldınız onlarmı sizden
04.01.2004 20:28:35:
oyun olduğu zaman puanlama 60 olmuyor mu? böyle bir kural varmı merak ediyorum
13.01.2004 19:26:41:
açıklamalarınınızı gerçekten çok beğendim.ödevimi yapmamda bana çok yadımcı oduğunuz için size çok teşekkür ederim:))
10.03.2004 21:42:42 - marıa klara:
çok uzun bilgiler bir öğrencinin yararlanabileceği türde değil.
02.04.2004 14:25:39 - mustafa kubilay baştürk:
öncelikle merhaba güzel bir site yapmışınız kutlarim tenis kuralları hakkında daha cok bilgi görmek istiyorum teşekürler
30.04.2004 08:25:52:
odevler icin iyi olabilir fakat oynamaya baslayanlar icin bence hic anlasilir degil fazla uzatmissiniz
01.05.2004 10:52:45 - Hande:
gerçekten muhteşem bi site ama daha kısa olabilir.çok ayrıntı var.sunumum vardı,ve çok işime yaradı.ama ingilizceye çevirmesi var bide.çok teşekkürler
01.05.2004 15:41:56 - dAMLA:
BİRAZ KAFA KARIŞTIRICI AMA güzel.Yinede biraz daha anlaşılır hale getirirseniz çoook sevinirim.
05.05.2004 11:03:40 - gül :
güzel anlatılmış oyunda ayak pozisyonu ile birazdaha bilgi alabirmiyiz
20.05.2004 17:12:22 - aLp:
her sey cok guzel ama aradigim sei bir turlu bulamadim..! Tenis antremanlari hakkında bilgi bulmak istiyorumm..odevi yapamassam kim bilir ne olcak..
24.05.2004 10:40:24:
gerçekten çok uzun daha net bir şekilde kuralları bizlere aktarabilirdiniz
02.06.2004 22:21:31 - onur&serdal :
biz tenis delisi iki genciz ama kurallarını bilmiyoruz neden bukadar çok kural var yarısını okudum çok gereksiz azaltsanız daha çok bizim gibi tenisi seven ama oynayamayan çok insan olabilir cevabınızı bekliyoruz lütfen bizi ve bizim gibilerini TENİSTEN SOĞUTMAYIN! OYNAYAMIYORUZ
12.07.2004 18:16:37 - murat:
Kurallar anlatılırken resimlerden, fotograflardan, şekillerden yararlanılabilir.O zaman kurallar,karmaşık ve uzun olsa bile anlaşılır.
20.10.2004 16:37:05 - fetiye filiz:
tebrikler.tenıs severler için güzel bi site.ama bu kuralları bılmeyenlerın acemı oldugunu unutup çok frofesyonelce yaklaşmışsınız.profesyonel oyuncular kuralları zaten bılıyorlardır.kuralları acemılere gore sade ve ögrenılebılır bı dılle yazarmısınız?
26.10.2004 15:20:55 - Engin :
Ben şunu çok merak ediyorum:Neden 15,30 ve 40 bilgi verirseniz sevinirim
03.11.2004 22:18:40 - Ali Ayaz - tennis clinic:
15, 30, 40 tam emin değilim ama hem oyunların (game), hem setlerin bir, iki şeklinde sayılması ile beraber puanlarında aynı şekilde sayılması karışıklığa neden olabileceği diye sanıyorum.
Bu arada kuralların kortlu şekil üzerinde tanıtımını hazırlıyoruz. Yakında koyacağız..
04.12.2004 15:43:05 - leyla:
meraba böylesine uzun ama yararlı olabilecek bilgileri bize sunduğunuz için teşekkürler.biraz kısa olabilirdi aslında ama...yine de ödevim için güzel bi kaynk olacak, tekrar teşekkür ederim.....
02.01.2005 15:19:06 - ilker şaş:
gerçekten çok uzun bir yazı olmuş. benim gibi tenis hakkında bilgi arayan lise öğrencilerini çok zor durumda bırakıyorsunuz. ama detaylı bilgileriniz için teşekkür ederim.
13.01.2005 15:00:58 - mikail:
bu kadar uzatmaya ne gerek vardı özetleseydiniz yeterdi
22.01.2005 21:42:13 - tennis clinic:
Kısa kuralları koyduk, ama maalesef bazı arkadaşlar okuduklarını idrak edemiyorlar. Kuralların kısa hali daha kısaltılabilir mi biz anlayabilmiş değiliz!
26.01.2005 12:01:00 - İSMAİL HAKKI SAYAN:
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız.Tebrikler.Mesajları okuyunca okuyucuların biraz hazırcı olduklarını gördüm.Tenisi öğrenmeden kuralları kavramanız mümkün değil.Tenisle gerçekten ilgiliyseniz,anlatılanlar uzun değil,sadece ortaya konulan kurallardır,tenis de bu kurallar çerçevesinde oynanır.Tenise gönül ve emek veren tüm arkadaşlara selam. Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
17.02.2005 08:39:40 - Gökhan GENCER:
Tenis hakkındaki bilgilere ulaşabildim. Kapsamlı bilgilere ulaşabildiğim için sitede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
20.02.2005 13:21:20 - vildan freedom:
çok uzun değil bence.....tenis, kuralları bilmeyi gerektirir.....öğrenmeyi sadece kısa bilgilerle yapamazlar.....gayet güzel ve açık...bolu fen lisesi adına teşekkürler.............mudanya tenis kulübü profesyonel oyuncusu......:)))
21.03.2005 04:32:45 - naz:
bişey anladıysam arap olayım...:)
22.03.2005 13:17:14 - serkan a.k:
hakikaten biraz uzun ama 18 yaşında tenis hocası olmama ragmen iyi bir sunum .) isterseniz ben size daha kısa bir şekilde anlatırdım bu adamı nerden buldunuz ;> kendinize iyi bakın saygılar ADANA/SEYHAN
02.04.2005 15:14:08 - Nilüfer :
tenisin bu kadar karışık olduğunu bılmıyordum.Ama yınede ellerinize sağlık detaylı açıklama bilgi edinmek istiyenlere oldukça yardımcı oluyor.Teşekkürler:)
13.04.2005 19:02:36 - ULAş AKSOY:
Gerçekten çok güzel bilgiler vermişsiniz ama keşke biraz daha basit olarak anlatsaydınız çok teşekkürler..
21.04.2005 15:46:46 - bahar:
çok güzel ve sabırla hazırlanmış bir sayfa. özellikle son kısım oldukça pratik bilgiler içeriyor, güncellenmeye devam etmesini isterim. sayfayı beğenmeyenler de ne aradığını bilmiyor bence.
27.04.2005 10:22:17 - Hande:
her konu için fotoğraf konulup onun üzerinden anlatılması dahi iyi olur gibi geliyor bana.
01.05.2005 16:16:17:
gayet güzel olmuş ama biraz daha kısa yazabilirdiniz bu kadar uzatmanın bi anlamı yok bencee
05.05.2005 00:08:54 - yıldırım:
şekiller olmalıydı açıklamalar yetersiz thanks
09.05.2005 23:35:39 - CEREN GÜRDAL:
cok uzun ve gereksiz bilgi cok...tenisten soguyorum galiba:)neden hic sekil yok.
11.05.2005 16:28:13 - berrin durmaz:
çok uzun hazırlanmış
17.05.2005 10:18:24 - cihan:
bu ne biçim böyle ya
23.05.2005 16:22:45 - betül:
çooook uzun olduğu için şiddetle kınıyorum lütfen kısaltın biraz
02.06.2005 15:57:50 - mesut mercan:
görüşlerimiz soruluyor ama okunup değerlendirilmiyor anlaşılan... çoğu kişi resimlerin yetersiz ve açıklamaların fazla olması konusunda hemfikir olmasına rağmen herhangi birşey değişmemiş....
06.06.2005 16:30:18 - TUTKU:
Yaa hocam hakikaten çok uzun.ilk kez tenisle ilgili bişeyler okuyorum ve sanırım kafamı karıştıran bunca şeyden sonra TENİS'in T'sini bile duymak istemiycem....ve böylece tenis sevdamda başlamadan bitecek:(
12.06.2005 23:38:38 - ahmeet:
cokiyi
24.06.2005 02:18:29 - bilen_varmı:
maçların kaç set oynanacağını kim ve nasıl belirliyo??
2 oyun alan veya 3 oyun alanın kazanacağı neye göre karar veriliyo?? bilen varsa cevaplarsa sevinirim...bazı maçlar da 2 de bitiyo bazıları 3 te
27.06.2005 22:49:12 - UFUK:
Çok faydalı muhakkak ama sanki okuyan anlamasın diye çok ağdalı bir dil kullanılmış "servis atan atmamalıdır" gibi.
30.06.2005 15:58:40 - semra:
abartı uzun ve karışık anlatılmış,okuması çokk sıkıcı!!
05.07.2005 14:31:39:
çok güzel:D çok açıklayıcı olmuş fakat biraz daha net olabilirdi.
10.07.2005 13:24:35:
tenis kurallarıyla ilgili makaleniz uzun fakat etkileyici
bence çok hoş
12.07.2005 12:13:54 - ESİN ÇINAR:
KEŞKE RESİMLERLE ANLATMAYI DENESEYDINIZ DAHA ANLAŞILIR OLABİLİRDİ
14.07.2005 18:52:57 - FERİT ALTEPE:
daha sade ve anlaşılır bişçinde olsaydı... resimlerle olsaydı.... video olursa mükemmel olur
16.07.2005 14:46:01 - vildan:
görüşlerdeki``çok uzun ``yorumuna katılıyorum.çocuklar için daha makul açıklamalara nasıl ulaşabilirim.şimdiden teşekkür Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
23.07.2005 19:24:12 - NECATİ ARISOY:
Bütün eleştirileri okudum. Bizim Türk milletinin büyük bir kısmının aptal ve tembel olduğuna bir kez daha kanaat getirdim.. Bilgiler, açıklamalar çok net. Uzun olması detay açısından yararlı. Bu konuda emeği geçen her kese teşekkürler ediyorum. Saygılarımla.
02.08.2005 17:31:06 - kehribar:
Akademik olmuş ellerinize sağlık.Hizmet budur.
16.08.2005 14:39:40 - gülistan:
ben tenise yeni başlayacağım. bu bilgilerden hiç bişey anlamadım.daha açıklayıcı olursa sevinirim.resimlerle de anlatırlarsa daha iyi olur
21.08.2005 21:34:52 - suzan:
tenise başlamak istiyodum.kuralları öğrenmek için nette bu sayfayı buldum.ama sayfa gerçektende uzun hazırlanmış.açıkçası sıkıldım.daha kısa hazırlanırsa ii olur.teşekkürler.
07.09.2005 16:31:25 - merve:
keşke biraz daha uzun olsaydı hiçbirşey anlamadık:)
19.09.2005 14:29:22 - Hakan ARTOKSİ:
Bazıları uzun falan demişler. Onları boşverin. İşin doğrusu sizin yaptığınız. İsteyen okur kendine özet çıkarır. Hazırcı olmayalım. Benim sorum şu: Bu kurallar tamamı yoksa bir kısmı mı? tamamına ait resmi bir site öneririmisiniz.
24.09.2005 18:46:39 - emre:
evet bencede çok uzun bi makale.daha kısa olsaydı daha iyi olurdu
13.11.2005 13:21:58 - can:
bana da uzun gelse de kesinlikle doğru olan yapılmış... bir sporun kurallarını yarım yamalak yazmak doğru olmaz bu bir futbol gibi iyi bildiğimiz spor olsaydı eksik şeyler var diye bile
yorum yapardık
15.11.2005 17:57:43 - ceyda:
Evet bıraz uzun ama yazılı olarak ancak bu sekılde anlatılabılır bence.Bu arada ben Muğla'da okuyorum,eger bu yazıyı Muğla'dan okuyan,tenisle ilgilenen bi arkadaş varsa mailini Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
16.11.2005 17:07:23 - taner öztür:
goole de bulamadığımı burada buldum sizlere çok tesekkür ederim
21.11.2005 16:27:15 - barbie:
üff. bune yaw. yine çok uzunn! ya bukadar uzun olduğu için tenisten nefret etmeye başladımmmm!OHA FALAN OLUYORUM YANİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİ
İİİİİİİİİ!YETER BEEEEE!
25.11.2005 13:15:08 - baA:
ne yapmışsınız..ben tenis oyununun kurallarını arıyordum. tenis hukukunu değil
17.12.2005 19:43:18 - tennis clinic:
Kuralların kısa hali yazının sonunda ayrıca var. Beğenmeyenler siteyi ziyaret etmek mecburiyetinde değildir! Başka sitelerden okuyun
31.12.2005 15:18:15 - sarı fare:
bilmiyorum daha okuyacağım
31.12.2005 22:16:49 - uf:
inanın çok işime yaradı teşekkürler:) ama tek bir olumsuz yanı war tonik bitti :P
22.02.2006 18:45:12 - esin:
açıklamalarınız anlaşılır ve net çok teşekkürler
24.02.2006 12:28:45:
bu kadar uzatmaya gerek yok bence
14.03.2006 20:58:00 - sena :
iyi güzel de keşke ingilizce de olsaydı :((
16.03.2006 15:22:04 - mahmut:
ingilizcesini yapın
18.03.2006 16:33:21 - sametbaba:
hocam ellerine sağlık çok güzel olmuş yazıyı uzun bulan arkadaşlarada el insaf diyorum braz kitap okusunlar yazımı burda bitirim şimdi benimkinede uzun derler :)
19.03.2006 19:41:44 - enis yılmaz:
görüntülü bir analtım olması kısa filmlere yer verilmesi daha iyi olurdu
22.03.2006 11:36:13 - racik:
harbiden çok uzun yazılmış ya.........ama fena sayılmaz
05.04.2006 00:29:37 - ali:
ödev yapanlar için iyi bir adres
05.04.2006 00:32:30 - ali:
tenis oynamak için öğrenmek isteyenleri baştan soğutan bir adres. voleybol ve/veya masa tenisi ile mukayeseli örneklerle desteklenmeli
05.04.2006 00:35:31 - ali:
üzüm yemek isteyen yiyemiyor, bağcıyı dövmek isteyen iyi bir sopa çekebilir bu sayfadan
05.04.2006 00:40:30 - ali:
bütün yorumların; ad soyad, e-mail, annenizin kızlık soyadı v.b. sorulmadan yayımlanabilmesi objektif olduğunu gösteriyor. Ancak; İCRAAT LAZIM HOCAM..
07.04.2006 16:16:48 - funda:
herkes uzun demiş bende katılıyorum peki niye kısaltmadınız yaaaa
09.04.2006 11:53:24 - zeycan:
çok beğendim ama çok uzun
15.04.2006 02:09:24 - mert:
yaa harbiden bu ne böyle gözlerim mahvoldu. ısrarla bunu yayınlamaya mı devam edeceksiniz. daha anlaşılr ve kısa hale getirmek bukadar zor mu ?
16.04.2006 14:21:43 - fatih:
sizede yaranılınmıyo kardeşim adamlar uğraşmış yapmış çokta güzel olmuş eline sağlık yapan arkadaşların
09.05.2006 18:40:39 - suat:
tenis sahasında, yazılması gereken, oyuncu kullanım uyarıları nelerdir?
11.05.2006 12:17:46 - mustafa yücel:
in.ün.bed.eğt.ve spr öğrt.okuyan 1 sınıf öğrencilerine slm çok iyi bilgiler var ama çok uzun neyse yine de iyi
13.05.2006 00:16:47 - özo:
çok teşekkürler emek verip uğraşmışsınız benim işimi görmedi ama bukadar uğraşmışsınız
16.05.2006 20:14:07:
çok süperde amma uzun be yinede tebrikler (bi özet daha ii olur)
17.05.2006 12:52:08:
o kadar uzunki okuyamadım
18.05.2006 14:48:49 - derya:
tenis clinic size teşekkür dediyorum bizim gibi tenis severleri aydınlattığınız için boş konuşanlara sözüm: burayı bir ögretim amacıyla kullanın.herkese kolay gelsin. :))
29.05.2006 12:29:39 - REYHAN :
TEŞEKKÜRLER BİLGİLERİNİZ GÜZEL
29.05.2006 17:50:33 - sewınc ege bilgin:
off cok uzun beaaa ıırencc hıc bısı annamadım
31.05.2006 07:58:48 - gökhan hor:
sınavım vardı umarı işe yarar
03.06.2006 01:18:40 - sezin:
ben yıllardır tenis oynuorum.buda yazılanlar tenise baslamayı dusunenler ıcın cok uzun we caydırıcı bence daha guzel anlatılabılrdı bu spor.örneğin bu kadar yazı yazcaklarına az yazıp yanına da bı goruntu koysalar daha anlasılır we zewk werıcı olurdu.
03.07.2006 23:53:06 - Eylem Atalay:
Böyle bi milletiz işte okumadan öğrenmek,çalışmadan kazanmak,emek vermeden yemek isteriz...Sonuçta ortaya her konu hakkında fikri olan ama bilgisi olmayan bir insan türü çıkar. Okuyanların da ortak sorunu bu bence...Metnin uzunluğu değil,beynin uyuzluğu...Çalışmanızı ben çok beğendim,çok da yararlandım,ellerinize sağlık,teşekkürler...
04.07.2006 14:28:21:
ben tenise yeni başladım ve bu bilgileri okudum işime yaradı teşkür ederim ama biraz uzun yahu :))
09.07.2006 21:12:27 - Aliye Göre:
Tenis sporunu 3 haftadır oynuyorum,öğrenmeye çalışıyorum desem daha doğru olur.Kuralları bilmiyordum,sitenizi inceleyince çok yararlandım.Tabiki kuramsal bilgiler biraz anlaşılması zordur.Fakat bu oyunu oynadıkça kurallar da daha iyi pekişir diye düşünüyorum.Gönlünüze,emeğinize,yüreğinize sağlık......
21.07.2006 11:07:23 - funda:
Bilgiler ayrıntılı olarak verilmiş teşekkürler
23.07.2006 16:52:30 - mert:
bence çok güzel anlatılmış. aklımda kalan bütün sorular yanıtlandı.
10.08.2006 19:02:37:
bence biraz daa yüzeysel anlatılabilirdi.yeni başlayanlar için biraz karmaşık olbilir ama yine de güzel.tenis seven herkese tenisli günler..
25.08.2006 17:39:07 - halef uluğ:
gerekli olan her şey var teşekkür ederim.
08.10.2006 11:17:33 - zeynep allı:
çok güzel bilgilerde var ama çokkk uzun yazmışsınız
10.10.2006 11:52:34 - pınar:
tenis hakkında öğrenilmek istenen herşey mevcut ve açıkça belirtilmiş katkılarınızdan dolayı tşkler
17.10.2006 00:35:09 - mukü:
yazınızı çok beyenerek okuyorum biraz daha sade anlatılabilirdi kafa karıştırıyor
08.11.2006 23:24:09 - murat:
bunu yazan tenis düşmanı mı. çok bilinmeyenli aptal denklemi gibi
12.11.2006 22:38:45 - bahar:
ya bu benim ödevim sizce ben bunu nasıl yazıya dökebilirim? (öğretmen el ile yazmamızı istedide)
12.11.2006 22:43:09 - esisra:
ya bu internet basketball özürlü. tenis ilgili sizin siteleri örnek alsalar nolur sanki ya. sizde iyiki ilk sıralardasınız googleda sizden çok yardım aldım ama amaaaaaaaaaaaaaaaa bune allahaşkınıza yahu hayatınız mı yazdınız yaw neyse gene thankyou
12.11.2006 22:44:55 - eythmai:
murat acayip haklı bence
13.11.2006 10:36:26 - Ömer Seymenoğlu, Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir :
Tenis hakkında sörf yaparken sitenize tesadüfen ulaştım. Tenise yeni başladığım için kuralları ve teknik terimlerin anlamlarını araştırıyorum. Oldukça yararlı oldu teşekkür ederim.
14.11.2006 16:40:25 - hatice:
ödevim için çok yararı oldu çok teşekkür ederim
16.11.2006 12:05:44 - sevinç:
gerçekten çok uzun olmuş bende ödev için araştırıyorum beni bayağı bir meşğul edecek
12.12.2006 20:18:53 - ela:
sağolun kurstaki eğitimime yararlı oluyor.ayrıca ben beden öğretmenliği okuyorum.çok faydalı bilgiler.
19.12.2006 12:21:47:
Süper birşey
19.12.2006 12:26:17:
Bilgiler çok fazla bu bilgileri daha az indirilmesi lazım
04.01.2007 17:32:45 - ezgi feyzioğlu:
ben iyi bir servisin karşılanması ve yöntemlerini arıyorum bulamadım
04.01.2007 17:38:00 - aycan bayar:
bence hiç güzel bir site değil iğrenç kötü manyakça yani iğrenç bir site çok uzun anlatılmış ben bulcaam şeyi aramak için 40 saat burayımı okicam yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
04.01.2007 17:39:05 - aycan bayar:
vazgeçtim aradığım şeyi budum iyi iyi bir site hadi 85 puan vardim gittiii by
04.01.2007 19:23:22 - REYHAN :
neden bu kadar uzatıyorsunuz kısa ve net yazın o daha ıyı
07.01.2007 09:40:31 - sakine:
ammada kuralı varmış bu tenisin basketbol bundan bin kat daha güzel napıcan tenisi bbbbooooooooooooooooooooooooooooooooooooşşşşşşş
Report Time | --- |
Condition | --- |
Wind Chill | --- |
Dew Point | --- |
Wind Direction | --- |
Variable Wind | ---/--- |
Wind Speed | --- |
Wind Gust | --- |
Visibility | --- |
Pressure | --- |
Humidity | --- |
Humidity Index | --- |
Heat Index | --- |
Precipitation | --- |
Snow | --- |