Yetenek nedir? Ben yetenekli miyim?
Herkesin antrenör, veliler ve kendiniz için dikkat etmeniz gereken konu kabiliyet, yatkınlık ya da konumuz olan YETENEK genelde gözle izlediğimiz topa ve spora yatkınlıktır. Genelde insanlar tenis derslerinde ben çok kabiliyetsizim oynayamam gibi bir sürü yakınmalarda bulunurlar.
Ali Ayaz
Ali Göreç (ENKA Başantrenörü)
Richard Schborn
Şenay Saydaş (Federasyon Eğitim Başkanı)
|
Yetenek istektir!
6-8 yaşından oluşan bir tenis takımı kuracağız. Takımı seçerken genelde yapılan uygulama fiziksel yatkınlığın incelenmesi ve koşu, top saydırma gibi hareketlerle çocukların yatkınlığının ölçülmesidir. Motor beceri denilen bu faktör bir takım oluşturulması için yeterli değildir. Yaşı küçük çocuklarda istek veya isteksizlik için hemen karar verilmemeli bolca teşvik ve motivasyon uygulanmalı. Kurs şekli yeri değiştirilmeli. Yetişkinlerde bu konularda kendilerini çekimser ( ben yatkın değilim, oynayamam gibi ) tutuma sokmamalı..
Yetenek hırstır!
1995 yılında Tenis Federasyonunun ENKA da düzenlediği kursta Alman Tenis Başantrenörü Richard Schborn geldi. Çek asıllı olan hoca İspanya'da yetenek tespiti konuları ile ilgili bir seminerdeki anısını anlattı. Bu gerçekten herkesin göz önünde bulundurması gereken bir konu. Seminerde yetenek seçimi ile söz alanların hepsi genelde motor beceri ile ilgili, yani gözle görülür yatkınlıkla ilgili takip ve tespitlerin yapıldığından söz ediyor. Oysa bir kişi Bjorn Borg'un antrenörü söylenenlerin hepsinin doğru olduğunu ancak bunlardan daha önemli şeyin istekli çocuklar olduğunu belirtiyor ve “Ben antrenmana erken gelen çocukları takıma alır ve bunun sürekliliğini kontrol ederim diyor. Eğer çocuk sizin istediğiniz kadar yetenekliyse şampiyon olur, ama normal yetenekli oyuncuların da severek tenis oynamaları, biraz fazla çalışmayla başarıyı getirir.
Yetenek sevmektir!
Zorla antrenmana gelen, sürekli bahaneler uyduran ve isteksiz çalışan kişilerden hiçbir sonuç alınmaz. Bol bol ben şöyleyim, böyleyim diye konuşurlar. Antrenör arkadaşlarımdan isteğimiz, ağızlarından çıkacak bir kelimeyle tenise hevesli çocukları bu yeteneksiz diye yakmamaları!
Yetenek antrenmana erken gelip gitmemektir!
İş hayatında ya da takımınızdaki istikrarlı kişileri izlediğinizde onların işlerini severek ve ciddi yaptıklarını ve başarının çok kolay geldiğini görürsünüz.
Yetenek çalışmaktır! Çalışan kazanır!
Şunu unutmayın tenis başta öğrenilmesi diğer sporlara göre zor olan bir spordur. Çocuklar ya da büyükler "Ben bunu yapamıyorum" gibi bahanelerle tenisten kopabilirler. Buna karşılık başta antrenör olmak üzere çeşitli sistem ve motivasyon yöntemleriyle öğrenciye başarı ve istek duygusu uyandırılmaya çalışılmalıdır. Eğer tenise yeni başlayacaksanız lütfen hırslı ve arzulu olun....
Bir çocuk buldunuz ve korttan çıkmıyor, gece raketle yatıyor işte şampiyon adayı!...Şunu da unutmayın körü körüne bilinçsiz çalışmak, aynı hırsta diğer rakibinizden geri kalmanıza neden olabilir.
Yetenek sürekliliktir!
Ali AYAZ
27 Mart 2002
* İsveç 10 milyonluk bir ülke olmasına rağmen Davis Cup Şampiyonluklarının yanı sıra ferdi alanda da B.Borg, M.Wilander, S.Edberg, T.Enquist, M.Norman, Johannson gibi her beş senede bir dünyanın bir numarasına çıkmış oyuncular yerleştirmektedir. Borg'un antrenörü zannediyoruz ki bizden tecrübeli ve nasihatlarına kulak verilmeli!
* Yetenek ile ilgili farklı bir bakış, araştırmada ATP sıralamısında ilk sıralarda yer alan oyuncuların 12-13 yaşlarında iken sahip oldukları özellikler belirtilmiş. Ben size sadece genetikle ilgili olan ilginç iki maddeyi yazıyorum.
1) Anne yada babadan en az biri tenisçi (burada tennis player yazılmış ama ne kadar tenisçi bunu bilmiyoruz)
2) Çocuk, genellikle ailenin ikinci çocuğu ( Piotr Unierzyski ,Poznan Üniversitesinin Tenis Departmaný başk. derlemesi)
Ekleme tarihi 30-12-2006
ben sizden başarının yolunu istiyorum
14.05.2003 14:14:00:
ben daha yeni baslıycam ama korkuyorum ne yapmalıyım. haa ayrıca çokda istekliyim ama basarısız olucam diye korkuyorum lütfen yardım edin :))
23.05.2003 22:05:51 - özgen:
merhaba ben tenise yeni başlıycam ama bilmek istediğim şeyler var:
1. ben istanbuld ataköyde oturuyorum ve dersveren klüpler veya hocalara nasıl ulaşabilirim?
2. 23 yaşındayım ve turnuvalara katılıp başarı elde etme yaşını geçtim mi bilmek istiyorum.. yardım ederseniz sevinirim.
mail adresim: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir
26.05.2004 12:52:01 - EBRU :
Tenise baslayacagım ve basaramayacagımdan zerre kadar korkum yok.Sampiyon olacagıma inanıyorum.Dunyadaki isim yapmıs hicbir oyuncu da umrumda degil.
31.05.2004 13:33:51 - ali:
Yetenek Allah vergisidir.Antrenör ancak motor becerilerini geliştirebilir.
Diğerleri motivasyondur,disiplindir,istektir,amaçtır,azimli olmaktır. Önemli olan yetenekli olanları kazanabilmektir.Spora karşı teneği olmayanı şampiyon yapabilirmisiniz?Teşekkürlür
07.06.2004 15:05:17 - feraye:
Yetenek tek önemli şey ve şu ana kadar dogru duzgun başarılara imza atılamadıgına göre türkiyede kortlarda yetenekli bir kol henuz yok demek bence.Sporda oldukca basarılı biriyim ve şimdi tenise başlayacagım ama henuz nasıl oldugumu bilmedigimden havalara girecek degilim tabii:))ama o yetenekli kol olmak ve başka kollara güc,istek,lider olmak isterim.Hayallerim umarım beceriksiz bir hocanın öğretisi sırasında yok olmaz.
21.11.2004 15:13:43 - arzu testiğ:
yetenek seçimi ile ilgili bilgiler de verebilirseniz seviniriz.
26.12.2004 12:04:38 - onur hıdımoğlu:
Yetenek bence de sevgi ve ilgi... Sevgi ve ilginin devamlılığını sağlayacak ve teşvik eden ve dünyada kullanılan sistemlerden örnekler verirseniz sevinirim.
23.05.2005 00:51:55:
yetenek seçimi hakkında hemen hemen hiç türkçe bilgi ve kaynak yok bu konu hakkında daha fazla bilgi nereden bulabilirim bana yardımcı olur musunuz
03.01.2006 17:36:45 - derya:
bence en önemlisi kendinizi kazanmış moduna sokun en azından beyninizi öyle yönlendirin.ki zaten bu korkuları anlayamıyorm.şöyle basitce bi korkunuzun nedenine bakar mısınız?"tenis"olursa olur olmazsa bir gün elbet olur...BAŞARILAR
13.02.2006 13:30:12 - ahmet çelik:
tenis çok enteresan bir spor basarı için yetenek ve çalısmak yavan kalır çünki bu çogu insanda vardır. bunu basarmak için aşşk gerek dostlar anlıyormusunuz aşşşşk.
16.02.2006 13:07:08:
ben de tenise yeni başlıyorum oyunla ilgili bir fikrim yok ayrıca yeteneksiz olduğumu düşünüyorum ama çok istekliyim kendimi geliştirmek için ders almak dışında ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim ş
imdiden teşekürler
20.03.2006 13:13:33 - ayse yaprak :
ben tenıse yazıldım ama cok tereddutluyum cunku ya oynayamazsam ya yetenegım yoksa dıye gercekten cok ıstıyorum oynamak ama korkuyorum lutfen yardım edın
22.05.2006 20:46:51:
bence türkiyede çok yetenekli tenisçiler var ama yeterince iyi antrönör yok.dünya çapında başarılı olmanın tek yolu yurt dışında eğitim almak ne yazık ki.
08.08.2006 16:49:57:
yazdıklarınıza tamamen katılıyorum.siteniz içinde bile sözleriniz insanı etkiliyor!..
16.10.2007 23:19:26 - burcu:
Bu genetik özelliklerin çok da fazla etkili olmadığını düşünüyorum.Bence ailesinde tenisçi bulunmayanları sırf bu yüzden tenisten soğutmayalım.İnanın bana;bu dünyada bizi tenisten soyutlayabilecek o kadar çok şey var ki:Aile,yaş,maddi imkansızlıklar vs.Lütfen bunca olumsuzluk içinde işin kolayına kaçıp bizleri umutlandırın.Buna çok ihtiyacımız var.
22.04.2008 23:07:17 - ünal:
tenis sporcusu, seçiminde uygulanması gereken kriterler nelerdir bilgi verirmisiniz şimdiden teşekkürler
14.11.2008 20:39:59 - deniz :
yaklaşık 4-5 aydır tenis oynuyorum. Vuruşlar gayet güzel. Ufak çaplı turnuvalara ne zaman başlayabilirim?
Report Time | --- |
Condition | --- |
Wind Chill | --- |
Dew Point | --- |
Wind Direction | --- |
Variable Wind | ---/--- |
Wind Speed | --- |
Wind Gust | --- |
Visibility | --- |
Pressure | --- |
Humidity | --- |
Humidity Index | --- |
Heat Index | --- |
Precipitation | --- |
Snow | --- |