Tennis Elbow

th_11_2Öncelikle bu yazı tamamen kort tecrübelerimizin ve çeşitli ortamlardaki (kitap, dergi, sohbet vb.) bilgilerimizin sonucudur. Kolunda tenis oynamasına problem oluşturacak ağrısı olanlar veya hiç problemi olmayanlar yazımızı dikkatle takip etsinler...

BELİRTİLER: Raket tutan kolun ön kısmının dirseğe yakın bölümü ve dirsekte sancı, yanma şeklinde; ayrıca çok hafif cisimleri bile kaldırırken duyulan rahatsızlıklar şeklinde görülür. Tenis oynamayanlarda da olabilir.

Teniste, profesyönellerde değilde, daha çok amatör oyuncularda görülür. Amatörlerde olmasının baş nedenide yanlış vuruş stilleri ve altyapı yetersizliğidir. Stilden kastettiğimiz backhand vuruşlarını tek elle düz ve spin vuranlardır. Yalnız burada çok önemli bir ayrıntıyı belirteyim. Tek el backhand vurulurken, normalde "sol el" topa hazırlık esnasında sağ ele yardımcı olarak raketi boğazından destekler, vuruş sağ elin tersiyle (sol el bırakılarak) yapılır. Ancak bizim sokak tenisi dediğimiz backhand stilinde tenis oynayanlar sol ellerini (yardımcı el) hiç bir şekilde kullanmazlar. Raket sağ elin uzak tarafında olduğu için denge noktası ileri doğru kayar ve raket ağır basar. Böylece anotomimize de ters olan bu hareket dirsekdeki kaslarda problem meydana getirir. Görüntü olarakda çirkin gözüken bu vuruş stili, teknik ve ciddi çalışmalar yapmadan oynayanlarda sıkça görülür ve birçok kişinin kolu bandajlı gezmesine neden olur. Ancak kolu çok kuvvetli kişilerde sol el kullanmadan backhand vuruşunu idare edebilmektedirler. Yalnız performansları çok düşüktür.

Bu konu ile bir çok yazı ve makalede yukarıda değindiğim backhand vuruşundan hiç bahsetmemiş olabilirler. Bizce elbowdan korunmak için aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekir:

  • th_11_3STİL: Tenise yeni başladıysanız ve vuruşlarınız oturmamışsa kesinlikle çiftelbackhandi ve sol el denetiminde vurmak. Eğer tek el vuruluyorsa sol el desteğinin bir antrenör ile kontrollü olarak çalışılması ve duvarda bol pratik. Eğer hareket iyice oturmuşsa düz ve spin vuruşlar yerine yavaş veya slice vuruşlar denemek. Stilde diğer dikkat etmemiz gereken konuda kol gücüne dayalı vuruşlar yerine tüm gövdenin teknik bir zincirlemeyle topa yansıtılmasıdır. Buda vuruş gücünü arttıracağı gibi kolumuzun enerji sarfiyatını ekonomikleştirecektir. Çok az da olsa diğer dikkat edilebilecek taktik seçenekler backhandimize gelen topları forhande kaçmak, aşırı agresif oyunu beceremiyorsak daha derli toplu bir oyun denemek fayda getirecektir. Eğer backhandiniz yukarıdaki tanımlamalara uygun ve hala dirsek problemi varsa aşağıdaki seçenekleri inceleyelim.
  • OYUN HIZI: Televizyondaki servis atışlarını görüp, onlarla aynı hızda servis atmaya çalışmak biraz hayal gibidir. Tenis oyuncuları 4 yaşından itibaren özel ağırlık, beslenme ve teknik antrenmanlarla bu günlere gelebilmektedir. 100 metreyi nasıl 10 saniyede koşamazsanız, Naim gibi 200 kiloluk halter kaldıramazsanız, 180 km hızla servis atamazsınız. Tenis oynayanlar hareketleri seyredip, okuduğunda atacaklarını zannederler. Oysa bu önce çalışma sonra yetenek işidir. Sonuçta, ısrarla usta oyun oynama sevdası, maçları kaybettirdiği gibi birde üstüne kolunuzu ve belki tamamıyla tenisinizi de kaybedebilirsiniz.
  • OYUN SÜRESİ ve SIKLIĞI: Antrenman ve maçlar bazen uzar gider. Sakatlanmalar yavaş yavaş oluşabileceği gibi aniden de olabilmektedir. Tüm araştırmalarda ciddi sakatlıkların oyunun son %20 lik bölümünde çıktığını ortaya koymaktadır. Adalelerin yorulması, konsantrasyonun azalması ile birlikte istenmeyen durumlar oluşmaktadır. Oyun tadında kesilmeli, maçlara girilecekse muhtemel rakiplerinizi düşünerek, gerekli altyapı çalışmaları yapılarak turnuvaya girilmelidir. Haftada 3 gün düzenli tenis oynayanlarda elbow fazlaca görülmemektedir.
  • KONDİSYON ÇALIŞMALARI: İyi ve sorunsuz tenis oynamanın baş koşulu temel kondisyondur. Ayakları gitmeyen bir tenisçi topa yetişemediği için kolu veya bileğini incitebilir; bir uzman kondisyonerden belirli bir dönem, tenisteki hedeflerinize paralel düzeyde neler çalışmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Basitçe yapmanız gerekenler ise, dayanıklılık için haftada bir uzun mesafe koşuları, sürat için kortiçi sprint eksersizleri, esneklik ve kas performansı için her antrenman önce ve sonrası strec (gerdirme) çalışmaları, kas kuvveti ve dayanıklılığı için ağırlık veya vücut ağırlığıyla çalışmalar yapmak gerekir. Hiçbirini yapamıyorsanız niye sakatım ve maç kazanamıyorum demeyin. Vakti az olanlar için, haftada iki gün evde mekik ve push up yapılmasını öneririz. Elbow problemleri olanlar ise önkol bölgesini çok kontrollü biçimde ağırlık ve stretching çalıştırmalıdırlar. Bu konu ile ilgili ağırlık çalışmalarını kasım 2003 te kondisyon bölümümüzde bulabilirsiniz.
  • RAKET: Raket amatörler arasında elbowa ilk neden olarak görülmektedir. Bu konu raket satıcılarını iştahlandırmaktadır. Gelişen raket teknolojisi, bilinçli bir raket seçiminde elbow riskini azaltmaktadır. Ancak yinede elbow için raketin sapı el ölçüsüne uygun olmalıdır. Çok ince olması bileğin raketi aşırı sıkmasına, kalın olması kavrama ve dönme momentlerinin artmasına neden olur. Diğer bir etken raket kafasıdır. Genis yüzeyli raket başları güçü arttıracağından kola gelen baskıyı azaltır. Usta raketleri genel kütle olarak ağır, kafaları hafif ve küçüktür. Eğer amatör ve kolunuz dertli ise Agassinin oynadığı raketlere özenmeyiniz. Raketle ilgili diğer faktör genel ağırlığıdır. Ağır bir raket oyun gücü ve manevralarınızı etkileyebileceği gibi kolunuzuda etkileyebilir. Son olarak raketin kordaj yada telinden bahsedelim. Tel kaliteli olmalı ve çok gergin çekilmemelidir. Gergin tel esnemeyi azaltacağı için daha fazla güç kullanımına gereksinim duyulacaktır. Unutmadan diğer bir uyarımızda strech raketler. Uzun raketler avantaj sağladığı gibi dez avantajda sağlar. Bu konuyu strech raketler konusunda inceleyeceğiz.
  • TOP: Topların havalarının inik olması aşırı güç harcanmasına neden olur, top hissiniz bozulacağı gibi elinizide yorabilirsiniz. Kabak toplarla oynarkende aşırı hızlı seyretmeleri, ani ve uzak temaslarda incinmelere neden olabilir. Ayrıca ıslak kortlarda ağırlaşmış toplarla oynamak kolumuzu yorabilir.
  • KORT YÜZEYİ: Parke zeminler gibi standart olmayan kortlarda, özellikle hızlı kortlar topun kayarak gelmesine, buda kolda baskıya neden olabilir. Diğer dikkat etmemiz gereken çok bozuk kort yüzeyleri, eski beton kortlar yada bakımsız toprak kortlar ani yön değişikliklerine neden olup refleks hareketlerimizde hazırlıksız yakalanabiliriz.
  • ISINMA: Oyuna başlamadan önce gerdirme hareketleri yapılmalı, duvar çalışması imkanı varsa duvar yapmalı yada bir oyuncuyla mini tenis çalışması yapılmaldır. Diğer tespitlerimizden biriside, korta hiç ısınmadan çıkıldığı gibi birde hemen arka çizgiye çıkılarak, bütün gücüyle topa vurmaya başlayan tenisci tipleri vardır. Bu kişiler kendilerini sakatlayacakları gibi partnerlerinide sakatlarlar. Oyuna başlamadan önce mini tenis sahasında 5 dakika kadar ısınıp geriye kontrollü vuruşlarla açılmanızda büyük fayda vardır.
  • YAŞ ve TECRÜBE: Ne yazık ki yaşla birlikte elbow riskininde artacağını düşünüyoruz. Eğer artan yaşınızla beraber antrenman düzeniniz bozuluyorsa iddalı oyunlardan kaçınmanızı, çiftler oyununu arttırmanızı tavsiye ederiz. Tecrübe ise uzun yıllar tenis oynayan kişilerin daha dirençli olabileceği gibi yılların verdiği bir deformasyonda kol ağrılarının artmasına neden olabilir.
  • BECERİ DÜZEYİ: Top kabiliyeti uzun yıllar ve çalışmaların sonucu oluşturulan bir meziyettir. Daha öncede söylediğimiz gibi oyun seviyemize en uygun seçeneklerde antrenman yapmaya çalışmak, sakatlıklara karşı en büyük koruyucu olacaktır. Bayanlar daha zayıf kas yapısına sahip olduklarından backhandi kesinlikle çiftel denemelidirler.
  • ÖNKOL BANDAJI: İyi tasarlanmış bir bandaj koldaki gerilim kuvetlerinin yer ve yönlerini değiştireceğinden faydalı olmaktadır. Tennis elbow ile ilgili diğer yazımız tennis elbow 2, Op.Dr. Altuğ Çalışır tarafından hazırlandı Kasım 2003.


Ali Ayaz

Herkese sakatlıklardan uzak keyifli oyunlar dileriz.


Aşağıdaki yazı tenis oynayanları ilgilendirme olasılığı yüksek olması nedeni ile 2 Şubat 2008 tarihinde eklenmiştir.


Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu bir yada her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hareket sırasında tutulan el parmaklarında, bazen de kola doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğun arttığı bir durumdur. Genellikle elin ortasında bulunan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Median sinir normal olarak başparmağın iç taraf yüzeyel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşır. Bu sinir bileğimizde Karpal Tünel olarak bilinen küçük bir kanaldan geçerek dağılır. Bu yüzden hastalıkta bu kanalın adı ile anılır.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya daktilo bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi bir elektriklenmenin hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikayet ederler. Tabiki bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık arz eder.

Karpal Tünel Sendromu'na Kimlerde Rastlanır?

Genellikle 40 - 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülür. Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler. Örnekleme yaparsak marangozlar, fırça kullanarakboya veya resim yapanlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şöförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanları sayabiliriz. En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir. Hanımlarda hamilelik sırasında görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu müteakiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de geçici olarak rastlanabilir. Karpal Tünel Sendromu'nun meydana gelmesinde bazı başka hastalıklarında rolü vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Romotoid artirit, damar anomalileri, Tendonitis, Şişmanlık, Periferik sinir tümörleri veya kistleri ve yaşlılık gibi. Çok ileri yaşlarda ise dejeneratif eklem hastalığına bağlı olarak benzer şikayetler ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa osteoartritis denir. Ayrıca alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu'nun Nedenleri Nelerdir?

El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir band şeklinde Median sinirin üzerini örten karpal ligaman üzerinde skar dokusu oluşturarak bu ligamanın kalınlaşmasına neden olurlar.Bu durumda kalınlaşan bu doku median sinir üzerine bası yapar. Bu
bası sonucu sinir giderek incelir, duyu iletim özelliğini kaybeder ve sinir dokusunun ölümüne yol açar. Bu sinir dokusunun ölümü bu sinirin innerve ettiği kas dokularında atrofiye neden olur. Dolayısıyla parmaklarda ve ellerde güçsüzlük bir bulgu olarak
ortaya çıkar. Geç kalınan durumlarda yani zamanında tanı konulamayıp aradan aylar geçmiş ise tedaviye rağmen sinirdeki bu ileri derecedeki harabiyet irreversibl yani kalıcı olabilmektedir.

Teşhis Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; bunlar zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları,
ilk yani başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı. kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal ligamanın bulunduğu yere refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel's Sing olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide esas olan Karpal tünelin sertleşebilmesidir. Bu da cerrahi olarak ligaman kesilerek median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır.

Konservatif Tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir.Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adale erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar. Orta derecede rahatsız olanlarda lokal olarak steroid enjeksiyonu tanımlanmıştır. Bu ağrının geçmesinde oldukça etkilidir. Ancak sinir üzerindeki bası devam ettiğinden sinir harabiyeti gün geçtikçe artar. Bundan dolayı da yanıltıcı tedavi olabilir.

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha fazla ilerlemeden duracaktır ve nöral fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. İnsizyon elin orta hattında el kıvrım çizgileri arasında yapılmalıdır. Kesi kosmetik olmalı yaklaşık 1 - 1.5 cm boyunda yeterlidir. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu yada maliyet gözönüne alınmazsa alınmazsa endoskobik yöntemlerle daha küçük bir insizyonla daha az ağrılı bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bu aynı zamanda dikişsiz olmakta yada cilt estetik olarak kapatılmakta ve hasta zahmetsiz olarak evine gönderilmektedir.

Postoperatif Takip

Genel olarak ameliyatı takip eden ilk iki gün eli istirahat ettirmeli ve yüksek bir yerde tutmalıdır. Bandaj ertesi günü kaldırılmalı ve insizyon yeri betadine veya batticon ile temizlenerek temiz tutulmalıdır. Daha sonra üzerini açık bırakıp havalandırılmalıdır.
Müdahale yeri kuru olarak muhafaza edilmeli, su sabun değdirmemeye çalışılmalıdır. Komplikasyon nadiren oluşur. Eğer vak'a çok geç gelmiş ve sinirdeki harabiyet çok ileri derecede ise uyuşukluk ve ağrı bir süre devam edebilir. Zaten günümüzde bu işlem mikroşirürjikal endoskopik olarak yapılmakta olup muhtemel komplikasyonlar görülmemektedir. Ameliyat gecesinden itibaren nazik olarak eksersizlere başlanmalı, her bir parmağı ayrı ayrı oynatmalı ve yavaşça yumruk yapmalıdır.

İyileşme

Hastalar normal aktivitelerine 10 gün ile 3 hafta arasında dönebilirler. Periferik sinirler yaklaşık olarak her ay 1 cm kadar bir iyileşme gösterirler. Bundan dolayı sinirin harabiyet derecesine göre cerrahi müdahale sonrası iyileşme 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Geç kalındığında parmak kaslarında atrofi gelişmiş ise bu durum tekrar eski halini alması oldukça zordur. Yinede parmaklarındaki kuvvet kas erimesine rağmen eski gücüne kavuşabilir. Üç ay sonra tenis oynayabilir. Fakat yinede el bileği kuvveti harcayacağı durumlarda bileklik kullanılması tavsiye edilir.

Karpal Tünel Sendromu http://hastarehberi.com adresinden tenis oynayanları bilgilendirmek amaçlı olarak alınmıştır.




Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu bir yada her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hareket sırasında tutulan el parmaklarında, bazen de kola doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğun arttığı bir durumdur. Genellikle elin ortasında bulunan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Median sinir normal olarak başparmağın iç taraf yüzeyel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşır. Bu sinir bileğimizde Karpal Tünel olarak bilinen küçük bir kanaldan geçerek dağılır. Bu yüzden hastalıkta bu kanalın adı ile anılır.

Bu rahatsızlığın ilk başlangıç şekli, özellikle hanımlarda hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya daktilo bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluğun meydana gelmesi ve özellikle
ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi bir elektriklenmenin hissedilmesidir. Karpal Tünel Sendromu'nda hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının kişiyi uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikayet ederler. Tabiki bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık arz eder.
Karpal Tünel Sendromu'na Kimlerde Rastlanır?

Genellikle 40 - 50 yaş arası hanımlarda daha sık görülür. Gerek iş icabı, gerek hobi olarak el bileğiyle tekrarlayan işlerle meşgul olanlar bu sendromun kurbanları olabilirler. Örnekleme yaparsak marangozlar, fırça kullanarakboya veya resim yapanlar,
tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şöförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanları sayabiliriz. En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir. Hanımlarda hamilelik sırasında görülür. Bu durum geçicidir. Doğumu müteakiben birkaç hafta içerisinde normale döner. Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de geçici olarak rastlanabilir. Karpal Tünel Sendromu'nun meydana gelmesinde bazı başka hastalıklarında rolü vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Romotoid artirit, damar anomalileri, Tendonitis, Şişmanlık, Periferik sinir tümörleri veya kistleri ve yaşlılık gibi. Çok ileri yaşlarda ise dejeneratif eklem hastalığına bağlı olarak benzer şikayetler ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa osteoartritis denir. Ayrıca alkol alanlarda, şeker hastalığı ve damarsal hastalıklarında normal durumlardan daha sık görülebilir.

Karpal Tünel Sendromu'nun Nedenleri Nelerdir?

El bileğinde tekrarlayan küçük travmalar bir  band şeklinde Median sinirin üzerini örten karpal ligaman üzerinde skar dokusu oluşturarak bu ligamanın kalınlaşmasına neden olurlar.Bu durumda kalınlaşan bu doku median sinir üzerine bası yapar. Bu
bası sonucu sinir giderek incelir, duyu iletim özelliğini kaybeder ve sinir dokusunun ölümüne yol açar. Bu sinir dokusunun ölümü bu sinirin innerve ettiği kas dokularında atrofiye neden olur. Dolayısıyla parmaklarda ve ellerde güçsüzlük bir bulgu olarak
ortaya çıkar. Geç kalınan durumlarda yani zamanında tanı konulamayıp aradan aylar geçmiş ise tedaviye rağmen sinirdeki bu ileri derecedeki harabiyet irreversibl yani kalıcı olabilmektedir.

Teşhis Nasıl Konulur?

Hastanın şikayetlerini anlatmasıyla klasik olarak teşhis konulabilir. Çünkü tipik bir öyküleri vardır; bunlar zaman zaman gelip geçici fakat genellikle giderek artan ilk üç parmağın yarısında uyuşukluk, ellerini biraz sallamak suretiyle geçen gece ağrıları,
ilk yani başparmağa ait kaslarda erimeyi takip eden zamanlarda güçsüzlük. El ve kollarda uyuşukluk, ağrı. kuvvet kaybı vardır. Hastanın muayenesi ile bu klasik şikayetler doğrulanır. İlave olarak el bileğinde karpal ligamanın bulunduğu yere refleks çekici
ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpma yani bir şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel's Sing olarak bilinir. EMG testi ile % 90 oranında kesin tanı konulabilir. Bazen hastalığın başlangıç döneminde, hastalar şiddetli ağrıdan şikayetçi olsalar bile EMG testi normal çıkabilir. Bu testin müsbet bir bulgu verebilmesi için hastalığın başlangıcından itibaren en az 1 - 6 ay bir süre geçmesi gerekir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide esas olan Karpal tünelin sertleşebilmesidir. Bu da cerrahi olarak ligaman kesilerek median sinir üzerindeki bası ortadan kaldırılır.

Konservatif Tedavi: Ancak orta veya hafif derecedeki ağrı ve uyuşukluk varsa konservatif tedavi denenebilir.Bu da geceleri elin yüksek bir yere konularak istirahata sevk edilmesi yanı sıra analjezik etkili antienflamatuar ve yanında yararının tartışıldığı özellikle içerisinde B6 vitamini bulunan B kompleks vitaminleri verilir. El ve kolundaki ağrı nedeni ile el bileğini sıkıca saran kişiler farkında olmadan sinire daha çok bası yaparak hastalığın daha hızla ilerlemesine bilinçsizce katkıda bulunmuş olurlar. Böylece daha kısa sürede adale erimesi gelişir. Gece ağrıları daha da artar. Orta derecede rahatsız olanlarda lokal olarak steroid enjeksiyonu tanımlanmıştır. Bu ağrının geçmesinde oldukça etkilidir. Ancak sinir üzerindeki bası devam ettiğinden sinir harabiyeti gün geçtikçe artar. Bundan dolayı da yanıltıcı tedavi olabilir.

Cerrahi Tedavi: İlaç tedavisi ile şikayetleri geçmeyen hastalara daha fazla zaman geçirmeden yani sinir harabiyeti daha fazla artmadan cerrahi tedaviye alınmalıdır. Cerrahi olarak sinir üzerindeki bası ortadan kalktığında sinir üzerindeki harabiyette daha
fazla ilerlemeden duracaktır ve nöral fonksiyonda anlamlı iyileşme süratle görülecektir. İnsizyon elin orta hattında el kıvrım çizgileri arasında yapılmalıdır. Kesi kosmetik olmalı yaklaşık 1 - 1.5 cm boyunda yeterlidir. Bu cerrahi müdahale için hastanın hastanede yatması gerekmez. Ayaktan gelen bir hastada lokal anestezi ile o bölge uyuşturulur. Kısa süre içerisinde median sinirin üzerindeki karpal ligaman kesilerek sinir serbestleştirilmiş olur. Bu müdahale klasik olarak yapıldığında biraz büyükçe kesi yapılır. Ancak günümüzde ameliyat mikroskobu yada maliyet gözönüne alınmazsa alınmazsa endoskobik yöntemlerle daha küçük bir insizyonla daha az ağrılı bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bu aynı zamanda dikişsiz olmakta yada cilt estetik olarak kapatılmakta ve hasta zahmetsiz olarak evine gönderilmektedir.

Postoperatif Takip

Genel olarak ameliyatı takip eden ilk iki gün eli istirahat ettirmeli ve yüksek bir yerde tutmalıdır. Bandaj ertesi günü kaldırılmalı ve insizyon yeri betadine veya batticon ile temizlenerek temiz tutulmalıdır. Daha sonra üzerini açık bırakıp havalandırılmalıdır.
Müdahale yeri kuru olarak muhafaza edilmeli, su sabun değdirmemeye çalışılmalıdır. Komplikasyon nadiren oluşur. Eğer vak'a çok geç gelmiş ve sinirdeki harabiyet çok ileri derecede ise uyuşukluk ve ağrı bir süre devam edebilir. Zaten günümüzde bu işlem mikroşirürjikal endoskopik olarak yapılmakta olup muhtemel komplikasyonlar görülmemektedir. Ameliyat gecesinden itibaren nazik olarak eksersizlere başlanmalı, her bir parmağı ayrı ayrı oynatmalı ve yavaşça yumruk yapmalıdır.

İyileşme

Hastalar normal aktivitelerine 10 gün ile 3 hafta arasında dönebilirler. Periferik sinirler yaklaşık olarak her ay 1 cm kadar bir iyileşme gösterirler. Bundan dolayı sinirin harabiyet derecesine göre cerrahi müdahale sonrası iyileşme 6 ay ile 2 yıl arasında
değişir. Geç kalındığında parmak kaslarında atrofi gelişmiş ise bu durum tekrar eski halini alması oldukça zordur. Yinede parmaklarındaki kuvvet kas erimesine rağmen eski gücüne kavuşabilir. Üç ay sonra tenis oynayabilir. Fakat yinede el bileği kuvveti harcayacağı durumlarda bileklik kullanılması tavsiye edilir.

Karpal Tünel Sendromu http://hastarehberi.com adresinden tenis oynayanları bilgilendirmek amaçlı olarak alınmıştır.

Okuma: 44069
Yorumlar (1)add comment

Yorum yaz

busy
Türkiye Tenis Federasyonu
Click for English
Click for English
Haberlere Ait Arşivimize Ulaşmak İçin Tıklayın...
MambWeather
Ankara
--- °C
Ankara °C | İstanbul °C | İzmir °C